29 серпня 2024

29 серпня – День пам’яті загиблих захисників України

В цей день ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність.

Саме 29 серпня 2014 року стався один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня став соняшник.

День пам’яті загиблих захисників України встановлено указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за територіальну цілісність та незалежність України.


До цієї дати в міській бібліотеці-філії №3 оформлена книжкова виставка. Користувачі різних вікових категорій можуть ознайомитися з виданнями - спогадами про загиблих українських воїнів, які захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни. Це книги людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх: «Війна, якої не було» Романа Зіненко, «Іловайськ» Євгена Положія, «Український реквієм» Василя Гайдука, «Добровольчі батальйони» та інші видання.

За свободу ми платимо надзвичайно високу ціну. Тому пам’ять про борців і їхню звитягу є найвищою цінністю для національної ідентичності. Маємо зробити все, щоб зберегти та зміцнити пам’ять про полеглих Героїв на багато поколінь вперед.

Вічна і світла пам’ять загиблим Захисникам і Захисницям України!



 

Немає коментарів:

Дописати коментар