25 січня 2021

Павло Тичина: незабутній та забутий

 

В січні  святкуємо 130 -річчя з дня народження поета, перекладача із 40 мов, громадського діяча Павла Григоровича Тичини. Для сучасників він лишається далеко непізнаною особистістю. Тож  спробуємо відкрити вам його багатогранність, нагадаємо найяскравіші епізоди життя, а також сильні та ніжні рядки Тичинівських поезій

  Так сталося, що Павло Тичина має не один, а два дні народження. Ще й досі сперечаються, який з них вважати офіційним: 23 січня 1891 року (11 січня за старим стилем – день, коли поет з’явився на світ) чи 27 січня 1891 року (як офіційно зазначено в його автобіографії, написаній поетом у 1924 році). Зараз встановлено, що друга дата – то дата, коли хрестили малого Павла, якому судилося стати поетом зі світовим ім’ям, видатним українським Кларнетистом, який своїми сонячними енергіями вніс нове слово в українську поезію ХХ століття…

Найкращі твори Павла Тичини - збірка "Сонячні кларнети", поеми "Золотий гомін", "Скорбна мати", "Похорон друга", "Сковорода". Він - один із найвизначніших поетів українського модернізму, громадський діяч, перекладач із багатьох мов.

Народився в с. Піски Чернігівської області в родині дяка. Отримав музичне виховання, грав на флейті, гобої, кларнеті, бандурі, піаніно. 

Навчався у Чернігівській духовній семінарії, потім – у Київському комерційному університеті, який не закінчив у зв’язку з революцією. 

Працював в хорі (спочатку солістом, а потім – диригентом).

Працював у газеті «Нова рада»(1917), у журналі «Літературний вісник»(1918-1919).

Міністр освіти УРСР (1943–1948). Лауреат Сталінської премії (1941). Голова Верховної Ради (1953-1956). Лауреат Шевченківської премії (1962). Герой Соціалістичної Праці (1967). 

Перший вірш «Блакить мою душу обвіяла» у 1907 р.

Цікаві факти:

  •  Був одним з 13-ти дітей у дяка Григорія Тичини.
  •  Був співаком архієрейського хору при Єлецькому монастирі
  •  Лідія Папарук та Павло Тичина побралися аж 1939 року, коли Тичині було 48, хоча до цього довгий час спілкувалися.
  •  Свої твори Павло Тичина писав лише олівцем.
  •  Багато хто не знає, але Павло Тичина мав задатки художника, і в зрілому віці часто шкодував, що не пішов тим шляхом.
  •  У 1943-1948 роках Тичина очолював Міністерство освіти УРСР.
  •  Тичина самотужки досконало опанував майже 20 іноземних мов
  •  У 1921 році Павло Тичина навіть був вимушений влаштуватися на роботу в київську дитячу бібліотеку ім. Т. Г. Шевченка

Чи вміємо ми читати невмирущі поезії Павла Тичини? Чи чуємо в них те, що хотів промовити до нас автор? Чи можемо ми відчути не лише щастя та радість, а й біль, горе, страждання, сумніви, терзання в його віршах? Кожному з нас в ідеалі треба вміти бачити, чути, співчувати, аналізувати, мріяти, насолоджуватися, розчаровуватися, вибачати, закохуватися... Це приходить з часом та мудрістю. Відкрийте навстіж своє серце усім акордам поезій незвичайної Людини, геніального Поета – Павла Тичини.   

   


Немає коментарів:

Дописати коментар