06 квітня 2020

Михайло Михайлович Коцан

(80 років від дня народження)

Заслужений працівник культури України, керівник самодіяльності народного духового оркерстру «Гелікон». Дитинство Михайла Коцана минало у селі Горбки Виноградівського району, де народився 4 квітня 1940 року. Тут навчався в семирічній школі. Батько, який пішов на фронт добровольцем, залишив удома  вагітну дружину з двома дітьми. Дід фактично годував родину у ті важкі часи, випасав отару, а Михайло допомагав пильнувати овець.  Дід-вівчар, який не розлучався з трембітою і знався на тонкощах гри на сопілці, виготовив і маленькому внукові сопілку. Маючи від народження прекрасний музичний слух,  хлопчик опанував гру на скрипці та всіх наявних музичних інструментах.
З війни батько, який дійшов аж до Берліна, привіз дві гармошки, але грати не вмів. Тому Михайло став єдиним володарем обох інструментів. Згодом хлопець обзавівся ще й скрипкою. Разом із вуйком Михайло зміг грати на весіллях, йому навіть перепадали якісь гроші. Йому подобалася музика і через деякий час у М.Коцана з’явився рожок, горн.
Після війни батько Михайла став сільським головою. Потім, коли батька призначили селищним головою в Королеві, родина перебралася туди. На той час у Королеві проживало кілька тисяч жителів. У пошуках роботи сюди приїжджали люди, але якщо комусь і пощастило знайти роботу, то платили дуже мало. Михайло працював і в пекарні, і на будівництві. Згодом влаштувався помічником при черговому на станції, займався здебільшого паперовими справами, після навчання міг би бути диспетчером, але душа не лежала до такої роботи.
В ті часи по всій країні створювали духові оркестри і приятель Михайла Михайловича - Йоні Туряниця прилучив його до цієї справи.  Тоді він навчився грати ще й на саксофоні та цимбалах. Грав М. Коцан і на весіллях із циганами.  
В 1960 році вирішив здобути професійну освіту і вступив до Ужгородського музичного училища. Підробляв граючи в оркестрах і цим дуже допомагав батькам. Життя було дуже напруженим – навчання, репетиції, концерти. Через рік навчання М. Коцан став керівником духового оркестру Радванського щебеневого заводу. Це була і робота і практика. Згодом, ще студентом, очолив духовий оркестр школи-інтернату у Великому Березному. У приміщенні самого закладу отримав дві кімнати для проживання. За розподілом на роботу мав потрапити до театру в Ужгород, але залишився працювати в інтернаті. Паралельно викладав у місцевій музичній школі де першим відкрив відділ духових інструментів.
Згодом товариш запропонував перебратися у Нижні Ворота. Тут одружився, народилася дочка Олеся – нині викладач Ужгородського коледжу ім. Д. Задора. Пізніше у родині М. Коцана народжується син Володимир.
За щасливим збігом обставин Михайло Михайлович став керівником духового оркестру Свалявського лісокомбінату. З часом колектив став відомим не лише на Закарпатті, а й за його межами.
У 1968 році на лісокомбінаті відкривали новий цех ДСП. Міністрів з усього колишнього Союзу урочисто зустрічав духовий оркестр. Гості були вражені грою оркестру, який виконував твір М. Глінки, де звучали дзвоники виготовлені музикантами власноруч з гільз. Колектив запросили виступити у столиці. Після цієї поїздки М. М. Коцан отримав двохкімнатну квартиру в центрі міста.
Виступи трубачів перед прихильними глядачами, а також авторитетними журі на різних конкурсах-оглядах здобували дедалі більше загальнообласне, республіканське і всесоюзне визнання, золоті й срібні медалі та інші нагороди. Керовані ним оркестри багато раз виступали в Росії, Угорщині, Чехословачині та Польщі.
Колективу було присвоєно почесне звання народного, а його керівнику - "Заслужений працівник культури України". Коли через фінансово-економічні труднощі лісокомбінат не зміг опікуватися духовим оркестром, підтримку йому   надала Свалявська міська рада. Відроджена чудова гра цього колективу нині на злеті. У його репертуарі не тільки класичні   українські, російські, чеські, угорські, німецькі твори, але й наші   самобутні закарпатські мелодії, колядки тощо.
М. М. Коцан нагороджений орденом “Знак пошани”, медалями та дипломами лауреата республіканських та всесоюзних конкурсів духових оркестрів.
У вересні 2005 року Коцану Михайлу Михайловичу — керівнику самодіяльності народного духового оркерстру “Гелікон” присвоєно звання «Почесний громадянин міста Свалява».

Джерельні приписи:
Михайло Михайлович Коцан [Текст] : [заслуж. працівник культури України, керівник духов. оркестрів Закарпаття] // Ентузіасти. - Ужгород, 1998. - С. 37-38 ...
Нейметі, Мар’яна. Дорогою від сопілки до оркестру пройшов Михайло Коцан / М. Нейметі // Новини Закарпаття. –2019. -  23 лютого

Читайте також:




Немає коментарів:

Дописати коментар