24 січня 2021

Ернст Теодор Амадей Гофман. Цікаві факти

 24 січня 2021 року  відзначаємо  245 років від дня народження відомого німецького письменника, композитора і художника Ернста Теодора Амадея Гофмана, який народився в східно – прусському місті Кенігсберг у бюргерській родин і(у 30 років, він змінив ім’я «Вільгельм» на «Амадей», оскільки був великим шанувальником Моцарта). Представники цієї родини в кількох поколіннях займалися юриспруденцією, і кар’єра юриста була визначена у майбутньому письменникові, хоч він і не виявляв до неї ніякого інтересу. Вже в дитинстві він цікавився мистецтвом – музика,малювання,театр. Найбільшим, найважливішим з усіх видів мистецтва юний Гофман вважав, як і слід романтикові, музику, їй віддав багато творчих зусиль і таланту.  В 12 років він уже вмів грати на органі, скрипці, гітарі та арфі. Протягом декількох років він написав чимало музичних творів, серед яких-опери «Аврора» і «Ундіна», балет «Арлекін» і сонати для фортепіано. Ернст Гофман – це перший музичний критик в Німеччині, рецензії та статті якого друкувались в журналах та газетах.  У Варшаві він створює  свій власний оркестр і стає його дирижером. Пише критичні статті про музичні твори Бетховена.

До літературної діяльності він звернувся, коли йому було вже понад тридцять років, але саме вона зробила його одним з найвідоміших німців XIX ст..  У 1809 р. Ернст Гофман опублікував новелу «Кавалер Глюк», яка стала першим твором у його творчій біографії. Після цього він написав ще чимало новел, які пізніше були об’єднані в збірник «Фантазії в манері Калло.

За своє життя Гофман написав десятки казок, повістей і романів ( «Еліксири сатани», «Повелитель бліх», «Життєві переконання кота Мурра», «Лускунчик і Мишачий король», «Серапионовы братья» та ін.)

Майже все життя він провів в голоді і холоді. Дійсно, щасливим та безтурботним його життя не можна назвати. Гофман пристрастився до алкоголю, який вживав кожного дня.

В останні роки життя Гофман страждав від паралічу, свої останні твори диктував санітарові. Йому було всього 46 років, коли він помер. Поховали його в Берліні на Єрусалимському кладовищі.

Після смерті письменника його дружині дісталися нескінченні борги, 19 оригіналів його музичних творів, що їх вона подарувала прусському королю, і безсмертні художні твори, що сьогодні входять до золотого фонду світової літератури. Багато  з них були ілюстровані самим автором.

Про щедрий талант та дивовижну  фантазію Ернеста Гофмана ви зможете дізнатись прочитавши  книги, які є в  нашій бібліотеці.

 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар