19 липня 2020

В Україні та світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів


Започатковано свято Міжнародною шаховою федерацією (ФІДЕ), яка наразі об’єднує 173 національні шахові асоціації.
Перші аналоги фігур з’явилися ще в III-IV тисячоліттях до нашої ери в Єгипті, а батьківщиною сучасних шахів вважають Індію V–VI століття нашої ери.
До того, як на терени України потрапили шахи, у Київській Русі в IV столітті існувала доволі подібна до них гра – тавлія, яку завезли вікінги. У староруській версії назва отримала звучання “шахмати”, цим же словом гра називається нині в російській мові, а в українській отримала коротшу назву – «шахи». До Європи гра потрапила у VIII–IX століттях.
В Україні шахи відомі ще з Х-ХІ ст. У незалежній Україні 1992 року було засновано Федерацію шахів, яка щороку організовує змагання серед чоловіків і що два роки – серед жінок. Із 2011 року День шахів в Україні почали відзначати 20 липня разом з усім світом.
Велику популярність здобули шахи й на Закарпатті. Серед відомих постатей шахової еліти Закарпаття знаходимо імена Самуеля Ліпцюша, уродженця Ужгорода і майбутнього дворазового чемпіона Нью-Йорка; Еміла Гаваші, Антона Шурини, Ратовського та інших...
З історією шахів на Закарпатті знайомить  книга кандидата у майстри спорту, екс-чемпіона Закарпатської області з шахів, кандидата історичних наук Каміла Степановича Найпавера.

Найпавер К.С. Фігури закарпатської шахівниці: З історії шахів краю / К. С. Найпавер Закарп. філія Київ. славістичного ун-ту.- Ужгород: Вид-во В.Падяка, 2003.- 266 с.: фото.
Видання знайомить читача з історією розвитку шахового спорту на Закарпатті, містить чимало цікавих фактів із життя майстрів цієї древньої гри, яка серед місцевої інтелігенції на початку ХХІ століття залишається такою ж популярною, як і півтора століття тому. Окремі розділи книги фіксують понад дві з половиною сотні шахових партій і закінчень – зразків творчості закарпатських шахістів ХХ століття.






Немає коментарів:

Дописати коментар