25 квітня 2024

Чорнобиль . 38 років потому

       Атомний Вій опустив бетонні повіки. 

       Коло окреслив навколо себе страшне. 

       Чому Звізда - Полин упала в наші ріки?! 

       Хто сіяв цю біду і хто її пожне?



Такими поетичними рядками Ліни Костенко розпочався урок екології «Чорнобиль. Без права на забуття» в міській бібліотеці-філії  №3. Учасниками заходу стали учні 9-А та 9-Б класів міської гімназії разом з практичним психологом  і класним керівником Біланчук Анжелікою М. та зав. бібліотекою Довжанин Ганною Ю.  Мета заходу – привернути увагу до проблеми Чорнобильської аварії, пробудити почуття відповідальності людства за збереження навколишнього середовища.


Під час обговорення присутні дізналися про чорний квітневий день, коли стався вибух, про подвиг ліквідаторів-чорнобильців, які ризикуючи собою, першими прийняли на себе вогонь атомної катастрофи,  переглянули відеофільм про Чорнобиль та ознайомились з літературою, яка представлена на тематичній виставці «Чорнобиль: біль і пам’ять».


Громадська діячка, очільниця Виноградівського відділення громадської організації міжнародної академії літератури і журналістики М. А. Конкіна у своєму виступі адресувала слова вдячності  жителям громади, які ризикуючи своїм здоров’ям брали участь у ліквідації наслідків аварії:  Менджул І., Чорба А., Віраг М., Шондолі Ж., Сайко Ю.,  СорводіФ., Вершинін А., Сосник З, Риплюк Ю., Тимощук Б., Жолдош Ю. та ін..


Хвилиною мовчання вшанували всіх тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.


Чорнобильська катастрофа назавжди змінила світ, засвідчивши, наскільки масштабними, руйнівними й невиправними можуть бути наслідки нехтування безпекою на атомному об'єкті. Через 38 років після вибуху на ЧАЕС ми знову опинилися на порозі ядерної катастрофи через військову агресію російської федерації на території України. Російські війська захопили Чорнобильську атомну електростанцію та Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Мародерство, мінування території, небезпечне опромінення персоналу, ядерний тероризм -  ось результат теперішньої  російської агресії.

Світова спільнота має активізувати  зусилля, а громадянське суспільство повинно посилити тиск на міжнародні організації, щоб скоріше закінчити цей ядерний тероризм. Лише разом можна зупинити це ядерне божевілля! 

 





Немає коментарів:

Дописати коментар