24 грудня 2018

Микола Папп- художник–авангардист

(19 грудня  - 65 років від дня народження)

Народився  1953-го року у селі Косино Берегівського району Закарпаття.  Мати майбутнього художника, Лідія Миколаївна Горшкова, працювала в Севлюському винрадгоспі, завідувала лабораторією. Батько Карло Карлович Папп був угорцем, бондарював, виготовляв дерев’яні чани, діжки, бочки та іншу тару.
Після закінчення школи (1960 – 1970 рр) вступає на історичний факультет Ужгородського університету, але  вже через рік кидає навчання, усвідомивши, що серце і душа прагнуть чогось іншого, більшого. Він починає малювати, захоплюється східною культурою, читає переклади з древніх манускриптів. . Основам живопису та новітнім стилям у малюванні талановитого хлопця навчив Микола Ігнатик, знаний у місті художник.
Після служби в армії працює в геологічній експедиції, відтак - художником-будівельником в астрономічному центрі в Криму (для Академії наук України). Саме там вперше заглянув у об’єктив телескопа і, як писали ЗМІ, «…йому відкрилося незвідане загадкове небо, усіяне незліченною кількістю недосяжних людині Галактик. Відблиск того світла і відгомін космічної втаємниченої музики розбудили в нім поета, музиканта і художника».
На початку 80 – х років  М. Папп стає яскравим лідером виноградівського андеграунда. Його перша виставка мала в області чималий успіх. Згодом митець представив свої роботи в Москві. В 1990 р. його запрошують до США презентувати творчість у Нью-Йорку, де після закінчення контракту він і залишається. 1993 року на виставці в Нью-Йорку Микола познайомився з болгаркою Іриною Симеоновою, яка невдовзі стала його дружиною і народила сина Карла-Олександра.
До 2001 року художник жив у Нью-Йорку, на Манхеттені, але після терористичних атак 11 вересня родина Паппа переїхала до Коннектикуту. Микола багато малює, його картини з’являються в Голлівуді, Білому домі.
Картини художника знаходяться в колекціях вищого дипломатичного корпусу, бізнесменів і приватних колекціонерів від США до Японії. Мистецький часопис Японії серед п’яти найбільш відомих художників Заходу називає ім’я Миколи Паппа. Роботи художника були виставлені у галереях Нью-Йорка, Токіо, Ніцци, Лос-Анджелеса, Лонг-Айленда, Москви.
В 2007 році М. Папп  у третє приїжджає до Виноградова з виставкою власних робіт, яка відбулася  в костелі францисканців 
Роботи митця відображають його бачення Всесвіту: безмежність, простір, космос та людина в цьому безкрайньому океані можливостей – ці теми стають основним джерелом натхнення для художника. Через  картини митець передає своє тонке сприйняття світу, свій настрій, емоції, почуття. Попри мистецький талант, писав вірші, прозу, музичні композиції.
Помер у Лонг-Айленді (США) у червні 2013-го року.
Роботи Миколи Паппа можна переглянути тут.



 Джерельні приписи:
  • Селехман, М.  Як святкують Новий рік виноградівські американці / Марія Селехман // Новини Виноградівщини. – 2012 – 29 груд. – С4.
  • Селехман, М. На межі болю і розлуки : [Микола Папп] / Марія Селехман // Новини Виноградівщини. – 2013. – 3 серпня. – С. 7.
  • Горват,В. Папп: несамовитий спокій буття / Василь Горват // Новини Закарпаття. - 2007. – 12 трав.
  • Русин С. Картини колишнього берегівця Миколи Паппа колекціонують у Білому Домі США [про творчість М. Паппа] // Новини Закарпаття. – 2007. – 31 березня. С. 21.
  • Табіра, М. Всесвіт в уяві, сприйнятті і творчому втіленні митця  , Михайло Талабіра // Новини Виноградівщини. – 2007. – 21 квіт.
Інтернет-ресурси:
Микола Папп
На Лонг-Айленді помер відомий художник з Берегівщини

Немає коментарів:

Дописати коментар