17 листопада 2020

Юрій Михайлович Бідзіля - кандидат філологічних наук, професор.

55 років від дня народження відзначає завідувач кафедри журналістики, кандидат філологічних наук (1998), доктор наук із соціальних комунікацій (2016), професор - Бідзіля Ю. М. Народився 18 листопада 1965 року в с. Сасово Виноградівського району. Середню освіту здобув у Чорнотисівській ЗОШ І-ІІІ ст., яку закінчив у 1983 році. Із 1984 до 1986 р. перебував на строковій військовій службі неподалік м. Виборга (Росія). Випускник Ужгородського університету: 1990 року закінчив російське відділення філологічного факультету. Працював викладачем, згодом доцентом кафедри російської літератури, потім – кафедри журналістики. З 1999 року – завідувач кафедри журналістики УжДУ. Член Національної спілки журналістів (2000).

Кандидатську дисертацію захистив у Львівському державному університеті ім. Івана Франка.

Автор понад 100 наукових та навчально-методичних публікацій, зокрема й чотирьох монографій (дві з яких були видані за кордоном у співпраці з іншими авторами). Брав участь у різних проектах як журналіст-практик, оглядач, медіа-експерт та тренер, співпрацює з низкою національних та місцевих ЗМІ, а також з журналістськими школами.

У своїй роботі керується принципом «безперервного навчання». Бере активну  участь у наукових конференціях із соціальних комунікацій, семінарах з журналістики в Україні та за кордоном (США, Угорщина, Словаччина, Молдова), плідно працював у міжнародних донорських проектах (Швеція, США).

Займається дослідженням проблем російського та українського  літературних процесів, теорією і практикою художнього перекладу, проблемами взаємовпливів національних літератур, досліджує специфіку співіснування і розвитку  національних культур на Закарпатті,  українську пресу та пресу національних меншин на Закарпатті  та в Україні.

Читайте також:

Хланта, І. Бідзіля Юрій Михайлович : [про нього] //Енциклопедія Закарпаття : визначні особи хх століття: Гражда,  2007.

Гідні високої оцінки пам'яті.: [Бідзіля Ю. М.] //Новини Виноградівщини. – 2009. – 20 січня

Юрій Бідзіля: "Якби в моєму житті не було журналістики, довелося б її придумати..." 

ЮрійБідзіля: Журналістика — це те, що запалює чи я в тому запалений 

БідзіляЮрій Михайлович, доктор наук із соціальних комунікацій, професор, завідувачкафедри


 

Немає коментарів:

Дописати коментар