26 січня 2016

Михайло Рощахівський - педагог, фольклорист, диригент і композитор

24 січня – 125 років від дня народження
 Народився Михайло Рощахівський 24 січня 1891 року в с. Концеба Подільської губернії Російської імперії (нині Одеської області України) у сімї дяка. Освіту здобував у початковій школі села Берізки Чечельницькі, згодом у Тульчинському духовному училищі (1906) та Кам’янець-Подільській духовній семінарії, яку закінчив у 1913 році.
Михайло Андрійович виділявся високою ерудицією. За спогадами сучасників знав не менше семи іноземних мов: латинь, французьку, німецьку, англійську, італійську, чеську, угорську.
Захоплений музикою, обрав шлях вчителя. До 1916 року викладав у церковно-приходських школах Вінниччини, а з першого вересня 1916 р. і до її закриття – у Києво-Михайлівській церковно-учительській школі. У липні 1917 р. запрошений працювати помічником діловода у Музичну секцію Міністерства освіти в Києві.
В лютому 1919 року талановитий юнак з винятковими музичними і вокальними даними,  на конкурсній основі був включений до складу Української Республіканської капели, організованої композитором Кирилом Стеценком та диригентом  Олександром Кошицем. Під час знаменитого концертного турне по Європі Михайло зарекомендував себе не лише, як хорист, але і як співак-соліст, перетворився на помічника диригента. У складі цієї капели Михайло Рощахівський побував на гастролях у Чехословаччині, Австрії, Швейцарії, Франції, Англії, Бельгії й Німеччині. У Німеччині він одружився зі співачкою капели Катериною Якуненко. Приїхав до Ужгорода в липні 1920 року, де з групою так званих «Приходьківців», тобто прихильників Олекси Приходька, заснували драматично-хорове товариство «Кобзар».  Діяльність Михайла Рощахівського  на посаді диригента (хормейстера) товариства «Кобзар» продовжувалася майже всю другу половину 1920 року.
Драматично-хорове товариство виносило на люди театральні вистави – «Наталка Полтавка» І. Котляревського, «Ясні зорі» Б. Грінченка, «Вечорниці» П. Ніщинського та інших.
Із метою здобути вищу музичну освіту восени 1921 року Михайло Рощахівський вступає на відділення композиції Празької державної  консерваторії, повний курс якої закінчив у 1925 році. Під час  навчання в консерваторії його спіткало сімейне горе – померла дружина Катерина Якуценко-Рощахівська, якій було ледве 22 роки.
Закінчивши навчання у Празі (1925), повертається до «Руського театру товариства «Просвіта» в Ужгороді», в якому працював від січня по вересень 1921 року. Тут під керівництвом Ярослава Барнича працював до лютого 1927 року.
Залишивши в 1927 році працю в «Руському театрі товариства «Просвіта», присвячує себе педагогічній справі.
У травні 1936 року Михайло Рощахівський одружується вдруге з вихователькою дитячого садка в Севлюші Елізаветою Пензель, з якою виростив двох синів – Бориса й Арсена. У 1939 році угорський окупаційний режим звільнив Михайла Андрійовича з роботи. Переслідуваний угорським режимом, Михайло Андрійович став замкнутим у собі, мало спілкувався зі знайомими і знаходив розраду у виноградарстві та домашньому виноробстві.
Із приходом на Закарпаття радянської влади почав знову активно працювати. Спершу у початковій школі Севлюш-Теплиця, Севлюській торговельній академії, а з січня 1946 року стає організатором і директором Виноградівської дитячої музичної школи, якій віддав увесь талант педагога, диригента.
Михайло Рощахівський помер 30 листопада 1952 року. Похований на Виноградівському міському кладовищі. На надгробній плиті висічено напис: « Рощахівський М. А. 24.1.1891 – 30.1.1952. Завжди любив те, що гарне і величне, і музика була серцем його.».

За матеріалами:
 Баглай, Й. Перший хормейстер «Руського театру товариства «Просвіта» в Ужгороді» [Текст]: до 110-річчя від дня народж. М. Рощахівського / Йосип Баглай // Календар “Просвіти” на 2001 рік. – Ужгород: Закарпат. край. т-во “Просвіта”, 2001. – С. 30-33.

Читайте також:
  • Андрійцьо В. М. Руський театр Товариства “Просвіта” в Ужгороді (1921-1929). Перший український професіональний театр на Закарпатті [Текст]: Монографія/В. М. Андрійцьо. – Ужгород: Ґражда, 2012. – 232 с.: іл.
  • Баглай, Й. Михайло Рощахівський – диригент, хормейстер і педагог [Текст] /Йосип Баглай//Срібна земля. – 2001 - 29 січня.
  • Баглай, Й. Першій хормейстер «Руського театру товариства «Просвіта» в Ужгороді» [Текст]: до 110-річчя від дня народж. М. Рощахівського / Йосип Баглай // Календар “Просвіти” на 2001 рік. – Ужгород: Закарпат. край. т-во “Просвіта”, 2001. – С. 30-33.
  • З когорти славних українців : [про вечір пам’яті до 110-ліття від дня народж. визнач. діяча укр. культури М. Рощахівського, в т. ч. про музикознавця В. Мадяр-Новак] // Срібна Земля. – 2001. – 24 лют. – С. 2.
  • Мадяр – Новак, В. Михайло Андрійович Рощахівський [Текст] /В. Мадяр-Новак // Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2011 рік. – Ужгород: Вид – во В. Падяка, 2010. – С.84 – 89.
  • Угочанин, В. Про людину і її справу [Текст]: [про Михайла Рощахівського]/В Угочанин// Новини Виноградівщини. – 1992. – 18 листопада.
  • Щур, В. Музика була його серцем [Текст]: [Михайло Рощахівський] / В. Щур // Новини Виноградівщини. – 2010. - 28 серпня. – С. 4.


Інтернет-ресурси:


Немає коментарів:

Дописати коментар