18 січня 2019

Терек Василь Іванович

(90 - річчя від дня народження  доктора біологічних наук, професора.)

Народився 17 січня 1929 р., в с. Тісасірма, нині с. Дротинці Виноградівського району. Завідувач кафедри дрібного тваринництва Львівської державної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького, доктор біологічних наук, професор.
Середню освіту здобув у Хустській гімназії і Виноградівській СШ № 1. В 1953 р. закінчив з відзнакою ветеринарний факультет Львівського зооветеринарного інституту. В 1957 р. закінчив цільову аспірантуру на кафедрі розведення сільськогосподарської академії ім.  К.А. Тімірязєва в Москві під керівництвом акад. Кисловського і захистив кандидатську дисертацію.
До березня 1967 р. працював в НДІ землеробства і тваринництва, з квітня 1967 р. – спочатку асистентом і доцентом, з 1983 р. до березня 2003 р. – завідувачем кафедри дрібного тваринництва ЛДАВМ ім. С. З. Гжицького.
У 1973 р. захистив докторську дисертацію»Біологічні особливості гірськокарпатських овець», в 1976 р. отримав звання професора. На кафедрі дрібного тваринництва проф. В.І. Терек викладав дисципліни вівчарства і кролівництва. Крім педагогічної і виховної роботи, виконував значний обсяг науково-дослідної роботи з розробки біологічних і зоотехнічних методів удосконалення породності і підвищення продуктивності овець у Західному регіоні України.
Протягом 44 років його науково-дослідна робота присвячена породному поліпшенню і підвищенню продуктивності овець західного регіону України. В результаті тривалої зоотехнічної роботи була створена нова українська гірськокарпатська порода овець, співавтором якої визнаний проф. В.І. Терек. Це друга порода овець, що виведена на Україні протягом ХХ століття і єдина, що дає напівгрубу вовну килимового типу, яка відповідає вимогам світових стандартів.
Опублікував понад 150 наукових праць з різних питань і проблем вівчарства.Професор В.І. Терек надавав науково-методичну допомогу і консультації спеціалістам обласних  і районних сільськогосподарських організацій з питань розведення овець. Під його науковим керівництвом захищено 5 кандидатських дисертацій і підготовлено 2 докторські дисертації.
Помер16 березня 2003 р. в м. Львів.

Джерело:
Календар знаменних і пам’ятних дат Виноградівщини на 2014 р.: Рекомендаційний бібліографічний посібник / Виноградівська ЦРБ; уклад.: Вовканич Л. С; відпов. за вип. К. Г. Вашкеба – Виноградів, 2014. - 68 с.




Немає коментарів:

Дописати коментар