11 вересня 2024

Нова книга

Бараболя, Марко. З правдивою пошаною : твори. Слово про письменника : до 110-річчя від дня народж. Івана Федоровича Рознійчука / М. Бараболя ; упоряд. : Н. Ребрик, І. Ребрик ; передм., примітки І. Ребрика. – Ужгород : Ґражда, 2020. – 292 с. : іл. – (Пам’яті Олекси Мишанича. Літературно-краєзнавча серія “Люби своє”).

 Це найповніше на сьогодні в Україні окреме видання творів Івана Федоровича Рознійчука, які публікувалися на сторінках закарпатських часописів кінця 20-х – початку 40-х років під псевдонімом Марко Бараболя. Більшість із них з’явилася друком в ужгородському просвітянському журналі для дітей та юнацтва “Пчілка”. Слово Марка Бараболі викликало широкий читацький резонанс, привернуло пильну увагу письменників, критиків, громадських діячів тощо. 

У пропонованому виданні твори Марка Бараболі публікуються за першодруками. Подаються вони за проблемно-тематичним принципом у розділах: “Не даймеся збаламутити! ” та “Геть з перешкодами! ”. Твори, авторство яких досі остаточно не з’ясоване, але аналіз яких дає підстави вважати імовірним автором Рознійчука-Бараболю, складають розділ “Пишіть і стружте так, як треба! ”. Розділ “Знай, що це він!.. ” містить літературознавчі розвідки, рефлексії, спогади про Марка Бараболю, а також віднайдені Іваном Ребриком матеріали з архіву СБУ: “Опитувальний листок НКВС”, заповнений рукою письменника, та документи, що містить багатий фактографічний матеріал.


Духнович, Александер. "Моя ліра и кимвал" = Az en liram es cintanyerom : поезія, проза, драматургія / А. Духнович ; вшореня, транслітерація, вступ. ст. В. І. Падяк, пер. пєси П. Медвідь. – Будапешт, 2023. – 264 с. : кольор. іл. – Текст русин. мовою. – Бібліогр. у вступ. ст.

Книга містить твори, що представляють відомого письменника і будителя О. Духновича як поета, прозаїка, драматурга, відтак поділені на кілька розділів: «Поезія» (1830-1840-х та 1850-1860 рр.), «Проза» та «Драматургія».

Федака, Павло Михайлович. Августин Волошин: шлях у безсмертя. Постать подвижника у музейних реліквіях / П. М. Федака, П. П. Федака ; рецензенти: В. Бедь, В. Задорожний, Н. Шетеля. – Ужгород : РІК-У, 2024. – 312 с. : портр., іл. – Назва обкл. : Августин Волошин: шлях у безсмертя. – Бібліогр.: с. 302-310. У книзі, за матеріалами музейних реліквій, висвітлено багаторічну самовіддану і плідну працю видатного українського педагога та вченого, громадсько-політичного, культурного, церковного і державного діяча, Президента Карпатської України, Героя України о. Авґустина Волошина, історію створення в Ужгороді меморіального музею його імені та перспективи його розвитку – як самостійного, зі статусом державного, науково-дослідного і культурно-освітнього закладу Закарпаття.

Праця ілюстрована багатьма унікальними знімками та документами з життя і діяльності А. Волошина.


Кремінь, Дмитро. Мовчання волхвів : [поезії, поеми, симфонії] / Д. Кремінь ; упоряд. Т. Кремінь ; передм. Н. Ребрик. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І., 2023. – 432 с. : іл., фот.

Збірка «Мовчання волхвів» Дмитра Креміня — це вибране поета, яке він підготував до друку разом із сином Тарасом 10 років тому спеціально для закарпатського читача. 

Первісно йшлося про самвидавні поеми-симфонії, раритетні варіанти оригіналів окремих з яких були у видавничому архіві і їх не мав автор, а про окремі – була дуже обмежена інформація. Плюс ранні поезії закарпатського періоду та тексти, тематично пов’язані з нашими реаліями. Та в процесі визріла нова ідея, а цю зреалізовано завдяки старанням сина поета Тараса аж у 2021 р. з назвою «З днів шалених».

Тоді ж видавці вийшли на ширші обрії. Дмитро Кремінь запропонував об’ємний рукопис вибраного «Чекання волхвів», назву якого вже у 2012 р. змінено автором на «Мовчання волхвів».

«Мовчання волхвів» готувалося до виходу у світ з нагоди 60-річчя поета, як подарунок автору та поціновувачам поетичного слова.


Немає коментарів:

Дописати коментар