03 вересня 2024

3 вересня відзначає 65 років один з найвідоміших письменників сучасності в Україні - Мирослав Дочинець

Він є не тільки прозаїком, а й журналістом, видавцем та громадським діячем, якого знають і шанують далеко за межами нашої держави. Його твори перекладаються російською, угорською, словацькою, польською, французькою, італійською, англійською, японською та іншими мовами.

Народився Мирослав у освіченій родині, яка привила йому любов до рідної мови. Навчався в університеті ім.Франка та закінчив факультет журналістики. З ранніх років Дочинець уже пробував писати свої перші твори. Під час навчання брав участь в  різних літературних гуртках, друкувався. Згодом став співавтором в газеті “Молодь Закарпаття”, заснував газету “Новини Мукачева”, а пізніше таке велике та популярне видавництво, як “Карпатська вежа”.

Неперевершеному майстру філософсько-психологічного напрямку належить авторство майже 30 книжок.  Твори пронизані щирістю від початку до кінця, більшість з його доробків стали українськими бестселерами. Серед них книга «Многії літа. Благії літа» – заповіти 104-річного карпатського мудреця про те, як домогтися довгого та щасливого життя й підтримувати своє здоров’я. Вона увійшла в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом «Книга року-2010». Привертають увагу читачів і такі твори, як «Вічник. Сповідь на перевалі духу», «Криничар» та «Горянин. Води Господніх русел». Ці книжки називають трьома духовними братами. В усіх його творіннях є дух Карпат, автор прив’язується до нашої етнічної сутності.

Мирослав Дочинець є членом Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Також він є членом редколегії літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного часопису «Золота пектораль» (м. Чортків, Тернопільської області).

За плідну і самобутню творчу діяльність відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних. Мирослав Дочинець – володар відзнаки «Золотий письменник України», також відзначений низкою інших літературних премій: «Журналіст року Закарпаття» (1998 р.), Міжнародна літературна премія «Карпатська корона» (2004 р.), «Ярославів Вал» (2012 р.) та премія ім. Юрія Мейгеша (2012 р.); нагороджений золотим хрестом «Козацька слава» та медаллю Української Православної Церкви «За благодійність». У 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка.

18 травня 2017 р. Президент України Петро Порошенко нагородив Мирослава Дочинця щорічною премією «Українська книжка року». Звання лауреата премії Дочинцю присвоїли за книжкові видання «Синій зошит. Аркуші днів світящих» і «Лад». Відзначено також видавничо-поліграфічний комбінат «Карпатська вежа», який видав книги.

Усім прихильникам відомого на весь світ письменника з Мукачева пропонуємо детальніше ознайомитись з його творами, відвідавши нашу книгозбірню, а також на сторінці блогу Виноградівська міська бібліотека. Крім того доступний до перегляду буктрейлер на книгу "Вічник", створений фахівцями нашої бібліотеки. 



Немає коментарів:

Дописати коментар