20 травня 2022

Всесвітній день вишиванки 2022


Вишиванка – це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі.

Ідея святкування Дня вишиванки виникла у 2006 році. Належить вона письменниці та журналістці Лесі Воронюк. Вона, тоді ще студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала своїм однокурсникам та викладачам вибрати один день та усім разом одягти вишиванки на пари. Її надихнув одногрупник Ігор Житарюк, який завжди ходив на навчання у вишиванці.

Всесвітній день вишиванки відзначають щорічно у третій четвер травня не лише в Україні, але й у світі. Цьогоріч - це 19 травня.  Саме 2022 року День вишиванки має особливе значення, бо одягнена вишиванка стала символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

В цей день у м. Виноградів пройшов арт-моб «А над світом українська вишивка цвіте».

В рамках заходу Виноградівська міська бібліотека-філія підготувала виставки вишиваних робіт «І на тім рушничкові…» та «І знов розквітне українська доля», пізнавальну вікторину: «Українська вишиванка».

Також для жителів та гостей міста бібліотечні працівники розгорнули творчу майстерню «Моя Україна». Діти охоче розмальовували патріотичні малюнки, яскравими кольорами фарбували виготовлені з солоного тіста фігурки (медальйони) у формі серця, квітки, метелика чи кола. Гра складання пазлів «Моя вишивана Україна» неабияк захопила дітлахів. Майстер-клас з вишивання різними техніками зацікавив не тільки дівчаток, а й їхніх мам. А до  плетіння патріотичних браслетів, крім дітей, долучилися й волонтери. Виготовлені обереги поїдуть до наших захисників. А зібрані під час арт-мобу кошти будуть передані на потреби військових 128-мої окремої гірсько-штурмової бригади.

 














Немає коментарів:

Дописати коментар