26 лютого 2019

Нова книга


Акварелі закарпатських художників = Watercolors of Transcarpathian Artists : [альбом] / Департамент культури Закарпат. облдержадмін. ; упоряд. : О. Гаркуша, В. Скакандій ; пер. М. Мельник. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2018. – 160 с. : іл. – Текст укр., англ. мовами.
В альбомі представлено понад сто акварельних робіт закарпатських художників. Акварель, яка вимагає від художника віртуозного володіння технікою і дозволяє фіксувати швидкоплинні миті життя, має свої здобутки і традиції в Закарпатті. У цій галузі успішно працювали і створювали справжні взірці високої професійної майстерності як відомі митці закарпатської школи живопису, так і сучасні молоді художники.

Веснич,  Ївга. Душа : роман/ Ї. Веснич. – К.: Дуліби, 2006. – 132 с.
Дослідження, здійсненого істориками у 2056 році. Оповідь про химерні події, які відбулися в Києві у 2006 році, коли одного чудового (чи то пак – гидкого) дня до столиці приходить нечиста сила і пропонує киянам цікаву угоду...

Гаврош, Олександр. Закарпаття під прицілом : велика політика довкола маленького краю / О. Гаврош. – Л. : Растр-7, 2018. – 320 с.
Закарпаття – одна з можливих гарячих точок України. Протягом чверть століття тут ведеться прихована, а то й явна боротьба за участю кількох держав, аби послабити українство у цьому важливому регіоні під різними приводами. До книжки ввійшли публікації, оприлюднені протягом останніх двадцяти років, що стосуються загроз та викликів для територіальної цілісності та соборності України у найзахіднішій її області.

Горват, Василь. Зірки впритул: поеми, вірші/ В. Горват. – К.: Український пріоритет, 2018. – 128 с.
Люди, які ковтають шлях. Офіцери пітьми. Паперові гніздовища, з яких вилітають чорні друзі. Вечірнє вікно, вкрите потом. Полегкість від того, що все вже минуло. Біла зернина під корінням хрестів. Спідометр завжди абсолютного часу. Ангели міста, які на танках заповзають у горло. І лагідне запитання наприкінці. Всі ці потужні образи з поеми «Полювання на сина» – як сейсмічні вибухи. Вони навіть можуть перетворити минуле на уламки, щоб лише повернутися до природного первісного стану всезнання.

Гримич М. Вулє   ву, чайок, мсьє? : Повість / Марина Гримич. К.: ПП «Дуліби», 2013. – 84 с.     
Читач знайомиться з багатокультурною спільнотою вчителів ліцею для хлопчиків із інженерним ухилом у 1895-1896 роки, що заснував у містечку Оксамитівка Харківської губернії герой повісті – цукрозаводчик Павло Іванович Оксамитенко, а також із долею членів родини Оксамитенків після революції – 1922 року.

Івченко, Ярослав. «М@йли до Бога»: роман/ Я. Івченко. – К.: Дуліби, 2007. – 118 с.
Зрештою, хтось може заперечити, що Бог тут узагалі ні до чого, адже вона не ходить до церкви, та й самокатування теж не в її стилі. Втративши всі зв’язки зі звичним світом, окрім віртуального, одного дня, коли Інтернет безбожно глючить, вона починає усвідомлювати, що клаустрофобія часом може розширитися до масштабів міста, а в самого Бога насправді теж бувають затяжні депресняки, різні трабли й сімейні свята. Та, попри все це, Він завжди лишається в зоні досяжності. Тоді вона зводить очі до неба й каже щось на кшталт: «Чуєш, Господи, давай перехилимо по чарчині чогось міцненького й поговоримо про життя, спробуємо разом в’їхати в те, що відбувається. Сама я точно не розберуся…» І Бога не обходить, що вона паралельно пише, а її – що конекту наразі немає.

Ольбрахт, Іван. Микола Шугай, розбійник : роман / І. Ольбрахт ; пер. з чес. С. В. Масляка. – Ужгород : Карпати, 2018. – 168 с. : іл.
Розбійник Микола Шугай став однією з численних найпривабливіших легенд Карпат завдяки видатному чеському письменнику-реалісту Івану Ольбрахту і його роману-баладі. Найперше тому, що образ головного героя втілив у собі велич і трагедію простого закарпатця, котрий, як писали дослідники творчості автора, був наділений всією тою силою і могутністю, яких у нього самого немає, але до яких він так гаряче прагне.

Професор Василь Німчук у спогадах сучасників. – Ужгород : Карпати, 2018. – 208 с., іл.
«Професор Василь Німчук у спогадах сучасників» – це збірка текстів земляків і друзів, учнів і колег відомого мовознавця родом із Закарпаття.

Сенько, Іван Михайлович. Край карпатський очима етнолога : нар. розвідки / І. Сенько ; вступ. ст. М. Тиводара. – Ужгород : Карпати, 2018. – 176 с. : іл.
 У книзі зібрано науково-популярні етнологічні студії про історичні, офіційні та поетичні назви Закарпатської області, фольклорно-етнографічні розвідки про народну педагогіку, звичаї та обряди русинів-українців, про їхнє заняття вівчарством, бокорашством, соледобуванням, а також про менталітет і внесок у педагогічну справу Олександра Духновича, Августина Волошина та Олександра Маркуша.

Ходанич, Петро Михайлович. Руки для майстра : вибр. твори / П. М. Ходанич. – TIMPANI, 2018. – 512 с. 
До книги увійшли вибрані повісті, оповідання і драми письменника, написані в часи визвольних змагань українського народу за незалежність, буремні роки початку нового тисячоліття. Це і захоплюючі подорожі в історію рідного краю від Першої світової війни і до нашого часу через призму доль героїв книги, і зустріч із закарпатськими будителями М. Лучкаєм, В. Довговичем, О. Духновичем, і вічні радощі та тривоги кохання.

Яцканин, Іван Юрійович. Стороннім вхід заборонено : оповідання / І. Ю. Яцканин. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2018. – 112 с.

Нову книгу відомого сучасного українського письменника Словаччини Івана Яцканина складають психологічно-філософські оповідання. У творах прозаїка порушуються екзистенційні проблеми, акцентується увага на пошуках персонажами самоідентифікації.

Немає коментарів:

Дописати коментар