05 лютого 2017

Нова книга

Алексієвич, Світлана. Чорнобильська молитва : хроніка майбутнього : Роман / С. Алексієвич; переклад і післямова Оксани Забужко. – К.: КОМОРА, 2016. – 288 с.
Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, "Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього" говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави.
Роман, який вийшов 1997 року, створено на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії.

Винничук, Юрій. П. Цензор снів / Ю. Винничук; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Київ: ДОВЖЕНКО БУКС, 2016. – 319 с.
У романі «Цензор снів» Юрій Винничук вибудовує перед читачем захоплюючий сюжет, у якому герої, поринаючи, в лабіринти пам’яті, щойно у несподіваному фіналі розкриваються повністю.
Герої озираються на своє життя, яке припало на добу тоталітарних режимів, і звіряються у різних способах виживання — від цинічного до шляхетного. Водночас така карколомна мандрівка в минуле приносить багато несподіванок.
Роман «Цензор снів» — твір багатошаровий, інтригуючий і актуальний, де тривожний настрій змішується з гротеском, шокуючі відкриття з метафоричними алюзіями, натуралістичні описи з гостросюжетними елементами.

Гуменюк, Борис. Блокпост: Вірші. Новели. Публіцистика / Б. Гуменюк. – К. : ВЦ «Академія», 2016. – 336 с.
У віршах, новелах і публіцистичних одкровеннях цієї книжки — пережита автором правда Майдану і війни. Так бачили, відчували і думали мільйони, а тільки Борис Гуменюк у книзі “Блокпост” знайшов такі слова.

Дімаров, Анатолій. Українська вендетта: Повісті / А. А. Дімаров. – К.: Дніпро, 2016. – 304 с.
У творах, що увійшли до книжки, сучасний український письменник розповідає про події Другої світової війни на теренах України. За повістями «Українська вендета» і «Симон-різник» поставлені художні кінофільми «Українська вендета» та «Ізгой».

Іваничук, Роман. Євангеліє від Томи: триптих повістей / Р. І. Іваничук. – К.: ДАК «Укрвидавполіграфія», 2016. – 320 с.
Герої повістей відомого українського письменника Романа Іваничука «Євангеліє від Томи», «Ренегат» та «Смерть Юди» вирішують, кожен по-своєму, проблему добра і зла в душі людини, намагаються відповісти на вічне питання: що є істина? Це стосується і апостола Томи, що написав свою правду про Сина Божого; і Ренегата, який, зрадивши батьківщині, втратив не тільки ім’я, але й душу; і художника Савояра, який у Львові напередодні Другої світової війни створює картину «Тайна вечеря».

Іваничук Роман. Осінні узори: новели та оповідання / Р. І. Іваничук; упоряд. Н. Л. Бічуя, В. В. Габор ; передм. Н. В. Бічуї;  худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Орбіта, 2016. – 300 с.
«Осінні узори» – це книжка про звичайних людей, добірка новел і оповідань, написаних у різні роки, з сюжетами, вихопленими просто з життя. Це своєрідна сповідь письменника-життєлюба, літописця не тільки сивої давнини, але й своєї епохи. В його творах можна знайти атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам’яті автора. Тут є все – радість, печаль, краса, усмішка, кохання, надія і сміх. А головне – мудрість. Справжня мудрість бачити світло навіть у сутінках і віддавати любов беззастережно і чесно. І цією мудрістю щедро ділиться людина чиста, глибока – і водночас дуже проста. Власне, яким і повинен бути справжній мудрець.

Іваничук Роман. Сліди на піску: новели та оповідання / Р. І. Іваничук; упоряд. Н. Л. Бічуя, В. В. Габор ; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Київ: ДОВЖЕНКО БУКС, 2016. – 250 с.
Книга містить короткі повісті, новели й есеї, написані в різні роки, а тому читач має змогу оцінити Романа Іваничука як майстра "малої" прози.
В маленьких оповідках автор розмірковує про давню історію України та наше суперечливе сьогодення, розкриває характер людини крізь призму душі при мінімумі завнішніх подій. Книга сповнена тривог за долю українського народу, однак пройнята вірою у його велике майбутнє.

Брати Капранови. Щоденник моєї секретарки / Брати Капранови.- К.: Гамазин, 2016. – 400 с.
Він має все - дружину-телеведучу, красуню-коханку, бізнес на бюджетних грошах, впливових друзів та партнерів. Він - типовий представник так званого "бомонду" чи то "еліти". Однак українцям завжди були притаманні природний скепсис та іронія. Саме завдяки цим якостям головний герой роману "Щоденник моєї секретарки" стає діґґером - подорожуючи таємними коридорами влади та грошей, він не забуває фіксувати для нас із вами правдиву картину того, що відбувається там. Але одного разу світ навкруги раптом починає руйнуватися - настає час великого бізнесового та політичного переділу, гаряче літо 2004-го...

Карп’юк, Василь. Ще літо, але вже все зрозуміло : проби / Василь Карп’юк. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 160 с.
Придивляючись до деталей, автор раз у раз відкриває органічну цілісність світу, частиною якого є людина. Стиль письма Василя Карп’юка близиться до розмовної простоти, не втрачаючи виразності особистого голосу, а плин його мови, як це часто буває в розмові, легко переходить від побутових справ до питань метафізичних.

Костенко, Ліна. В. Річка Геракліта / Л. В. Костенко ; упоряд та передм. О. Пахльовської ; худож. С. Якутович. – 2-ге вид. – К.: Либідь, 2016. – 288 с.
“Річка Геракліта” – це міні вибране вже друкованих та нових поезій Ліни Костенко. Цикли природи та людського буття тут зв’язані в єдине ціле, циклічний міфологічний час та лінійний час християнства перетинаються між собою. Вірші-осяяння, вірші-попередження, вірші-реквієми і вірші, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів, створюють цілісну симфонічну “поему” філософського осягнення Часу.

Положій, Євген. Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Є. Положій; худож. – оформлювач В. А. Боднар. – Харків: Фоліо, 2016. – 378 с.
«Іловайськ» – книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.

Положій, Євген. Мері та її аеропорт: роман / Є. В. Положій; худож.-оформлювач О. Г. Жуков. – Харків: Бібколектор, 2016. – 282 с.
…Одвічні нескінченні суперечки між прагненням суспільства нівелювати особистість та внутрішню свободу, між коханням та бажанням помститися коханню, між мріями жінки створити аеродром – надійний і стабільний, та прагненням чоловіка використати цей аеродром лише як злітну смугу… Захоплююча, інколи смішна, інколи сумна книжка, в якій, як і в житті, щастя обов’язково є – бо його не може не бути. Хоча б теоретично.

Портяк Василь. Охоронителі діви : новели / В. Портяк - Брустурів: Дискурсус, 2016. - 192 с.
У книжці представлено найповніше на сьогодні зібрання творів майстра малих форм. Більшість із новел присвячені драматичній історії Ураїнської Повстанської Армії, яку автор гостро переживає. До видання увійшли й кіносценарії: „Довбуш" - про народного месника та його побратимів-опришків і „Лола" - динамічний сюжет з гірським колоритом.
   
Самойленко, Володимир. Час розкиданого каміння / В. Самойленко. К.: Ніка-Центр, 2015. – 168 с.
Хтозна, як пройде зустріч колишніх друзів, та й чи відбудеться вона взагалі?.. Хтозна… Чи прийшов час збирати каміння?.. А якщо так, то де його шукати – це каміння? На теренах Батьківщини чи в спекотній Африці? А може, у власному майбутньому? Питання, питання… Де знайдеш на вас відповіді та чи потрібні вони?.. Ні, не дійшов остаточного висновку щодо цього вчений-історик – головний герой напрочуд тонкого роману «Час розкиданого каміння», роману, який занурить вас у минуле, у бурхливі дев’яності, й виштовхне у цинічних двохтисячних. Скажені авантюри, пристрасті, зради. Каміння, каміння, каміння… Чи прийшов час його збирати, чи, може, той час ще попереду?..

Смоленчук, Микола. Смутна доба : Історичний роман/ М. Смоленчук.-Кіровоград: Імекс-ЛТД,2016.-448с.
В основу роману покладені події кінця XVI- початку XVII століть в період протистояння політичних еліт Московського царства та Речі посполитої в боротьбі за москов­ський престол, які закарбовані в історії під назвою Смутна Доба.
Автор в популярній формі з історичних та особистих позицій висвітлює політичні події, які-розгортаються на широких теренах від древнього Афону до Варшави, Києва та Москви, демонструє шлях становлення  суспільства в епоху середньовіччя, особливості протистояння християнських концесій, роль Запорізького козацтва, як потужної сили, що стає провідною верствою укра­їнського народу в боротьбі за збереження його ідентичності на історичній арені Європи.

Таран, Людмила. Остання жінка, останній чоловік : оповідання / Л. Таран. – Львів: В-во Старого Лева, 2016. -272 с.
Буденність та буттєвий вимір, іронія й романтизм, таємничо-містичне та впізнаване — все це поєдналося в книжці новел Людмили Таран. Одвічна напруга й осяйні миті людських стосунків, екзистенційні переживання, знайомі чи не кожній людині, — провідна проблематика її прози.

Трофимович, Васіліса. Любов на лінії вогню / В. М. Трофимович; худож.-оформлювач В. М. Карасик. – Харків: Фоліо, 2016. – 153 с.
У збірці Васіліси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. Почуття на лінію вогню, які увібрали і високу любов — до жінки, родини, країни, і зраду, і розпач, і тугу за загиблим щастям.
У кожному оповіданні книжки «Любов на лінії вогню» дніпропетровської письменниці, журналіста, колишнього прес-офіцера добровольчих формувань, яка понад півтора року провела в АТО разом зі своїми героями, читачі знайдуть щирість, реальний патріотизм і дійсне прагнення до кращого майбутнього нашої України.

Ульяненко, Олесь. Вогненне око: роман/ О. Ульяненко; худож.-оформлювач Д. О. Самойленко. – Харків: Бібколектор, 2016. – 313 с.
"Вогненне око" - помітний, вражаючий роман сьогодення про справедливість поміж людьми, одвічне й сучасне її виборювання. Це твір про злочин ... і безкарність, що й досі постає великим знаком запитання не тільки над Україною, а й над усім людством.

Ушкалов, Леонід. Що таке українська література : есеї / Л. Ушкалов. – Львів: Вид-во старого Лева, 2016. – 352 с.
До збірки увійшли 45 есеїв, героями яких є українські письменники. Усі вони відомі, усі - не до кінця відкриті.
Автор порушує цілу низку питань, важливих для кожної людини: щастя, свобода, любов, правда, поезія, самотність... У центрі екзистенційних поневірянь – «світила» українського літпроцесу. Написані в яскравій публіцистичній манері, ці «уроки» незаперечно свідчать про одне: українська літературна традиція від давнини до сьогодні – багата, барвиста і надзвичайно цікава.

Чемерис Володимир. Анна Київська : роман / В. Чемерис; худож.- оформ. Л. П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2016. – 220 с.
Новий роман Володимира Чемериса присвячений доньці Ярослава Мудрого, красуні Анні, першій королеві Франції. Вона подарувала Генріху І не тільки спадкоємця корони – Філіпа, а й значною мірою змінила хід французької історії. Смілива, розумна та освічена королева поступово стає співправителькою Генріха. Її підписи стоять поруч з підписами короля на важливих державних указах. Владна і мудра, вона розуміла свою роль в управлінні країною. Франція стала її державою, а  французи назавжди запам’ятали її як королеву Франції – Анну Київську. Але чи була щаслива ця жінка і де вона закінчила свій земний шлях, про це не знає ніхто…

Чемерис Воолодимир. Рогнеда : роман / В. Чемерис; худож.-оформ. Л. П. Вировець. – Харків : Орбіта, 2016. – 284 с.
«Рогнеда» – роман-сказання про вродливу та гордовиту полоцьку княжну. Все, здавалося б, обіцяло їй любов, обожнювання і щастя. Але ці надії рухнули водномить, коли красуня Рогнеда опинилася в потоці бурхливих подій та суперництва двох рідних братів – Ярополка і Володимира Святославичів, коли виклично-гордо відмовила Володимиру, ще й назвала його зневажливо «сином рабині». Таких образ Володимир не прощав нікому…

Чупа, Олексій. Акваріум./ О. Чупа — Х.: Віват, 2015. — 144 с.
«Ці раби, яких я виховав, ніколи вже не зможуть стати людьми», — свідчить передсмертна записка власника акваріума Олеся Шенколюка. Щоправда, це не такий акваріум, який ми звикли бачити на полицях у кімнатах чи на вітринах зоомагазинів. В акваріумі головного героя мешкають… дорослі люди, зменшені в десятки разів за допомогою медичного препарату. Вимушені виживати, ці напівлюди-напіврибки продовжують існувати за законами суспільства: їдять, сплять, розмножуються... Фантастика? Звичайно. Та чи не зустрінемо ми на сторінках цієї книжки знайомі обличчя?

Шевчук, Валерій. На березі часу. Ті, котрі поруч : Спогади про митців і вчених / В. О. Шевчук. – К. : Либідь, 2015.– 576 с. : іл.

У книзі автор згадує про вчених і митців, з якими перебував у дружніх взаєминах або ділових стосунках. Оповідь залучає спогадів матеріал від 60-их років минулого століття і до сьогодні із безліччю маловідомих фактів та великим документальним супроводом.

Немає коментарів:

Дописати коментар