14 березня 2021

Карпатська Україна – тріумф і трагедія одного дня

Створення Карпатської України 1938–1939 р. – доленосна подія в житті всього українського народу.

Суспільно-політичні процеси, які відбувалися в Європі взагалі та в Чехословаччині зокрема, складовою частиною якої з 1919 р. було Закарпаття, наклали свій відбиток на події у краї. Його доля розглядалася на Мюнхенській нараді чотирьох держав Європи, що визначила долю Чехословаччини. 5 жовтня 1938 р. подав у відставку президент ЧСР Е. Бенеш. Цим скористалися українські автономісти, проголосивши 11 жовтня автономію Підкарпатської Русі. Тоді ж було створено перший український уряд Карпатської України на чолі з А. Бродієм. Однак новопосталий уряд через свою проугорську політику викликав незадоволення представників українського напряму. 26 жовтня 1938 р. А. Бродія усунуто з посади голови уряду і новим прем’єр-міністром Карпатської України обрано Августина Волошина.

12 лютого 1939 р. відбулись вибори до Сойму Карпатської України, на яких абсолютну більшість голосів виборців (близько 92,4 %) здобули кандидати Українського Національного Об'єднання.

Голосування проходило на основі виборчого закону Чехословацької Республіки, який діяв на території Закарпаття.

В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. гортистське Королівство Угорщина, за підтримкою Третього Рейху розпочало війну проти Карпатської України.

З перших же годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачеве-Берегово-Севлюш. Зрозуміло, що шансів виграти в цьому зіткненні не було.

Однак, незважаючи на складність міжнародної обстановки, Волошин 15 березня 1939 р. проголосив самостійність Карпатської України. Тоді ж було сформовано тимчасовий уряд. 15 березня о п’ятнадцятій годині сейм Карпатської України розпочав свою роботу. На ньому було прийнято документи, згідно яких офіційною мовою Карпатської України визнано українську, прапором - жовто-блакитний стяг, а очільником став Августин Волошин. Та недовго протрималася проголошена незалежність: Угорщина почала наступ, щоб загарбати собі українську територію.

Того ж дня Угорщина вступила на територію щойно проголошеної незалежної держави. Сили були нерівні, невелика кількість січовиків і загонів самооборони не могли протистояти регулярними угорськими військам. Закарпаття знову стало розмінною монетою у планах великих держав, а ідеали Карпатської України було свідомо розтоптано і спаплюжено.

Карпатська Україна як держава проіснувала недовго, проте заявила світові про волелюбність українського народу, залишила свій слід в українській історії. Підтвердила, що Закарпаття є українською землею, а українці цього краю – невід’ємною частиною великої української нації.

З документальними відео та фотоматеріалами, статтями, спогадами, біографіями громадських діячів, книгами про Карпатську Україну можна ознайомитись на офіційному сайті: Карпатська Україна https://1939.in.ua/

Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали можуть усі охочі в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua за посиланням:

http://avr.org.ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=747.

Як і за яких обставин виникла Карпатська Україна? Що таке гібридна війна зразка 1939-го і що спільного вона має з гібридною війною Росії проти України зразка 2014-го? Якою була роль Сталіна і Гітлера в цих подіях і як склалася доля діячів Карпатської України після угорсько-польської агресії березня 1939-го? Розповідає кандидат історичних наук Олександр Пагіря у відеоматеріалі Карпатська Україна: незалежність і гібридна війна у переддень Другої світової / 10 запитань історику





 

Немає коментарів:

Дописати коментар