23 липня 2020

Михайло Пап - історик, фахівець із американо-українських відносин


(100 років від дня народження)
Народився 24 липня 1920 р. в с. Сірма (нині Дротинці) Виноградівського району в селянській сімї. Початкову школу закінчив у рідному селі. Середню освіту здобув у Мукачеві, де закінчив Торгівельну академію. Останній рік навчання був дуже насиченим, у листопаді академія переїхала у Сваляву, а напад  Угорщини на Карпатську Україну змусив академістів – січовиків відступати в бойовому порядку на Словаччину, насамперед до Бардієва, а потім до Братислави, де і закінчив своє навчання. Після переїхав до Відня, де працював у фірмі «Сіменс», потім у Мюнхен, а звідти – до Гайденбергу. Тут вступив до університету. У 1948 р. М. Пап успішно захистив докторську дисертацію. У той час був одним з перших серед іноземців, хто одержав наукове звання доктора міжнародного права в Гайденберзькому університеті. Після захисту дисертації працює на посаді приватного дорадника при ІРО в містечку Алігер, неподалік від Гайденсберга.
Вільно володів угорською, словацькою, чеською,  німецькою та російською мовами, англійську почав вивчати коли переїхав до м. Чикаго (США,1949 р.). Тут познайомився з майбутньою дружиною, уродженкою Східної Словаччини, яка з 1933 року проживала в США. Молодому вченому запропонували працювати в університеті в коледжі Нотр – Дам. З 1959 р. по 1989 р. — професор Клівлендського університету ім. Дж. Карола (США), де викладав курси з історії та міжнародного права. В 1961 при цьому університеті Михайло Пап заснував і очолив Інститут радянознавчих та східноєвропейських студій. 1964 року його обрано головою Українсько-американської асоціації університетських професорів, яку тривалий час очолював. Був головою осередку Наукового товариства імені Шевченка в Огайо й членом керівних органів Українського історичного товариства. Очолював Організацію державного відродження України, Світове братство Карпатська Січ, Дослідний центр ім. Ю.Ревая, Українську народну раду Карпатської України, був заступником голови уряду Державного центру УНР на еміграції.
1964 Український конгресовий комітет Америки відзначив його діяльність Шевченківською грамотою Свободи, 1992 отримав звання почесного доктора права від Клівлендського університету ім. Дж. Карола.
Автор наукових розвідок із політичних проблем СРСР, опублікованих у численних фахових журналах. Надрукував ряд статей і монографій: «Російський імперіалізм»(1952), а також монографій «Советські  труднощі в Україні» (1952), «Боротьба України за самостійність»(1968), «Російська імперія: деякі аспекти царського  та совєтського колоніального режиму»(1985), «Ріст і упадок російського  більшовизму»(1995).У 1961 р. заснував при Клівлендському університеті ім. Джона Карола  Інститут советознавчих і східноєвропейських студій.
Помер 1 квітня 2016 року.
Джерело:
Пап, Михайло : [про нього] //Енциклопедія Закарпаття : визначні особи хх століття: Гражда, 2007. – С. 240.

Немає коментарів:

Дописати коментар