04 листопада 2020

Михайло Мольнар - літературознавець, україніст.


М. Мольнар народився 4 листопада 1930 року у селі Чингава (тепер Боржавське ) Виноградівського району в сім ї робітника. Однак майже уся його подальша біографія пов’язана з Чехією і Словаччиною.  У ранньому віці разом з батьками виїхав до Словаччини.

У 1955 р. закінчив філологічний факультет Празького університету і стає співробітником Словацької академії наук. Навчається в аспірантурі при  Київському держуніверситеті ім.. Т. Г. Шевченка (1956 – 1960). Захищає кандидатську дисертацію на тему «Тарас Шевченко у чехів та словаків», яка у 1961 р. виходить окремою книжкою в Пряшеві. Повернувшись до Словацької академії наук, розгортає широку науково – дослідницьку роботу. Опублікував численні розвідки, статті, повідомлення.

Автор праць: «Тарас Шевченко у чехів і словаків» (1961), «Словаки і українці» (1965), «Зустріч культур» (1980), «Від Влтави до Дніпра. Студії з українського літературознавства та міжслов'янських літературних взаємин» (2009), упорядник багатьох видань. Переклав чеською і словацькою мовами твори Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, О. Кобилянської, О. Довженка та ін. Лауреат премії ім. І. Франка (1992).

Окремими виданнями вийшли книги «Словаки і українці: Причинки до словацько- українських взаємин» (1965), «Зустріч культур: з чехословацько – українських взаємин» (1980). «Тарас Шевченко у чехів та словаків».

Особливе місце в культурницький роботі посідає популяризація в Чехословаччині набутків української літератури. Автор численних брошур та статей, присвячених творчості І. Котляревського, Т. Шевченка, І. Франка,що публікувалися чеською та словацької мовами Був організатором та упорядником чеських та словацьких перекладів з української класики, творів сучасних українських письменників. Як член редколегії словацької «Малої енциклопедії письменників світу» , підготував 60 статей про українську літературу.

Багато уваги приділяв незаслужено забутим або замовчуваним письменникам. Підготував і з ґрунтовною передмовою видав книжку оповідань В. Винниченка.

М. Мольнар завжди тримав в полі зору, як минулий, так і сучасний літературний процес Закарпаття та Східної Словаччини. Він упорядкував тексти, написав до них передмови й видав окремими книгами «Шляхом терновим»(1964), «Місячні груні» (1969) В. Гренджі – Донського; «Тутешняцьку губернію»(1970) Марка Бараболі; «Вибране» (1963), «Карпатську заману» (1971) Ф. Лазоріка ; «Моє дзеркало» (1972) Марфії Дуфанець. Журнал «Дукля» (1968, № 6) упорядником якого був М. Мольнар,  повністю присвячений сучасній словацькій літературі..

У 1965 році М. Мольнарові вручено премію  Словацької академії наук, у 1978 – присвоєно звання Заслуженого працівника Словацької академії наук.

Був членом  Спілки словацьких письменників.

Помер 26 жовтня 2006 року.

Джерело:

Календар краєзнавчих пам’ятних дат Виноградівщини на 2015 рік : Бібл. посібн. / ЦРБ; Уклад.: Вовканич Л. С; Відпов. за вип. К. Г. Вашкеба – Виноградів,  2015. -   52 с.

Читайте також:

Мишанич О. В. Мольнар Михайло Ілліч // Українська літературна енциклопедія: У 5 т. — К.: Українська енциклопедія ім. М. П. -Бажана, 1995. — Т. 3. — С. 409.

Мушинка М. І. МО́ЛЬНАР Михайло Ілліч // Енциклопедія сучасної України : у 30 т / ред. кол. І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ, Координаційне бюро енциклопедії сучасної України НАН України. — К., 2019. — Т. 21: «Мікро» — «Моя».

Мольнар Михайло : [про нього] //Енциклопедія Закарпаття : визначні особи ХХ століття: Гражда, 2007. – С. 222.

Михайло Мольнар-літературовознавець // Хланта,Іван.Літературне Закарпаття у 20 столітті : Бібліографічний покажчик. – Ужгород: Закарпаття, 1995. – С. 488 – 490.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар