23 березня 2021

Фоґорашій Іван Федорович – закарпатський мовознавець, історик і громадський діяч.

Народився 25 березня 1786 в с. Великі Ком’яти на Виноградівщині. Богословську освіту здобув в Ужгороді і Трнаві (Словаччиа), був духовним служителем у с. Рокосово (1813 р.), але вже в січні 1814 р. його призначили на посаду віце – ректора духовної семінарії в Ужгородії, а з 1818 — парох греко-католицької церкви Святої Варвари у Відні, де брав участь у роботі гуртка любителів слов’янства; володів латинською і угорською мовами. Досліджував історію та мову закарпатських русинів і угорців.

Найважливішою в науковому доробку Фогорашія вчені вважають рукописну статтю «Вообще о различіи славянских наречій, собственно же о мало й карпато или угрорусских» (1827р. Відень).

У 1827 р. І Фогорашій написав  велику працю про історію і топографію тодішньої Підкарпатської Русі, частину якої передав І. Орлаєві до Петербурга. Тому  - цей історико – топографічний опис і не зберігся у повному обсязі. У 1830 р. Фогорашій написав студію про заснування греко – католицької церкви в князівстві Люкка (Італія), а в 1831 р. в Будині видав «Молитвослов».

Іван Фоґорашій — автор граматики угорської мови «Русько-угорська ілі мадярска граматіка» (1833), до якої автор додав невелику але цікаву добірку підкарпатських прислів’їв та приказок, а також праці «Походження і утворення мови угорської, унгарської, точніше мадярської, на підставі історичних, філо- й етимологічних та граматичних даних» (1834).

Як і О. Духнович, а частково й М. Лучкай, І. Фогорашій також вважав церковно – славянську мову основною усіх славянських мов і вимагав, щоб усі слав’яни прийняли цю мову в якості літературної.

І. Фогораші тримав тісні зв’язки з тими закарпатськими вченими, які працювали у Росії. Перебуваючи далеко від рідного краю І.Фогораші не забував про свій народ, докладав зусиль для піднесення його культурно-освітнього рівня. Особливо велика заслуга І.Фогораші у встановленні контактів між закарпатською молоддю і західноєвропейськими вченими. 

Завдяки І.Фогораші М.Лучкай у 1829 р. став першим посланцем Закарпаття до західноєвропейської держави.

Помер І. Фогорашій 11 грудня 1834 року у Відні (Австрія).

Джерело:

 Календар знаменних та пам'ятних дат Виноградівщини 2011

Джерельні приписи:

Сюсько Михаіл.      Іван Федорович Фогорашій //Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2004 рік. – С.230 – 233

Фогораші Іван //Поп И. Енциклопедия Подкарпатской Руси.  Ужгород: Узд – во В. Падяка, 2001. – С. 385

Данилюк Д. Д. Історія Закарпаття в бібліографіях і портретах (з давніх часів до початку ХХ ст.) / УжДУ. – Ужгород: ВАТ «Патент», 1997. – 289с

 

Немає коментарів:

Дописати коментар