21 січня 2021

В єдності - сила!

Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України Наддніпрянщини та Наддністрянщини щонайменше з середини XIX століття.

 "Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", – говорилося в тексті Універсалу про об'єднання. Це була основоположна подія для українського держави.

Державний кордон Української Народної Республіки на день злуки 22 січня 1919 був значно довшим за сучасний. У 1919 році до складу УНР входили українські етнічні землі: Кубань, Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії), Берестейщина і Гомельщина (Білорусь), Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина), Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров'я.

У першій половині бурхливого і трагічного ХХ століття, коли полихали дві світові війни, маленьке Закарпаття, яке часто називали землею без імені, тричі ставало в епіцентрі політичних подій в Європі, шукаючи свою долю.

На Всезакарпатських зборах в Хусті, які відбулися 21 січня 1919 року Іван Волощук з Хустщини вніс пропозицію про возз’єднання Закарпаття із ЗУНР, його земляк Василь Тимчик запропонував, щоб закарпатці в Будапештський парламент не посилали своїх депутатів.

Не зважаючи на рішення Хустського з’їзду 1919 року про возз’єднання з соборною Україною, доля склалася так, що край на правах автономії був приєднаний до новоутвореної Чехословацької Республіки.

8 травня 1919 року делегати Пряшівської, Ужгородської та Хустської Рад в будинку Ужгородської жупи об’єднались в одну Центральну Раду, вислухали представників від американських русинів: Г. Жатковича та Гордона і погодились, щоб Підкарпатська Русь, як автономна одиниця ввійшла до складу Чехословацької Республіки. Статус автономії Подкарпатській Русі рік до того з високої трибуни обіцяв Т. Масарик.

Та ця автономія була надана лише через 20 років у жовтні 1938, а уже в березні наступного, 1939 року було проголошено Підкарпатську Україну з усіма атрибутами її державної незалежності. Та 15-18 березня1939 року вона була окупована угорськими військами і перебувала у складі Угорщини до осені 1944 року. В ході Другої світової війни наш край був визволений і, нарешті одержав сприятливу можливість остаточно здійснити свою мрію та возз’єднатися з Україною. Це і було вирішено на першому з’їзді Народних комітетів Закарпатської України, який прийняв Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною, і підтверджено підписаним договором між Радянським Союзом і Чехословаччиною 29 червня 1945 року.

Перше по-справжньому масштабне відзначення свята Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні в місті Хуст. А у 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центрально-Східній Європі масових акцій “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель України. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Івано-Франківська через Львів до Києва.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму і окремих районів Донеччини та Луганщини.

 

Джерело:

Тернистий шлях до України: Збірник архівних документів і матеріалів "Закарпаття в європейській політиці 1918-1919, 1938-1939, 1944-1946 рр." / Упорядкування, передмова та покажчик О. Д. Довганича та О. М. Корсуна. - Ужгород: ВАТ "Видавництво"Закарпаття", 2007. – 749 с.

Могорита, Ганна Іванівна, Могорита Михайло Васильович. Сходинками епох і століть / Г. І. Могорита, М. В. Могорита. – Ужгород: Гражда, 2016. – 224 с.

 

 


 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар