12 березня 2021

Титул "зеленої" столиці 2021 - м. Лахті

Міжнародна нагорода «Зелена столиця Європи», покликана стимулювати міста покращувати стан навколишнього середовища, це нагорода, яку може отримати європейське місто за найефективніші рішення для сталого розвитку. Ідею запропонував мер Таллінна в 2006 році, Єврокомісія підтримала.

У 2007 році міністри країн-членів ЄС, що відповідають за політику урбанізації, підписали Лейпцигську хартію щодо стійкого розвитку європейських міст, яка поклала початок розробці міжнародної нагороди «Зелена столиця Європи».

З 2009 Європейська комісія запровадила номінацію «Зелена столиця Європи» для міст  з населенням понад 100 тисяч осіб. Конкурс на отримання титулу проводиться щорчіно з 2010 року. З 2011  запроваджено номінацію «Європейський зелений лист». Це звання присвоюється за тією ж схемою, що і звання Зеленої столиці, але претендувати на нього можуть міста з населенням не більше 50 тисяч чоловік.

Міста-фіналісти оцінює міжнародне журі - експерти у галузі сталого розвитку - за 12 критеріями, серед яких якість повітря та води, підтримка біорізноманіття, розвиток «зеленого» міського транспорту та стратегічне планування у галузі сталого розвитку. Крім того, щоб завоювати титул Зеленої столиці, місто має показати, що його мешканці залучені до «зелених» ініціатив.

Окрім слави та збільшення кількості туристів, місто-переможець отримує грошовий приз – 600 тисяч євро на покращення стану навколишнього середовища.

Першим володарем премії «зеленої» столиці Європи став Стокгольм, Швеція. Потім цього звання удостоювалися Гамбург (Німеччина), Віторія-Гастейс (Іспанія), Нант (Франція), Копенгаген (Данія), Брістоль (Англія), Любляна (Словенія), Ессен (Німеччина), Неймеген (Нідерланди), Осло (Норвегія) і Лісабон (Португалія).

Безперечним лідером цього індексу є Копенгаген, який очолив індекс двічі (2009 та 2014 рр.), ставши обидва рази «Зеленою столицею Європи».

В 2021 році «зеленою» столицею Старого світу Європейська комісія назвала Лахті. Це найменше та найпівнічніше з міст, яке коли-небудь удостоювали цього звання. Населення Лахті становить 120 тисяч осіб.

Лахті - місто в Фінляндії, розташоване в системі озер Пяйянне і має населення майже 100 тис. жителів. Від Лахті до Гельсінкі близько години їзди на машині.

Найпопулярніший об'єкт відвідування в Лахті - спортивний центр, розташований недалеко від центру міста. Тут побудовано три лижні трампліни, які після численних міжнародних змагань стали символом міста.

У Лахті знайдено одне з найдавніших поселень первісної людини, яке було виявлено в Ристола, в Лахті, на березі озера Анкюлюсярві.

Археологічні розкопки, що проводилися в цих краях, свідчать про те, що вже щонайменше 9300 років ці місця є населеними людиною.

Уперше Лахті згадується у документах 1445 року як село волості Голлола. Розмістищувалося на торговому шляху того часу — Верхній виборгській дорозі, яка з'єднувала Гямеенлінну та Виборг. В земельній книзі Гяме від 1558 року згадується, що в селі Лахті 24 будинки. Статус міста надано 1905 року, коли в Лахті було до трьох тисяч жителів.

 Місто опалюється переробленим паливом. Викиди парникових газів скоротилися на 70% в порівнянні з 1990 роком. До 2025 року Лахті стане першим великим містом Фінляндії з нульовим балансом викиду вуглецю, а до 2050 року поставлена мета вийти на безвідходну економіку замкнутого циклу. Титул перейшов до населеного пункту від Лісабона. Місту присудили перемогу за успіхи у створенні економіки замкнутого циклу: зараз там переробляють або повторно використовують 97% відходів.

Крім того, журі відзначило внесок в оздоровлення озера Весіярві, на березі якого Лахті розміщується. Також місто може похвалитися найчистішою водопровідною водою у світі.

Міський порт - одне з найромантичніших місць міста. Тут можна побачити старі залізні суду, помилуватися дерев'яною архітектурою, відвідати історичні будівлі або просто відпочити за чашкою кави в одному з місцевих кафе, спостерігаючи за водною гладдю озер і відблисками сонця.

Жителі Лахті не без підстав пишаються своїм міським оркестром, який став відомим навіть за кордоном. У Лахті щорічно проходять Міжнародні фестивалі органної та джазової музики, виставки плакатів, семінари поетів і письменників.

У Лахті розташований найбільший в Північній Європі концертний зал і конгрес-холл з дерева — Зал Сібеліуса. Там постійно грає міський симфонічний оркестр Лахті.

Спорт є невід'ємною частиною життя міста. За час спортивної історії в Лахті неодноразово проходили міжнародні чемпіонати з біатлону і лиж.ого спорту.

Найвищі слаломні узгір'я південній Фінляндії розташовані в 10 км. від Лахті, в Мессіля і Тійрісмаа.

До найбільш цікавих місць можна віднести унікальний музичний фонтан, розташований біля озера Пікк-Весіярві. Кожен день, протягом 15 хвилин на водному органі виконуються відомі мелодії з мюзиклів, кінофільмів, а також класичні твори. Дійство супроводжується своєрідним шоу ізоритмічних бризок води, забарвлених спеціальною підсвіткою. Особливо популярне це місце влітку, коли явище влаштовують кілька разів за день.

Для більш детального ознайомлення з одним з найб.ільших міст Финляндії, пропонуємо переглянути відеоматеріали з каналу youtube.

 



-  Лахти - Зелёная столица Европы 2021


Немає коментарів:

Дописати коментар