04 лютого 2016

о. Василь Іванчо - засновник Карпатського Союзу в Австралії.

(1 лютого – 90 років від дня народження священика
 Василя Юлійовича Іванчо).
(1926 – 2005)
Народився 1926 року у с. Веряця, що на Виноградівщині, в сім’ї священика – намісника о. Юлія Іванча і Аполонії Домянович. Був шостою дитиною, всього у подружжя було десятеро дітей: чотири хлопці і шість дівчат. Народну школу – чотири класи - закінчив у селі Веряця, одну приправну (початкову) в Королеві, а відтак вступив до Хустської гімназії, матуру (система спеціалізованої підготовки учнів старших класів) склав у Празі, там же закінчив три з половиною роки агрономії.
Молоді роки прожив  у рідному селі. Змалку любив церкву і бував на всіх Богослужіннях. Вивчив всі 8 голосів і допомагав татові в будні на малій Службі Божій. Коли в гімназії о. Д. Попович питав, хто хоче бути священиком, він завжди підносив руку, його мрія була стати священиком.
У червні 1945 року востаннє був вдома. Під час двотижневої відпустки домовився з родичами, що не буде повертатися на Закарпаття, яке в той час вже було офіційно приєднано до Радянської України. Повернувся до Праги і незабаром отримав чехословацьке громадянство. У березні 1948 виїхав до Німеччини, де втікачі з Чехословаччини були під опікою німецького Червоного Хреста.
У лютому 1949 року переїхав до Австралії, думаючи, що це буде тимчасово, що настануть зміни і він повернеться додому. Після закінчення контракту 32 роки працює урядником на залізниці. Це був для нього великий досвід, бо тут зустрічав людей різного характеру, яким намагався завжди допомагати. У 1956 році одружився із словачкою, від цього шлюбу мав двох синів, але у 1966 році дружина  померла, і виховувати дітей йому допомагала мати жінки, яка вирішила залишитися з ними, поки хлопці не виростуть.
Коли у 1945 році приїжджав до Праги, відразу включився до церковного життя, співав у церковному хорі. Після року в Австралії також співав у церковному хорі і скоро став скарбником будови церкви, яким був впродовж 25 років. Налагоджував всі фінансові справи і завдяки вірникам була збудована катедра.
Василь Юлійович три рази відвідував місто Люрд (чудотворне місце розташоване на передгір'ях Високих Піренеїв у південно-західному кутку Франції, неподалік іспанського кордону), вічне місто Рим, був на Святій Землі. На все життя йому запам’яталося місто Марія Повч.
В Австралії став членом Української Громади, і незабаром став одним із засновників Карпатського Союзу. Оскільки учасників було небагато, свято Карпатської України відзначали кожні п’ять років – звичайно це була Академія. Під час Різдвяних свят відвідували з колядою один одного. За плідну просвітянську працю в Українській громаді Австралії, зокрема Карпатському Союзі, та фінансове сприяння товариству «Просвіта», обраний Почесним членом закарпатської «Просвіти».
У 1983 році на Томину неділю його було висвячено на диякона, а 29 квітня 1984 року, в Мельбурні, з рук Преосв. Владики Кир Івана Прашка він прийняв Св. Тайну Священства.
Лише в 1988 р. вдалося о. Василю, вперше після довгих років, відвідати рідне Закарпаття. Під пильним оком КДБ зустрічався він з ріднею. Йому не  дозволили відвідати могилу  батька і матері в Королеві, не дали можливості побувати у рідній Веряці.
Після здобуття Україною незалежності, майже щорічно о. Василь сам і разом з синами приїздив до Київа, Ужгорода, Королева, Веряці.  Брав участь у службах Божих, був бажаним гостем  крайової «Просвіти», «Пласту» та ін. організацій. Став благодійником церковних справ, допомагав у будівництві храму Заслання Святого Духа в Ужгороді.
У 1992 році переніс важку операцію на серці.
У грудні 2005 р. відійшов у вічність пастор, патріот просвітянин і  і благодійник о.Василь Іванчо.

Джерело:
Іванчо, В. Мій короткий життєпис [Текст]  / Василь Іванчо //Календар «Просвіти» на 1995 рік /упоряд. П. Федака, Й. Баглай. – Ужгород: МПП «Гражда», 1995. – С. 47 - 48.
Федака, П.  о. Василь Іванчо [Текст]/ Павло Федака//Календар «Просвіти» на 1995 рік/упоряд. П. Федака, Й. Баглай. – Ужгород: МПП «Гражда», 1995. – С. 46.

Читайте також:
Щур, В. Тернистий шлях патріота й отця духовного : [Василь Іванчо] /Володимир Щур //Новини Виноградівщини. – 2010. – 23 січня. –С.3.
Календар знаменних та пам'ятних дат Виноградівщини 2011

Немає коментарів:

Дописати коментар