05 серпня 2024

Йоанна Ягелло: я завжди на боці молоді…

50 років виповнилося  від дня народження  сучасної польської письменниці, журналістки та філолога Йоанни Ягелло.   І це нагода згадати авторку, яка відома українським читачам, зокрема читачам підліткового віку. Завоювати довіру молоді  непросто. Однак книжки сподобалися і польським підліткам, і критикам, і вже перекладені  українською завдяки Божені Антоняк.

Створюючи свої книжки  Йоанна Яґелло торкається важливих проблем у житті сучасної молоді. Вона переконана, що підлітки перетинаються з проблемами не менше, ніж дорослі: кібербулінг, насилля, важке кохання, депресія, самотність тощо. Це драма нашого часу – діти й батьки живуть наче на окремих островах. Не мають контакту, або ж він мінімальний, у формі низки заяложених щоденних питань. Найперше йдеться про емоційний контакт, про який дуже важливо дбати й старатись його втримувати. Навіть, якщо доведеться дивитись разом на тік-току якісь дурниці. Письменниця на сторінках своїх творів відкрито обговорює ці питання зі своїми читачами і читачками. Однак поряд із серйозністю в її творах присутній і гумор, і родинні таємниці, і радощі юнацького кохання.

В українському перекладі вийшло 4 романи у серії про Лінку («Кава з кардамоном», «Шоколад із чилі», «Тирамісу з полуницями», «Молоко з медом»), а також повість "Зелені мартенси", "Щоденник Черепушки", роман "Як дві краплі води".  

Підлітки не читатимуть чогось лише тому, що хтось стверджує, ніби воно того варте. Книжка справді повинна сподобатися. Романи Йоанни Ягелло  захоплюють з першої сторінки і не відпускають до останньої. Її твори мають стиль, а в процесі  їх читання дуже хочеться зробити собі каву зі спеціями.

Завітайте до  Виноградівської міської бібліотеки-філія №3 – книги Йоанни Ягелло чекають!!!


Ягелло, Й. Кава з кардамоном [Текст]: роман / Йоанна Ягелло. – Львів: Урбіно, 2015. – 240 с.

Досі спокійне життя 15-річної гімназистки Лінки раптом змінюється.

Її мама дедалі більше втомлюється й дратується, вітчим чимраз довше затримується на роботі, Лінці доводиться займатися молодшим братиком, хоча не за горами випускні іспити, і треба більше приділяти уваги навчанню... Дівчина відчуває себе покинутою. До всього, її мама мусить поїхати на невизначений час, і на Лінку лягають усі хатні обов´язки. А ще зіпсувалися стосунки з найкращою подругою, і хлопець, якого вона вважає лише своїм другом, ставиться до неї якось дивно, у школі суцільні проблеми... Щоб відволіктися, Лінка вирішує відвідати свою бабусю, яку давно не бачила. У її домі дівчина випадково знаходить дивну фотографію. Прагнучи з´ясувати пов´язані з нею подробиці, Лінка несподівано розуміє: у неї є сестра, якої вона ніколи не бачила...

За пригодами Лінки читачі стежать затамувавши подих. Та відірвавшись від чудової книжки, чому б не спробувати зварити й собі каву з кардамоном.


Ягелло, Й. Шоколад із чилі[Текст]: роман / Йоанна Ягелло. – Львів: Урбіно, 2015. – 288 с.

«Шоколад із чилі» продовжує історію Лінки Барської, тепер уже учениці омріяного нею мистецького ліцею. Проблеми підлітків: нагальна потреба в грошах, які треба сплатити за навчання, непрості стосунки з коханим Адріаном і зведеною сестрою Касею, спроби розібратися у своїх почуттях і можливостях – усе це авторка описує без загравань з молодим читачем.


Ягелло, Йоанна. Молоко з медом : роман / Й. Ягелло; пер. з пол. Б. Антоняк. – Львів : Урбіно, 2019. – 456 с.

Як би це пафосно не звучало, але це роман про життя, про життєві труднощі, яких у кожного вдосталь. І у підлітків чи то пак вже дорослих 18-літніх осіб.

Ще вчора Лінка планувала зовсім інше: улюблена журналістика, фотографії, мандрівки з коханим Адріаном. Проте зміни в її житті примусять якщо не забути про свої плани, то принаймні їх відкласти.

Вагітність Лінки збиває зі звичних спокійних рейок і її, і її хлопця, і родичів та школу. Але що ж - вибір "за життя", тож потрібно якось давати з цим всім раду.

 Довідка

Йоанна Яґелло народилася 4 серпня 1974 в сім’ї польського письменника і з шестилітнього віку мріяла теж стати літераторкою. Дівчинка рано навчилася читати і найбільшою пристрастю її життя стала література.

Йоанна Яґелло закінчила англійську філологію у Варшавському університеті. Викладала у ньому ж мовознавство, працювала вчителькою англійської мови у гімназіях та ліцеях. Тривалий час співпрацювала з популярними молодіжними журналами «Перспективи» та «Когіто».  Мама двох доньок, які становлять для авторки невичерпне джерело натхнення й цікавості до світу.

Йоанна Яґелло надзвичайно талановита: вона грає на гітарі, як художниця приймає участь у виставках, як співачка посіла перше місце на Міжнародному конкурсі віршів і пісень у 2017 році, а в 2018 випустила альбом пісень.

Свою першу книгу — збірку віршів — Йоанна видала у 1997 році. Перший роман «Кава з кардамоном» письменниця створювала для своєї доньки і опублікувала книгу у 2011 році. Роман про дівчинку-підлітка отримав престижну номінацію «Книга року 2011» і був внесений до Списку скарбів Музею дитячої книжки.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар