03 лютого 2012

Геральдика Виноградова


Шановні користувачі!

    Пропонуємо Вам грунтовніше зазирнути в історичне минуле нашого краю. Представлений матеріал розкриває традиції самоорганізації громади нашого міста ще з глибокої давнини.Опис печатки, реконструкції гербів, як ознаку певного рівня розвитку міста допоможуть не тільки повернутися в минулі часи, але й відчути подих періоду розквіту.

    Уперше Севлюш згадується в латинському документі 1262 року в формі "Зеунеус" як королівське місто. Назва населення походить від угорського слова "Szolos" - Виноградово, а Севлюш співзвучне слово. Оскільки в 1262 році це було вже королівське місто, то виникло воно набагато раніше і є населеним пунктом, котрий раніше від інших поселень краю (Мукачево, Берегово, Ужгород) одержав статус міста. У XII-XIII століттях  місто входить до королівського помістя із центром у Королеві.

    Ці сторінки історії нашого міста співпадають з введенням у містах Європи самоврядування на основі магдебурзького права (за назвою німецького міста Магдебурга, де це право було введено вперше у XIII ст.). Воно передбачало обов'язкову наявність у кожного міста герба -знака його суверенітету і автономії.
    Стародавні герби нашого міста належать до історичних пам'яток. Нам відомі три різні герби нашого міста. Це пояснюється тим, що міська геральдика в своєму розвитку пройшла кілька етапів, кожний з яких мав свою специфіку.
    Комітатські герби появилися 1550 року. Чи мав Севлюш уже в цей час свій герб -  невідомо. Найдавніший герб нашого міста, який дійшов до нас, відомий із 1564 року. належить до так званого ранньогеральдичного періоду. Місто одержало його з введенням у ньому самоврядування на основі Севлюського права.
Герб м.Севлюша ХІІІ-ХVІ ст.
     На  сріблястому полі зображено три зелені листки винограду, що чергуються із трьома золотистими гронами. Черенки листків і грон сходяться в центрі поля. Це старовинний герб. 
Герб м.Севлюша кінця ХІХ ст.
     На гербі міста з кінця ХІХ століття цей же мотив, але в іншій інтерпретації. На срібному полі зображений селянин-виноградар у характерному вбранні того часу,  що в правій руці тримає три грона. Одяг виноградаря синій, фартух сріблястий, грона – золотисті, а листки і грунт – зеленого кольору.

Герб м.Севлюша 1908 р.
Дещо відрізняється  герб, затверджений у 1908 році. Тут виноградар в одязі угорського гусара, що тримає в руці одне велике гроно винограду. 
Печатка 20-30-х років






    Це зображення і на печаті міста 20—30-х років, де поряд з чеським написом можна прочитати і незовсім грамотний український текст: «Уряд громадский Севлюшъ». Що стосується старого герба Угочанського комітату, то він не зберігся. 
   Історичний герб Виноградівського комітата."Герб має форму щита обрамленого каймою з жолудями і ділиться на чотири частини. У  верхній правій частині на срібному  (білому) полі зображена золота (жовта) виноградне гроно із стеблом і зеленим листом, на синьому фоні - золота риба. В нижній правой частині синього кольору -  золотой жолудь в зеленій чашечці із зеленим листком, у лівій нижній частині на срібному фоне - чорний рак, легендарний рак річки Ботар. В центрі герба малий щит, на червоному фоні якого зображений герб сім'ї барона Перені: крокуючий золотий лев з піднятим уверх хвостом і висунутим із пасті язиком".

    Новий герб Угочанського комітата із 1715 року являє собою щит іспанського зразка, облямований жолудями. Щит поділений на чотири рівні частини, у центрі розміщений щиток, в червоному полі  якого зображений золотий лев, перенесений з герба роду Перені, повернутий вправо, і який стоїть на задніх лапах. Права горішня частина щита позначена сріблом; у ній на срібному полі – зелене гроно винограду з двома зеленими листками. На синьому полі лівої горішньої частини зображена срібна риба, розміщена по діагоналі – зліва направо. У нижній правій частині щита, в синьому полі, зображений золотий жолудь із двома зеленими листками. У нижній лівій частині щита на срібному полі чорною барвою зображено легендарного володаря річки Ботар – «чорного рака», який розміщений по діагоналі – зліва направо. Цей герб зображує тодішнє багатство комітату: виноградники, розлогі дубові та інші ліси, безліч риб та раків у ріках та водоймах. 
      Сучасний герб Виноградова затверджений 26 вересня 1990 року міською Радою.

 Список використаних джерел:

Ком’яті В. Нарис історії міста Виноградова від найдавніших часів до 1945 року. – Виноградів, 1994 .-36 с.

Мариконь Б. Геральдика Закарпаття. – Ужгород, 2010. – с. 88 - 90

Рішко М. Найдавніший герб Севлюша відомий із 1564 року у вигляді трьох грон винограду // Новини Виноградівщини. – 2010, 10 квітня. – с. 7.





Немає коментарів:

Дописати коментар