04 лютого 2016

Єпископ Іван Антонович Маргітич

(4 лютого – 90 років від дня народження)

  Народився 1921 року у с. Велика Чингава (нині с. Боржавське) Виноградівського району в сім'ї хлібороба Антона Маргітича. Мав двох братів і чотирьох сестер.
  Не маючи власної сім’ї, усі свої сили, душу, всього себе віддав він Всевишньому і вірникам. У цьому – сенс його хоч і страдницького, але такого високого, прекрасного і щасливого життя.
  У лютому 1951 року арештований і засуджений на 25 років позбавлення волі. У вересні 1955 року був звільнений за амністією. Упродовж усього часу душпастирював у підпіллі.
Через переслідування, на певний час був змушений залишити Закарпаття, куди повернувся в 1963 р. Отець Іван Маргітич, виконуючи пастирську роботу в підпіллі, завжди підтримував зв'язки зі священиками.
  10 вересня 1987 року у Львові прийняв єпископські свяченя (святитель – Єпископ Софрон Дмитерко). 25 січня 1991 року призначений єпископом-помічником Мукачівської єпархії і синкелом для українців Закарпаття. У зв’язку з досягненням 75-річного віку, згідно з кан. 210 § 1 Кодексу Канонів Східних Церков, Владика Іван пішов на емиратуру.
  Владика Іван помер під час Архієрейської Божественної Літургії, яку він служив в селі Пелипець Міжгірського району Закарпатської області 7 вересня 2003 року, на вісімдесят третьому році життя. Покійний прибув до цього села для того, щоб освятити новий престол. Попередньо встановлена причина смерті – гостра серцево-судинна недостатність.
  Похорон Владики Івана Маргітича відбувся, 10 вересня 2003 року в селі Боржавське Виноградівського район. У крипті цього, збудованого Владикою Іваном храму, були захоронені його тлінні останки.
  Людиною з великої літери залишиться єпископ Іван Маргітич у пам’яті вдячних нащадків, усіх хто його знав, хто мав щастя з ним співпрацювати і спілкуватися. З своїх 56 пастирських літ владика 5 провів у сибірській тюрмі, а 36 – у підпіллі в рідному селі.

За матеріалами:
Худанич, В. І. Маргітич Іван Антонович //Енциклопедія Закарпаття: визначні особи ХХ століття: Гражда, 2007. – С.202. -203.
Пам’яті єпископа Івана Маргітича //Срібна Земля. – 2003. – 13 вересня

Більше відомостей про життя і діяльність єпископа Івана Маргітича можна дізнатись на сторінках друкованих видань, які знаходяться в нашій бібліотеці, а також пропонуємо переглянути інтернет-ресурси наведені нижче:
  • Бендзар, Б. Єпископу Іванові Маргітичу – народна пошана та вдячність : [греко-католиц. єпископ] / Б. Бендзар // Трибуна. – 2011. – 12 берез. – С. 6.
  • Гаврош, О. Фільм про єпископа Маргітича отримав гран-прі всеукраїнського фестивалю [Текст]/ О. Гаврош // Новини Закарпаття. – 2005. – 20 жовтня. – С. 3.
  • Єпископ Маргітич Іван [Текст] // Хто є хто. Закарпаття : міжнар. довід-бібліограф. вип. 1. / авт. ідеї та авт.-упоряд. В. В. Болгов ; відповід. за вип. І. В. Болгов. – К. : Поліграфкнига, 2004 – С. 197. : портр, фот.кольор.
  • Зимомря, М. Світле протистояння вітрам [Текст]: [владика Іван Маргітич]/М. Зимомря // Новини Виноградівщини. – 2011. – 5 лютого. – С. 5.
  • Кришеник, В. Людина грунту і Віри : до 90-річчя з дня народж. єпископа І. Маргітича / В. Кришеник // Чорна гора. – 2011. – 11 лют. – С. 2, 8.
  • Нас покинув єпископ емерит Іван Маргітич [Текст]// Срібна земля-фест. – 2003. - №11. – 17 вересня. – C. 3.
  • Селехман, М. Залишився з нами назавжди [Текст]: [владика Іван Маргітич]/Марія Селехман // Новини Виноградівщини. – 2015. – 7 лютого.
  • Щур, В. Будівничий храму господнього [Текст]: [владика Іван Маргітич]/В. Щур // Новини Виноградівщини. – 2009. – 7 лютого. – С. 6.

Інтернет-ресурси:


     

Немає коментарів:

Дописати коментар