21 березня 2016

Василь Густі - відомий закарпатський письменник, журналіст


Василь Петрович Густі - голова Закарпатської організації Національної Спілки письменників України, український прозаїк, поет, перекладач, один з найталановитіших поетів і прозаїків України, лауреат літературних премій імені Д. Вакарова, Зореслава та Ф. Потушняка. Народився 21 березня 1951 р. в с. Королево Виноградівського району.
Закінчив філологічний факультет Ужгородського державного університету. Працював журналістом, очолював Закарпатську письменницьку організацію.
Автор поетичних збірок «Перон», «Жадання дороги», «Обличчя», «Простеліть мені, мамо, рушник», «Калина в інеї», «Пригорщ краплин», «Зерно в ріллі», «Між берегами тиші», «Тиса камінь обтесала», книжок гумору і сатири: «Прибайки з тарадайки», «Подарунок від інвестора», «Березове колесо», п'єси для дітей «Як Рак Неборак Козу розуму навчив»; оповідок з минулого «Пляшка бургундського».
На твори Василя Густі написали чимало пісень композитори П. Рак, В. Теличко, В. Гайдук, С. Гіга, В. Кобаль, Ф. Копинець, Н. Марченкова та ін.  Вокально-хореографічні композиції на його слова - "Шовкова косиця", "Подаруй мені берізку", "Червона калина" (музика С. Мартона, М. Попенка, П. Готвані) ввійшли до репертуару Державного заслуженого Закарпатського народного хору. Окремі виконували Алла Кудлай, Степан Гіга, Петро Матій. Низку віршів поета перекладено російською, угорською, киргизькою, осетинською, таджицькою мовами. Робить переклади і сам Василь Петрович зі словацької, угорської та російської мов.

Запрошуємо всіх ознайомитися з творчістю Василя Густі і пропонуємо книги, які є у фонді нашої бібліотеки:

Густі, Василь Петрович. Зоря Біловежі [ліричні драми та поезії]/ В.П.Густі. – Ужгород: Карпати, 2013. – 258 с.
    У книзі відомого українського письменника Василя Густі, читач має змогу познайомитися із поетичними драмами-діалогами, у яких історія наших велетів – Станіслава Граматика і створеного ним Королевського Євангелія у замку Нялаб, тобто в рідному для Густі Королеві, Олександра Духновича перед висилкою у Біловежу і близьких за часом – борця за Українську державність Івана Рогача і його сестри Анни. А філософські поезії-притчі постають нагадуванням для сучасника про нашу гірку й солодку місію на цій землі.

Густі, Василь Петрович. Кого я знав, кого люблю : [спогади-есеї] / В. П. Густі . – Ужгород : Карпати, 2007 . – 159 с.

 Книжку відомого закарпатського українського поета склали спогади-есеї про колег-письменників, з якими перетиналися його життєві і творчі шляхи, єднали прагнення примножити духовні набутки краю. Відійшовши у Вічність, вони, наголошує автор, залишаються з нами своїми творами. Проте хотілося б, аби читач знав, якими були письменники у житті – із повсякденними турботами, радощами, вчинками.

Густі, Василь Петрович. Подарунок від інвестора: [Байки. Гумор. Сатира]/В. П. Густі. – Ужгород: Госпрозрахунковий редакційно-видавничий відділ управління у справах преси та інформації, 2005. – 88 с.

 Збірку склали байки, гумор, сатира, які своєю тематикою продовжують попередню книжку автора «Прибайки з таратайки». В. Густі порушує важливі морально-етичні проблеми суспільства, засуджує породжену тоталітаризмом подвійну мораль у всіх її антигуманних проявах.


Густі, Василь Петрович. Полин гіркий, полин солодкий: [поезії] / В. П. Густі. – Ужгород: Карпати, 2012. – 274.

 Поціновувачі творчості відомого українського письменника мають змогу познайомитися не тільки із його лірикою надзвичайно пронизливою, глибокою, вдумливою, але й з поетичними драмами-діалогами, у яких історія постає нагадуванням для сучасника про нашу гірку й солодку місію на цій землі.

Густі, Василь Петрович. Ріка під кригою : [поезії] / В. П. Густі . – Ужгород : Карпати, 2009 . – 208 с. : 1 л. портр., іл.

 Книга «Ріка під кригою» В.Густі склали твори про непростий духовний сііт сучасника, в якому переплелися тривоги і вболівання за долю рідного краю, заглибленість у переживання свого покоління, якому випало бути учасникам і свідком доленосних суспільних катаклізм на зламі століть і тисячоліть.


Густі, Василь Петрович . Тиса камінь обтесала : [вибрані поезії] / В. П. Густі. – Ужгород:  Госпрозрахунк. РВВ упр. у справах преси та інформації, 2001. – 224 с.

 Вибраним ліричним віршам, вміщеним у збірці, притаманна заглибленість у зміст людських взаємовідносин, роздуми над долею духовних цінностей на зламі двох часових епох.

Густі, Василь Петрович. Жадання дороги : [поезії]/ В. П. Густі . – Ужгород : Карпати, 1982 . – 72 с. 

 До книги ввійшли поезії про щедрість душі ровесників, красу природи Карпатського краю, інтимна лірика.
Густі, Василь Петрович. Обличчя: [поезії]/ В. П, Густі; худож. М. М. Дем'ян. – Ужгород: Карпати, 1985. – 104 с.

Збірка поезій про багатогранність людського життя, спадкоємність і утвердження високих моральних принципів, заповіданих батьками молодому поколінню, про відповідальність сучасників за збереження миру на Землі.




Детальніше про відомого поета  читайте на сторінках періодики:
  • Бідзіля, Ю. Знає Тиса, знають люди/ Ю. Бідзіля// Новини Закарпаття. – 1992. – 22 лют.
  • Вашкеба, К. У Виноградові презентували «Полин гіркий, полин солодкий» В. Густі [Текст] / Катерина Вашкеба // Новини Виноградівщини. – 2013. – 2 листопада. – С. 4.
  • Вигодованець, Н. Поетом можеш ти не бути, громадянином – щонайперше…/ Н. Вигодованець // Закарпатська правда. – 1991. – 25 груд.
  • Вигодованець, Н. Коли поет й твоїм студентом був…/Н. Вигодованець // Закарпатська правда. – 1991. – 8 жовт.
  • Густі, В. Поезія / Василь Густі // Закарпатська поезія ХХ століття: антол. / заг. упорядкув. та передм. В. П. Густі. – Ужгород : Закарпаття,2003. – С. 375-379.
  • Літературна Виноградівщина: Минуле і сучасне/ Упор. В.Кіш. – Виноградів, 1995. – 65с.
  • Угляренко, П. Зерно в ріллі / П. Угляренко // Новини Закарпаття. – 1993. – 13 травня.
  • Федоровська, Л. Друг мій, вірний мій…/ Л. Федоровська // Вітчизна. – 1986. - № 10. – С. 184 – 186.
  • Федака, Д. На межі літа й осені: до полудня віку В. Густі : [поет] / Дмитро Федака // Календар “Просвіти” на 2001 рік. – Ужгород : Закарпат.край. т-во “Просвіта”, 2001. – С. 85-88.
  • Хланта, І. В. Густі Василь Петрович : [поет, письм.] / І. В. Хланта //Енциклопедія Закарпаття: визначні особи ХХ ст. – Ужгород : Ґражда, 2007. – С.110-111. : фото.
  • Хланта І.В. Літературне Закарпаття у ХХ столітті: Бібліографічний покажчик. – Ужгород: Закарпаття, 1995. – 967 с.
 Інтернет-ресурси

Відео

Немає коментарів:

Дописати коментар