15 березня 2024

Скрижалі пам'яті "Карпатська Україна - тріумф і трагедія одного дня"

Під такою назвою  в міській бібліотеці-філії №3 спільно з історичним музеєм  провели захід до 85 річниці проголошення незалежності Карпатської України  та 150-річчя з дня народження Августина Волошина - Президента  Карпато-Української держави, політичного, культурного, релігійного діяча, педагога, який разом з дружиною опікувався приватним сиротинцем, де виховувалося понад двадцять дітей.

«Із гарячої любові до тебе, народе мій, бажаю, щоб ти чим скорше обновив свою церковну й народну єдність і щоб в будучности не дав себе розбивати чужими інтересами», – написав Августин Волошин у своєму заповіті.


Учням 9-Б класу ЗОШ №4 (класний керівник Свищо Н. Ф.) було висвітлено події створення та основні історичні віхи існування Карпатської України, зосереджено увагу на доленосному рішенні першого (та єдиного) засідання Сойму Карпатської України (м. Хуст, 15.03.1939 р.). Саме тоді Карпатську Україну було проголошено незалежною державою, республікою з президентом на чолі; державною мовою визнано українську мову; затверджено синьо-жовтий прапор, герб тризуб і державний гімн «Ще не вмерла Україна». Сойм одноголосно обрав Августина Волошина президентом Карпатської України.


Під час заходу старшокласники також переглянули документальний фільм «Три держави за добу. Як Карпатська Україна проголосила незалежність» та ознайомилися з віртуальною книжковою виставкою «Карпатська Україна - героїчна сторінка нашої держави».

Директор історичного музею Тороцкезі Л. В. розповіла про події, що відбувалися у нашому місті в той час та запросила присутніх ознайомитися з історичними документами, які зберігаються в музеї.










Немає коментарів:

Дописати коментар