10 листопада 2018

Відомі особистості виноградівщини: ювіляри листопада

Козак Андрій Михайлович
(8 листопада – 95 років від дня народження)

Козак Андрій Михайлович -  учасник Великої Вітчизняної війни, Почесний громадянин м. Виноградів. Народився 8 листопада 1923 р. в селі Пилипець Між гірського району Закарпатської області в сім’ї селянина-бідняка. В 1938 році закінчив 8 класів народної школи в с. Пилипець, середню школу закінчив екстерном у селищі Міжгір'я, а в 1958 році заочно закінчив Львівський лісотехнічний інститут, інженерно-економічний факультет.
Трудову діяльність розпочав з 6-ти річного віку, випасуючи худобу односельчан. Після окупації Закарпаття угорськими військами працював на сільсько-господарських роботах в угорських поміщиків.
Брав участь у боях за визволення від німецько-фашистських військ Словаччини, Польщі, Чехії. Двічі був поранений.  Лікувався в госпіталях м. Водовіце, м. Краків. Під час лікування в госпіталі в м. Самарканд медкомісією був визнаний інвалідом ІІ групи і звільнений з рядів Червоної Армії.
 Осінню 1945 року повернувся додому і почав працювати тимчасово секретарем сільського комітету сільради. В 1946 р. був направлений на роботу в Міжгірський лісгосп, де пропрацював 10 років на різних посадах: бухгалтером, ст.бухгалтером, інженером по переробці лісу, начальником цеху.
В 1956 році за рішенням обкому партії був направлений головою колгоспу «Перемога» в с. Торун Міжгірського району, де пропрацював 5 років. Після об’єднання колгоспу «Перемога» з колгоспом «Нове життя» під його керівництвом були побудовані на громадських засадах 2 початкові школи, за що Міністерством освіти УРСР нагороджений Похвальною Грамотою. В 1961 році А.М. Козак був обраний заступником голови Міжгірського райвиконкому. В 1963 році був направлений на роботу директором Виноградівської взуттєвої фабрики.
В березні 1973 року А.М. Козак був обраний головою Виноградівського районного виконавчого комітету, де пропрацював аж до виходу на пенсію.  І продовжував працювати головою районної ради ветеранів війни і праці.
А.М. Козак нагороджений орденами: Орденом Великої Вітчизняної війни І ступеня, «Червоної Зірки», «За заслуги» ІІІ ступеня, медаллю «За відвагу», «За перемогу над Німеччиною», «За мужність». «Почесний ветеран України» і 10-ма іншими Ювілейними медалями. За трудові заслуги нагороджений орденами: «Трудового Червоно прапора», «Знак пошани», та медаллю «Ветеран праці».
 У 2003 р. йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Виноградів».

Джерельні приписи:


  • Козак, А. Ми боролися за рідну землю / А. Козак // Новини Виноградівщини. – 2009. – 17 жовтня.
  • Козак, А. Не старіють душею ветерани…[25 років з дня заснування районної організації ветеранів України] / Андрій Козак // Новини Виноградівщини. - 2012. - 14 січня. - С.4.
  • Козак, А. Спокій нам не сниться [20-річчя районної організації ветеранів України] / Андрій Козак // Новини Виноградівщини. – 2007. – 3 березня. – С. 4-5.
  • Конкіна, М. На передньому краю життя: [А. М. Козак – почесний громадянин міста]  // Дорогою правди, віри і добра/ Марія Конкіна. – Виноградів, 2007. – С.25 – 30.
  • Криванич, Й. Завжди на бистрині життя / Й. Криванич // Новини Виноградівщини          
  • Матола, І. Завжди - на бистрині життя / І.Матола // Новини Виноградівщини. – 2003. – 8 лист. – С.2.
  • Савинець, М. Не просто учасник історії, він – її творець. Розповідь про ветерана, якого не балували ні батьки, ні доля  [про А. М. Козака] / Мальвіна Савинець // Новини Виноградівщини. – 2013. – 2 листопада.
  • Савинець, М. Мріє дожити до того дня, коли в Україні настане мир. Почесному громадянину м. Виноградова Андрію Козаку 8 листопада виповниться 95 років / Мальвіна Савинець // Новини Виноградівщини. – 2018. – 3 листопада. – С. 3.

  
11 листопада – 90 років від дня народження Ференца Кіша, літературознавця, члена Спілки письменників Угорщини. Народився у с. Петрово (1928).

19 листопада – 170 років від дня народження Еміла Абані, письменника, юриста. Народився у м. Нодьселюш (нині м. Виноградів) в 1848р.

28 листопада – 85 років від дня народження Погоріляка Йосипа Михайловича, кандидата біологічних наук . Народився в с. Широкому  в 1933р.

Опубліковано за матеріалами:

Календар знаменних і пам’ятних дат Виноградівщини на 2013 р.: Рекомендаційний бібліографічний посібник / Виноградівська ЦРБ; уклад.: Вовканич Л. С; відпов. за вип. К. Г. Вашкеба – Виноградів, 2013. - 58 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар