26 серпня 2024

До 100-річчя з дня народження Павла Загребельного

"Ніхто не має права мовчати, а надто письменник. Це моє кредо, я сповідував його все своє життя. Я не шкодую, що я так жив — чесно та справедливо. Оце все, що я мав вам сказати. Все решта написано в моїх книжках".

П. Загребельний


Павло Загребельний – один з найвідоміших українських письменників. Автор майже 20-ти романів. На його творах  виросло кілька поколінь українців. І ще не одне покоління оцінить надзвичайний талант автора. Сьогодні особливого значення набуває необхідність художнього осмислення історії, зв'язку часів і поколінь, багатовікового культурного надбання українського народу.

Народився Павло Архипович 25 серпня 1924 року в селі Солошине, Полтавської областіОдразу після школи пішов добровольцем  до армії. Був курсантом 2-го Київського артучилища, брав участь в обороні Києва, в серпні 1941р. був поранений. Після госпіталю знову військове училище, знову фронт, тяжке поранення в серпні 1942р., після якого — полон, і до лютого 1945р. — фашистські концтабори смерті. У 1945p. працює у радянській воєнній місії в Західній Німеччині. З 1946p. — навчається на філологічному факультеті Дніпропетровського університету. Після його закінчення у 1951 році працював журналістом та писав.

За свою творчість він був удостоєний величезної кількості премій і нагород.  Герой України (2004). Орден князя Ярослав Мудрого 5-го ступеню (1999). Учасник другої світової  війни, в’язень німецьких та радянських концтаборів. Закінчив філософський факультет Дніпропетровського університету (1951). Працював журналістом газети «Днепровская правда», в журналі «Вітчизна». 1961-63 рік-головний редактор газети «Літературна Україна». Голова  Комітету з Державної премії України ім. Т.Шевченка (1979-87).

У своїй творчості Загребельний стверджував гідність і самоцінність людської особистості.  Його прозі притаманні природні переходи від сучасності до історії, широта охоплення типів українського народного характеру, пристрасність в обстоюванні правди, добра, краси. Твори Загребельного перекладено багатьма мовами світу.

Павло Загребельний пішов із життя у 84 роки. Крім романів та повістей, лишив ще й власну філософію життя. Казав, що «треба жити страстями. Ні, не отими, що в священних книгах у нас описані. А страстями оцими, які нас ведуть по життю. Жити кожною миттю цього життя. Життя прекрасне. Світ прекрасний. І нам щастя дано бути в цьому світі. От просто бути в цьому світі - і більше нічого».

Цього року ми відзначаємо 100-річчя від дня народження видатного українця. Запрошуємо до Виноградівської міської бібліотеки-філії №3, де експонується книжкова виставка, присвячена його творчості.

Немає коментарів:

Дописати коментар