11 квітня 2020

Нова книга

Шановні користувачі!
Бібліотека отримала нову краєзнавчу літературу. Видання різноманітні за темами та жанрами, тож кожен читач зможе  підібрати для себе цікаве і корисне.
                          Запрошуємо до читання! До зустрічі після карантину!  
  
Басараб, Михайло Михайлович. Закарпаття: нариси боротьби за українську державність : (з історії неурядових громадських організацій) / М. М. Басараб, М. Ю. Токар. – Ужгород : Карпати, 2018. – 224 с. : іл.
У науково-популярній праці авторами акцентовано увагу на діяльності перших громадських організацій Закарпаття, які брали участь у державотворенні сучасної незалежної України (кінець 1980-х – початок 1990-х років).
Дослідники аналізують процес формування масового громадського руху, який заклав підвалини громадянського суспільства в Україні. Опрацьований матеріал показує динаміку протистояння громадян регіону з комуно-партійними владою, визначає внесок закарпатців у процес розбудови Української держави. 

Бурмек-Дюрі, Микола. Мама казали правду: Оповідання, етюди, щоденник / М. Бурмек-Дюрі; передм. Є Навроцької. – Ужгород: Гражда, 2018. – 164 с.
Повчальне чи напутнє слово матері має особливе місце і значення, виїмкову цінність в житті людини не залежно від національної, соціальної чи будь-якої іншої приналежності.
У пропонованій книзі автор із ромською спостережливістю описує навколишній світ з його протиріччями і вадами, добрими і поганими сторонами. Це – пошуки можливості реально вижити у наш бурхливий час. Ось тут саме і проявлялась здатність жити родиною і громадою, шанувати батька-матір. Особливо – матір.

Габорець, Василь Степанович. Тобі, рідний край : пісні / В. С. Габорець, П. П. Матій ; вступ. ст. В. П. Густі ; Департамент культури Закарпат. облдержадмін., КЗ «Обл. орг.-метод. центр культури» Закарпат. облради. – Ужгород : TIMPANI, 2018. – 212 с. + ноти.
Пісні В. Габорця та П. Матія мають велике пізнавальне і виховне значення, несуть у собі емоційну наснагу, проймають душу високими і чистими почуттями, сприяють пробудженню і зростанню в душі молодих поколінь любові до історії і теперішнього життя, незламності духу нинішніх поколінь і продовжувачів кращих національно-патріотичних традицій.
Новий доробок цих майстрів зможуть прочитати й використати у своїй роботі шанувальники щедрого таланту, активні учасники розбудови незалежної Української держави.

Густі В.П. Притча про щастя: Лірика. – Ужгород, ТIMPANI. 2019. – 160 с....
Нова книжка Василя Густі "Притча про щастя" містить понад півтораста поезій - і вже знаних (і навіть покладених на музику), і щойно з-під пера.
Кожному поетові відомий той стан, коли пишеш не ти, а щось пише тобою. Більшість віршів цієї збірки створено саме отаким чином.

Дочинець, Мирослав Іванович. Збирання попелинок : жити, читати, писати / М. І. Дочинець. – Мукачево : Карпат. вежа, 2019. – 276 с.
Мудрець сказав, що в попелі дозрівають алмази. Нова книга М. Дочинця – це збирання, перебирання і пересіювання попелинок, принесених вітром спогадів, розмислів та одкровень. Власне, пошуки в попелі буднів незгасних цінностей, нових сенсів, нових істин, нової правди. Осмислення нової доби. Це письмо – збирання і шліфування алмазів Слова.

Драгун, Юлія. Щасливою бути – це доля: проза / Ю. Драгун. – К.: Вид-во «Український пріоритет», 2018. – 200 с.
Книга Юлії Драгун «Щасливою бути – це доля» – без сумніву вершина творчості відомої закарпатської письменниці, етно-педагога, поетеси, на чиї тексти написано десятки пісень. Її проза світла й щира, як і все, що робить у житті ця невтомна мисткиня й патріотка рідної землі. Водночас книга є свідченням її громадянської зрілості, непорушної віри в Бога і в нашу перемогу. Дівчина-випускниця закохується в солдата, якого відправляють боронити від ворогів нашу державу. Героїня не може залишити коханого без підтримки й після випускного їде до нього на Схід.
Дурунда, Андрій. Чаша. Новели, оповідання, вірші. – К. : ТОВ «СІК ГРУП Україна», 2016. – 830 с.
У книзі український письменник із Закарпаття пропонує твори, в основі яких - тема земного буденного життя, в якому тісно переплітаються його людські радощі і сум, мрії, страждання, розчарування. Вона наповнена справжніми подіями і пригодами, що у письменницькій майстерності витончено художньо зображуються у кожному творі.

Кешеля, Дмитро. Помилуй і прости: роман-покаяння / Д. Кешеля. - К.: ВЦ «Академія», 2017. – 160 с.
У цій трагічній історії роду Пастеляків, пережитій вразливим серцем хлопчини, багато доль, крові, поту і сліз, вирізьблені тяжким життям характери, загадкове поєднання буденності з неземним. І незбагненність таланту автора цього роману-болю, роману-покаяння.

Козак, Іван Юрійович. На росяних отавах : вибрані твори / І. Ю. Козак ; передм.: Д. М. Федака, Ю. Мегела. – Ужгород : Ґражда, 2018. – 308 с.
Уже перші рядки поезій цього збірника приємно вражають читача щирим почуттям любові до людей і рідної землі, в них порушені актуальні проблеми суспільного життя. Причому автор не тільки розкриває їх суть й імовірних винуватців, але й настроює на роздуми про шляхи подолання несправедливості, розв'язання життєвих проблем.  


Літературне Закарпаття 2017 : збірник / редкол.: О. С. Ігнатович, В. П. Густі, В. М. Комарницький [та ін.]. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2018. – 304 с.
Збірник знайомить із творчим життям Закарпатського осередку Національної спілки письменників України, пропонуючи читачеві сучасні поетичні, прозові твори, переклади, вірші для дітей, сторінки сатири й гумору, доробок молодих авторів, а також літературну спадщину незабутніх майстрів художнього слова, ювілеї яких були відзначені 2017 року.

Любка, Андрій. Твій погляд, Чіо-Чіо-сан : роман / А. Любка. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2018. – 336 с.
П'яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої – не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе, та відомстить. Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох ан-тагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, і після неї.

Товтин, Володимир Юрійович. Ріка травневої пори : лірика / В. Ю. Товтин. – Ужгород: ТІМРАNІ, 2018. – 192 с.
 Нову збірку відомого закарпатського письменника склали ліричні поезії, пройняті почуттями світлої любові, глибокої поваги до рідних і близьких йому людей, отчого краю, відповідальності за їх долю – теперішню і майбутню.

Клочурак, Степан Степанович. Гуцульська республіка (1918–1919) : до 100-річчя проголошення Гуцул. республіки в серці Укр. Карпат / С. С. Клочурак ; вступ. ст.: М. М. Вегеш, М. Токар. – Ужгород : Карпати, 2018. – 224 с. : іл.
Книга об'єднала спомини Президента Гуцульської республіки, відтак Міністра народної оборони Карпатської України Степана Клочурака «До волі», ґрунтовну історичну розвідку доктора історичних наук, професора Миколи Вегеша та кандидата історичних наук, Маріана Токаря і вступні статті доктора філологічних наук, професора, академіка HAH України Миколи Мушинки та доктора Вікентія Шандора.
Вони переконливо засвідчують: без існування Гуцульської республіки не могло бути Карпатської України. Гуцульська республіка залишила помітний слід в історії національно-визвольної боротьби закарпатських українців, які йшли до своєї мети – незалежної Української держави.

Сирохман, Михайло Васильович. Павло Бедзір : графіка, живопис : альб. / М. Сирохман. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2018. – 148 с. : іл.
У виданні подано життєвий і творчий шлях відомого закарпатського художника-шістдесятника, ужгородського авангардиста Павла Бедзіра. Його шлях – це відданість мистецтву і занурення у філософські вчення різних часів та народів. Завдяки йому, його дружині Лізі Кремницькій і художникові Ференцу Семану, Ужгород належить до міст, де жила свобода творчості в тоталітарні часи і де не припинявся вільний розвиток мистецтва.

Фатула, Юрій. «Неси мамці жалість мою…» Закарпатці у Першій світовій війні / Ю. М. Фатула; передм. М. Вегеша. – Ужгород : ТДВ «Патент», 2018. – 352 с.
Це – військово-історичне дослідження, у якому автор на основі маловідомих  архівних та бібліографічних даних описав участь у боях Першої світової війни солдатів різних національностей, мобілізованих на фронт з території сучасного Закарпаття. У книзі вперше названо військові кладовища країн Центральної і Східної Європи, на яких були поховані закарпатці.



Немає коментарів:

Дописати коментар