27 січня 2021

Трагедія Крут: крізь призму минулого і сучасного

 29 січня Україна відзначає та вшановує пам’ять героїв Крут, які боролися та загинули за вільну Україну. Це пам’ятна і водночас трагічна подія нашої історії – 5-годинний бій між чотиритисячним підрозділом російської Червоної армії та майже удесятеро разів меншим загоном київських курсантів і козаків «Вільного козацтва». У цьому трагічному бою оборонці української держави зупинили стрімкий наступ ворога, що дало змогу українській делегації укласти  Берестейський  мирний договір, який, фактично врятував українську державність.

27 юнаків-крутянців, які потрапили у полон до більшовиків – було страчено. Під час похорону у Києві на Аскольдовій Могилі голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав загиблих юнаків героями, а поет Павло Тичина присвятив їм вірша «Пам’яті тридцяти». Цей бій став важливою сторінкою української історичної пам’яті, він символізує патріотизм і жертовність у боротьбі за незалежну Україну.

З нагоди 103-ої річниці  Бою під Крутами користувачам пропонуємо  переглянути низку видань, на сторінках яких описано бій під Крутами  і які ви можете знайти у фондах міської бібліотеки


Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідження, кіносценарій / іст.-культурол. т-во "Герої  Крут", упоряд. Я. Гаврилюк. - К.: Вид. центр "Просвіта", 2008. - 840с.: іл.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С.Єфремова, Д.Дорошенка, М.Грушевського, Є.Маланюка та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921рр.

 
Героїка трагедії Крут / Упоряд. В.І.Сергійчук. - К.: Україна, 2008. - 464с.

 У спогадах учасників бою під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім'я своєї Вітчизни.

Крути: Збірка у пам'ять героїв Крут / Упоряд. Зінкевич О., Зінкевич Н. - К.: Смолоскип, 2008. - 422с.

 До збірки "Крути", виданої "Смолоскипом" до 90-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед - публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги - спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.

Сорока Ю.В. Бій під Крутами / Ю.В.Сорока. - К.: Золоті ворота, 2013. - 120с.

 29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молоді Української держави.

Тур – Коновалов К. Крути 1918: роман/ Констянтин Тур- Коновалов.- Харків: Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.- 224.                       

Драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях. Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю та стали на захист Батьківщини. Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну.



Немає коментарів:

Дописати коментар