12 лютого 2019

Відомі особистості: ювіляри лютого

 Біров Антонін Олександрович
(1 лютого - 90-річчя від дня народження)

Народився 1929 року в с. Петрово (Пийтерфолво) Виноградівського району, Закарпатської області у сім’ї хліборобів. З 1935 року – учень початкової школи села Петрово (5кл.), продовжує навчання для здобуття середньої освіти у Берегівській гімназії, а у 1944 році продовжує навчання у Сату-Марській реформатській гімназії, яку закінчив у 1945 році. Після закінчення навчання працює разом з батьком у власному господарстві до вересня 1946 року. З вересня 1946 року – вчитель початкової школи рідного села. У 1951 році призначений директором семирічної школи села Дівичне, а з березня 1955 року – директор Великопаладської семирічки, де став «Відмінником народної освіти УРСР».

У 1959 році його, як успішного організатора, запросили працювати у місцевий колгосп «Комсомолець» (с. Дяково). З 1961 року Антонін Біров – голова колгоспу «Прикордонник» села Пийтерфолво, де працює на посаді голови правління до виходу на пенсію (1993р).
Під керівництвом Бірова А.О. колгосп «Прикордонник» став одним з кращих господарств області та України. «Прикордонник» славився високою культурою землеробства, щедрими врожаями зернових та технічних культур, значного розвитку досягла тваринницька галузь. Завдяки застосуванню сучасних агрономічних знань підвищилася середня врожайність озимих.Цей факт є яскравим прикладом самовідданої праці. В ті роки – село розвивалося і економічно, і духовно. В Петрові вдалося збудувати цегельний та консервний заводи. Колгосп заробляв значні кошти. В 70-80-их роках їх було спрямовано на зведення 5 шкіл (2 з них середні, 3 восьмирічні), 4 дитсадків, 4 Будинків культури та музичної школи. Проведено також частково газифікацію сіл, прокладено 8 –кілометрову каналізаційну систему й очисну споруду. Запрацював один з найкращих в Україні Будинок побуту.
Значну увагу Антонін Олександрович приділяв і дозвіллю колгоспників.                      Відкрито колгоспний ресторан «Чарда» в угорському національному стилі, створено парк культури та відпочинку, спортивний комплекс, музейний комплекс. У 1986 році за його ініціативи в запустілому графському маєтку було відкрито картинну галерею, в якій зберігаються полотна відомих художників Закарпаття та Угорщини 20 – 80 років.
Фольклорний ансамбль “Тиса” став лауреатом численних конкурсів, в тому числі й за межами країни.
За успіхи, досягнуті у розвитку сільськогосподарського виробництва Біров А. О. отримав звання Героя Соц. Праці у 1971 році. Відзначено і його педагогічну діяльність: відмінник народної освіти УРСР (1956 р.), відмінник народної освіти УРСР (80-і рр.). Депутат Верховної Ради Української РСР шести скликань (1963-1990 рр).
Мав урядові нагороди: «Орден Трудового Червоного прапора», «Орден Леніна», «Орден Жовтневої революції», «Орден дружби народів» та ін.
Помер Антонін Олександрович Біров - 7 жовтня на 90-му році життя в Будапешті.


Життя відомих людей. Виноградівщина. Антонін Біров

Джерело:

Більше читайте на сторінках друкованих видань, які є в нашій бібліотеці:
  • Бакша П. Його ім’я стало символом краю: [про А.О. Бірова] / Упорядкував П.А. Федикович, М.П. Попович // Земне тяжіння. Розповіді про аграріїв Карпатського краю. – Ужгород: ТДВ «Патент», 2011.- с. 32 – 37.
  • Ворошилов О. На Закарпатті сільська галерея є другою після Ужгородського музею: [Картинна галерея в с. Петрово] / О. Ворошилов // Голос Карпат. – 2011. – 22лист.
  • Герою праці Антоніну Бірову цими днями виповнилося 80 // Новини Закарпаття. – 2009. – 7лют.- с.5.
  • Любка, Е. Він закоханий у свій край – Притисянщину: інтерв' з керівником агрофірми «Прикордонник» Біров А. О. / Е. Любка // Новини Виноградівщини. – 2004. – 31 січня. – С. 2.
  • Савинець М. Міжнародний приз «Карпатський ведмідь» - Антоніну Бірову» / Мальвіна Савинець // Новини Виноградівщини. – 2008 – 5 квіт.
  • Савинець М. Міністерські гранти – ветеранам: [А. Бірову, Г Вищинець] / Мальвіна Савинець // Новини Виноградівщини. – 2011.- 5 лист. – с. 4
  • Савинець М. Син землі. [А.О. Бірову – 80 років] / Мальвіна Савинець. // Новини Виноградівщини. - 2009.- 31 січня.
  • Пам'яті Антоніна Бірова // Новини Виноградівщини. – 2018. – 13 жовтня. – С. 7.

Мартон Едвін
(17 лютого - 45-річчя від дня народження композитора, 
скрипаля, лауреата премії Еммі)

Мартон Едвін народився в смт. Вилок Виноградівського району 17 лютого   1974 року, в середньостатистичній сім'ї: мама - українка, а тато - угорець. Справжнє ім'я Лайош Едвін Чюрі. Серед його родичів були музикант Едіт Чюрі і відомий композитор Шандор Чюрі. Але дитиною він навіть і уявити собі не міг, що стане знаменитим.
Лауреат премії Еммі. З 1983 по 1990 рр.  майбутній композитор навчався у Центральній музичній школі при Московській консерваторії. Едвін був чудовим учнем: за три роки він вивчив семерічну програму і у віці 7 років Едвін виконував   найскладніші твори Моцарта.
У 23 роки Мартон переміг на міжнародному конкурсі скрипалів у Орфорді (Канада) і в нагороду отримав можливість протягом п'яти років грати на скрипці Страдіварі. Згодом це право двічі продовжувалася.
Едвін Мартон визнаний першим скрипалем світу після того, як посів перше місце на Міжнародному конкурсі скрипачів. Освіту Едвін здобував у різних закладах: Московська державна консерваторія ім. Чайковського (1983 р.), музична академія ім. Ференца Ліста (Будапешт), музична школа Juilliard (1994 р. Нью –Йорк), Музична академія у Відні (1995 р.).
Знаменитий угорський скрипаль, який допоміг Євгену Плющенко завоювати "золото" на Олімпіаді, а Дімі Білану - посісти перше місце на "Євробаченні".
Його музика звучить у програмах багатьох відомих фігуристів, таких як Євген Плющенко, Тетяна Тотьмяніна та Максим Марінні, Стефан Ламбель та багатьої інших.
Едвін з дружиною Адрієнн і синами Ноелом і Максимом живе в США куди переїхав з Угорщини.
Едвін Мартон з культурним мандатом Євросоюзу виступав у своєму рідному місті - Виноградові. «Це історична подія для мене. Я вперше виступаю там, де народився», - каже скрипаль.  Здається, зараз зі скрипки поллється не музика, а сльози любові».
Віртуозну гру знаменитого музиканта супроводжує його міні-оркестр Монте-Карло з кількох чарівних дівчат (скрипка, віолончель, клавіші).
Едвін передав Консульству Угорщини 10 дисків із записами своїх творів. Виручені кошти від продажу дисків на аукціоні передано благодійному фонду «Рука допомоги» для проведення медичних операцій хворим дітям Виноградівщини.

            


Джерело:

Читайте також:
Горват, Б., Горват, А. Ромські музиканти Закарпаття: Енциклопедія. - Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2011. -  С.91.
Кіш, В. Едвін Мартон і скрипка Страдіварі: з культурним мандатом Євросоюзу концертував у Виноградові / Василь Кіш // Новини Виноградівщини. – 2011. – 11 квітня. – с. 2.

Немає коментарів:

Дописати коментар