14 березня 2024

14 березня - День українського добровольця

14 березня українці відзначають важливу дату — День  українського добровольця. Цю дату було  встановлено 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості». За відповідну постанову № 4261 «Про встановлення Дня українського добровольця» на пленарному засіданні українського парламенту проголосував 231 народний депутат.

Дата 14 березня була обрана не випадково. Вона присвячена подіям 2014 року, коли добровольці з самооборони Майдану прибули на військовий полігон у Нових Петрівцях. З них сформували Перший добровольчий батальйон, який брав участь в АТО.

Одним з найвідоміших добровольчих батальйонів в наш час є полк "Азов", сформований у травні 2014 року в Маріуполі.


Також з лютого 2023 року в Україні почала формуватися "Гвардія наступу" — штурмові бригади, які набирають добровольців для протистояння російській агресії.

Сьогодні більшість добровольців продовжують захищати рідний край від загарбників. Своєю самовідданою службою і героїчними вчинками вони доводять, що неможливо перемогти тих, хто готовий за Батьківщину віддати своє життя.

ЦІКАВИЙ ФАКТ

12 березня 2018 року була випущена десятигривнева монета, яка присвячена Дню українського добровольця. Окрім написів, на монеті зображений державний герб, карта, мечі та чарівний птах Фенікс.

Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробутів – і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробути в майбутньому? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді у книгах, які можна отримати в нашій бібліотеці.

Честь і шана вам, Герої-добровольці!

Пишаймося кожним і кожною! Любимо Вас та чекаємо  вашого  повернення додому!


Немає коментарів:

Дописати коментар