30 липня 2020

Краща фантастика всіх часів: книги, які варто прочитати



Бредбері, Рей. Все літо наче ніч одна. 100 оповідань. Т. 2: у 2-х кн.. Кн. 1/ Р. Бредбері. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2019. – 544 с.
До книги увійшли 50 відібраних самим автором оповідань. Українською мовою абсолютна більшість з-поміж них друкується вперше. Значний інтерес для любителів фантастики становитимуть передмова Рея Бредбері, у якій він розповідає про причини «появи» того чи іншого твору, а також ґрунтовні примітки та «паспорти» кожного оповідання.


Лем, Станіслав. Голем XIV: роман/ С. Лем пер. З пол.. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2018. – 168 с.
"Голем XIV" – це цикл лекцій і зустрічей з людьми найрозумнішого та найпотужнішого комп’ютера, сконструйованого людиною. Це історія зародження "комп’ютерних почуттів" "Голема XIV" та "Чесної Ані", їхня "комп’ютерна мораль". Але зрозуміло, що книга фантаста Станіслава Лема не стільки про комп’ютери, скільки про нас, людей.

Лем, Станіслав. Розповіді про пілота Піркса: цикл/ С. Лем пер. з пол.. – Тернопіль:Навчальна книга-Богдан, 2018. – 144 с.
Заголовний герой цього циклу науково-фантастичних оповідань С. Лема хоч і є космічним пілотом, але, здається, міг би бути одним із нас. У Піркса немає жодного героїзму, він, як і ми, часто переживає через дрібниці, сумнівається, панікує. Однак у критичні моменти завдяки інтелекту чи звичайному везінню йому вдається знаходити виходи із проблем. Ще й більш од того – пілот у кожній оповіді наче доводить, що людина завжди має шанс у протистоянні з безмежним і холодним космосом.

Лем, Станіслав. Футурологічний конгрес: роман/ С. Лем пер. З пол.. – Тернопіль:Навчальна книга-Богдан, 2018. – 480 с.
«Футурологічний конгрес», оповідачем і головним героєм якого є вже знаний шанувальникам творчості С. Лема Ійон Тихий, занурює читача у «галюциногенне» майбутнє. Запрошений на футурологічний конгрес в одну із латиноамериканських країн, Ійон Тихий зрештою потрапляє у світ, де всім і всіма заправляє Хімія, а якщо точніше — розпорошені у повітрі хімічні субстанції, завдяки яким страшна, похмура, антиутопійна реальність стає реальністю утопійною.

Лем, Томаш. Колотнеча з приводу Всесвітнього тяжіння. Так казав Лем. Зі Станіславом Лемом розмовляє Станіслав Бересь/ Т. Лем; пер. І. Шевченко, А. Павлишина. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2019. – 736 с.
«Колотнечі з приводу всесвітнього тяжіння» - це спогади Томаша Лема про свого батька, Станіслава Лема. Любов і захоплення тут поєднуються зі стриманою відвертістю, завдяки чому портрет Станіслава Лема виявляється таким живим, чарівливим і різнобарвним. «Так казав Лем» - це перероблене і доповнене видання «Розмов зі Станіславом Лемом» Станіслава Береся, що тривали у 1981-1982 рр. та через двадцять років, у вересні-грудні 2001 р. Тут ви знайдете унікальні спогади та роздуми видатного філософа і письменника про науку, мистецтво, життя і пам’ять, близьких і далеких.


Немає коментарів:

Дописати коментар