02 серпня 2024

Поету і прозаїку Петру Продану — 105!

Сьогодні згадуємо відомого  закарпатського  поета і прозаїка, педагога, заслуженого  працівника культури і громадського  діяча  – Петра Продана. 3 серпня 2024 року, Петру Продану могло б виповнитися 105 років…

Талант багатогранний, доля непроста, життя сповнене самовідданою працею на благо рідного народу, отчого краю. Його біографія вмістила цілу епоху – більшу частину ХХ століття, щедру на війни й круті суспільні злами. Як і багато його земляків-сучасників, нікуди надовго не виїжджаючи   за межі рідного краю, він встиг побувати громадянином кількох держав, відчути на власній долі ураганні вітри історії – і лишитись самим собою, вистояти .

Завітайте до нашої бібліотеки і дізнайтеся цікаві факти про життєвий і творчий шлях 

https://vlibrarymk.blogspot.com/2014/08/blog-post.html

Петра Продана.З творами письменника можна ознайомитись з друкованих видань, які ви знайдете у фонді краєзнавчої літератури нашої книгозбірні.


К84

П 78

Продан, П. С. Од отчого порога [Текст]/ передмова О. Д. Довганича. – Ужгород: Гражда, 2006. – 178 с.: іл..

Пропоноване видання має автобіографічний характер. Зупиняючись на окремих фактах життя, автор згадує події, свідком яких був сам.

До книги ввійшли оповідання й літературні спогади, в яких письменник виводить образ рідного села 1920 – 1930-их років. Він детально розповідає про роки навчання спочатку в Хустській гімназії, потім в Будапештському університеті, а згодом згадує роки педагогічної праці, що тривала чотири десятиліття


Зацікавить читача також книжка  вибраних творів Петра Продана «Сегодня и всегда» - це своєрідний підсумок творчого доробку автора, присвячений 100-річчю від дня народження поета і прозаїка.

Продан, Петро. Сьогодні і завжди : вірші, поеми, проза / Петро Продан. – Ужгород : Вид – во Олександри Гаркуші, 2019. – 352 с. : фото.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар