04 травня 2022

Каунас - культурна столиця Європи 2022

 

Ка́унас — місто в Литві та порт на річці Німан, населенням трохи більше 340 тисяч мешканців. Великий промисловий центр і вузол залізничних та автомобільних шляхів до Вільнюса, Калінінграда, Риги та інших міст Балтики. Місто оточене 12 старовинними фортецями, забудовами часів Катерини II, які зв'язані між собою тунелями. 

Каунас – друге за розміром місто Литви, яке пережило багато бурхливих подій, тому його історія дозволяє поборотися за місце у списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Він привертає увагу творчої молоді та архітекторів, туристів з усього світу, а у 2022 році Каунас став культурною столицею Європи.

Статус “Культурна столиця Європи” надається Європейським Союзом певному європейському місту терміном на один календарний рік, впродовж якого “культурна столиця” має можливість демонструвати своє культурне та мистецьке життя. Метою цієї програми є зближення європейців на основі співпраці в сфері культури, полегшення економічного, політичного та культурного об’єднання країн.

Звання Культурної столиці Європи  — це можливість не лише поглянути на історію та спадщину, а й з’ясувати, чим ми пишаємося сьогодні, якою є сучасна ідентичність. Статус Культурної столиці Європи також розширює можливості для локальної спільноти, а для культурних організацій є нагодою зробити свій внесок у майбутнє міста.

Гостям Литви радять обов'язково прийти на головну вулицю міста – Лайсвес алею. Це головна жилка, до якої приєднане серце Каунаса. Довкола неї можна побачити більшість унікальних та виразних прикладів каунаського модернізму.

В Каунасі є кілька цікавих районів і місць для туристів. Старе Місто – це місце, здебільшого, побудоване між XIV і XVII століттями і володіє архітектурою таких напрямків, як Готика, Ренесанс і Бароко.

Центральна частина Каунаса досить маленька і кожен може обійти пішки та зробити кілька пам'ятних фотографій. Будьте готові побачити велику різноманітність скульптур представлених у громадських місцях. Старе Місто Каунаса закінчується на руїнах першої стіни Каунас Сіті поруч із садом у музичного театру.

Отримати більше інформації про основні визначні пам'ятки та що подивитися в культурній столиці Європи 2022  можна тут 


Немає коментарів:

Дописати коментар