12 січня 2019

Марія Примаченко – народна художниця України

                                                                               
Марія Приймаченко – як художник – явище 
світового значення. Поставте її твори поруч з творами уславленого Анрі Матісса – і я запевняю вас, вони витримають конкуренцію.
А. Середа
Відомий український дослідник
 народного мистецтва


Минає 110 років від дня народження Марії Оксентіївни Примаченко (Приймаченко) (1909−1997) – народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.Своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури.
Марія Примаченко народилася в 1909 році в селі Болотня, що на Київщині. З 6 років дівчинка почала розмальовувати хати у селі дивовижними квітами. Але саме тоді їй діагностують страшну хворобу кісток - поліомієліт.
Марія Примаченко почала творчий шлях з розпису власної хати. Якось пасла гуси та й побачила дивного птаха, який скинув пір’я з крила. На землі, де впало пір’я, були різнокольорові смужки. Це був синій глей. Вона набрала його і розмалювала стіни домівки синіми квітами.
Потім з’явилися жар-птиці, казкові звірі та квіти. Сусіди запрошували дівчинку розписувати їхні оселі. Подивитися на ці малюнки приїздили з навколишніх сіл.
Вона продовжувала малювати, але навіть не сподівалася, що зможе вчитися на художника, адже сильний біль заважав їй жити.
Допоміг щасливий випадок - її малюнки побачив директор київського художнього технікуму.
Марія Приймаченко стала відомою з 1936 року, коли вперше у Києві на Всеукраїнській виставці народного мистецтва були експоновані її малюнки «Звірі з Болотні». Марії було присуджено диплом I ступеня. Саме тоді її запрошують до експериментальних майстерень при Київському музеї українського мистецтва. В цей час вона малює, вишиває, захоплюється керамікою.
Ім’я Примаченко вписано у «Всесвітню енциклопедію наївного мистецтва» в Белграді  у 1984 році. А перше визнання прийшло до Марії Примаченко в 1937-му на Міжнародній виставці в Парижі, за свої дивовижні роботи вона отримала тоді золоту медаль. Цю нагороду вона так і не змогла потримати у руках. Бо її надіслали на адресу Івана Гончара, який також брав участь у виставці, і медаль загубилася.
Протягом 1930-1980-х років відбулося близько 60 виставок творів Марії Приймаченко. Її картини зберігаються у найвідоміших галереях не лише  України, а також Росії, Франції, Болгарії, Австрії, Угорщини, Канади, Білорусі, Бельгії, Данії, Швеції, Португалії, Польщі, Прибалтики, Узбекистану, Казахстану, Чехії, Грузії. 
               
                                  

Всього художницею створено близько 5000 творів. Творча спадщина Примаченко зберігається в Музеї українського народного декоративного мистецтва. Також картини художниці є в Національному Музеї народної архітектури та побуту і художньому музеї Запоріжжя. Чимало творів зберігається в приватних колекціях.
Марія Оксентіївна Примаченко працювала майже до останніх днів свого життя і залишила людям безцінний спадок, що викликає особливі асоціації, роздуми, долучає глядача до казки, її глибинного поетичного світу з таїнами, одкровеннями, загадками. Ми, знайомлячись з її творами, дивимося на світ її очима, стаємо уважнішими до нього, і світ відкриває нам свої таємниці.

Також радимо прочитати книги, присвячені розкриттю самобутньої та неповторної творчості видатної майстрині, серед яких:
  • Приймаченко М. А. Марія Приймаченко: альбом / М. А. Приймаченко; авт.-упоряд. Н. Велігоцька. - К.: Мистецтво, 1994. - 132с.: іл.
  • Гоян Я. «Щоб люди жили, як квіти цвіли...» [Текст] : Марія Приймаченко / Я. Гоян // Присвята : есе / Я. Гоян. — К., 2001. — С. 314-345.
  • Кара-Васильєва Т. Марія Приймаченко [Текст] / Т. Кара-Васильєва // Українки в історії. — К., 2004. — С. 246-247.
  • Шаров І. Приймаченко Марія Оксентіївна [Текст]  / І. Шаров, А. Толстоухов // Художники України : 100 видатних імен / І. Шаров, А. Толстоухов. — К., 2007. — С. 319-323.
Цікавою є програма "Ніч у музеї" Марія Примаченко.


Ч. 1. https://www.youtube.com/watch?v=oBbJpPjyUz8


Ч. 2. https://www.youtube.com/watch?v=8Vk3y1vkqUg



Ч. 3. https://www.youtube.com/watch?v=eRJsvJ3ieoo


Немає коментарів:

Дописати коментар