20 серпня 2014

Нова книга


К 84
В 41
Вітчизна… Кохання… Кончина… Hon…  Szerelem… Elmulas… [Текст]: вірші . – Ungvar – Budapest: Intermix kiado, 2004. – 108 с.

У двомовному збірнику опубліковано найкращі поезії  Шандора Горвата, Дьордьа Дупки та Бейли Шамоша  сучасних угорськомовних поетів. Як висвітлюється з назви книги, тематикою цих віршів є кохання, смерть і любов до вітчизни. Збірник є чудовим внеском у культурні зв’язки між угорською та українською літературою.


К 85.14
Г 12
Габда, В. Живопис [Образотворчий матеріал]: Альбом / упорядкув. Владислава Габди, передм. Михайла Сирохмана; Упр. Культури Закарпат облдержадміністрації. – Ужгород: Видавництво Олександри Гаркуші, 2013. -156 с.: іл..

Василь Габда належить до відомих продовжувачів традицій закарпатської школи живопису. Альбом презентує творчість народного художника України, автора пейзажів і натюрмортів, великих епічних ландшафтів і скромних ліричних робіт, і вміщує 70 полотен закарпатського митця. Особливий метод малювання та улюблена тема весни («габдівська весна») створюють звучання музики на полотнах митця. Твори художника зберігаються в музеях, приватних збірках, картинних галереях України та зарубіжжя.

К 84
Д 84
Дурунда, А. І. Сім янголів затрубили... [Текст] : новели та оповідання / Андрій Ілліч Дурунда. – Ужгород : Ужгород. міська друк., 2013. – 256 с.

Новели та оповідання, подані у книзі, які досі не друкувалися у виданнях – про життя, його складнощі та протиріччя, про надвелику силу кохання й ненависть, підлість і зраду, невігластво та продажність. З цього складається нинішня реальність.
І за всім цим – наші сучасники, часто знедолені, обкрадені, обмануті, але чисті душею, світлі.
Пропоновані твори – художній калейдоскоп нашої непростої епохи, пропущений через болючу і чутливу душу письменника.

К 83.3
З-18
 Закарпатська Шевченкіана [Текст]: зб. наук. та публіцист. ст., есе, спогадів, поет. добірок, бібліогр. джерел / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. облас. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад.: М. Б. Бадида, О. Д. Гаврош [та ін.] ; відп. за вип. Л. З. Григаш ; авт. ідеї проекту О. Д. Гаврош. – Ужгород : Ліра, 2013. – 260 с. : іл. – Бібліогр.: с. 239-250 та наприкінці ст.

 Приурочений до 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря, збірник «Закарпатська Шевченкіана» – перша спроба зібрати в одному виданні різнопланові матеріали та відомості про вплив постаті Тараса Шевченка та його творчості на громадське і культурне життя Закарпаття з кінця ХІХ століття до наших днів.
 Ряд матеріалів збірника, художніх творів та ілюстрацій пропонуються широкій читальній аудиторії вперше, як і бібліографічні джерела на заявлену тему.
Видання адресоване всім, хто вивчатиме, досліджуватиме чи сприятиме ознайомленню інших із різними аспектами теми збірника, в першу чергу працівникам бібліотек та викладачам і студентам культосвітніх навчальних закладів.

 91.9
К 78
Краплини книжкового моря [Текст]: колекція книг-мініатюр та малоформатних видань у фондах Закарпат. обл. універс. наук. б-ки  ім Ф. Потушняка / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б–ка ім. Ф. Потушняка ; уклад.: М. Б. Бадида, Л. Притулка. – Ужгород : Видавництво В. Падяка, 2013. – 144 с. : кол.іл. – Імен. покажч.: с. 126–141.

Колекція книг-мініатюр та малоформатних видань у фондах Закарпатської обласної наукової бібліотеки ім. Федора Потушняка, що налічує майже тисячу видань, цікава і географією місця їх видання, і  різноманіттям представлених видів та жанрів книг, і іменами авторів та художників-графіків, що лишили свій слід в історії друкарства та книжної культури минулого століття. Це перша спроба представити читачам бібліографію та деякі репродукції обкладинок цих витворів поліграфії і майстрів книжкової графіки.

 К 84
К89
 Кузан, В.В., Все по 14 копійок, або Сонетний двір: [Текст]: сонети / Василь Кузан. – Ужгород: Всеукраїнське державне видавництво « Карпати», 2013. – 214 с.

У своїй творчій роботі повсякчас звертається до однієї з улюблених поетичних форм – сонету. Строго дотримуючись англійських та французьких канонів, він експериментує, порушуючи частково чи повністю форму, граючись із сонетом, як із кубиком-рубика. У збірці читач знайде і класичні сонети, і білі, і вінок сонетів, і вінок білих, і гроно сонетів (власне, цю форму придумав сам поет). У сонетних рядках відчувається закоханість поета–лірика в життя,  відчайдушний оптимізм і щира, непідробна, романтична віра в те, що любов здатна змінити світ.


К 84
Р 28
Рац-Стоїлькович, С.. Десь близько [Текст] / Саманта Рац-Стоїлькович. Дзешкаль блїзко / пер. О. Д. Гаврош ; худ. Ю. Процишин ; С. Рац Стоїлькович. – Львів : Тиса, 2014. – 88 с. : іл.

"Десь близько" – перша збірка-білінгва руснацької поетеси Саманти Рац-Стоїлькович. Минулого року в Сербії вийшла її збірка руснацькою мовою ˝Чарна русалка ˝.
Поетка дарує нам власну історію духовного розвитку жіночої істоти, її специфічної самотності, що починає наростати у кожній жіночій душі від першої хвилини її самостійного вдиху за межею материнського тіла.
Пісні-тексти особливо цінні ще й тому, що тут не просто розгортається споконвічна жіноча драма – сприйняття кохання в собі, тут залишається простір для неї самої, її глибокої зацікавленості в таємницях Всесвіту.

 К 63.3
С 56
Сова, П.П. Сиві замки оповідають [Текст]: авторські легенди та історичні оповідання / Петро Петрович Сова; Вст. Стаття С. Федаки. – Ужгород : Карпати, 2014. -144 с.

У своїй книзі літературно-історичних пошуків, написаній 40 років тому, відомий ужгородський краєзнавець, хранитель нашої старовини Петро Сова оповідає про іноді маловідомі, а часто зовсім невідомі сучасному читачеві факти з бурхливого життя закарпатських замків, їх власників, чиї імена, героїчні й трагічні, праведні й неправедні діяння відображені в документах і переказах, а також з життя простих трудівників і воїнів, що жили  в ті далекі часи, вірою і правдою служили в першу чергу рідній землі.

 К 84
Ф 32
Фединишинець, В. С.  Бранці лісу, або Хащовики [Текст] : іст.-пригод. роман-гротеск із уст народу про життя Підкарпатської Русі у 30-х роках ХХ ст. / Володимир Степанович Фединишинець. – Ужгород : Патент, 2013. – 424 с. : іл.
Історичний роман-гротеск ̋  Бранці лісу, або Хащовики ̋  хоч і написаний Володимиром Фединишинцем на реальному матеріалі із життя рідного бойківського села Репинний 30-х років ХХ-го сторіччя, проте містить чимало фантастичного та пригодницького. Крім цього, твір мовби почерпнутий із фольклору. На значній площі роман, який є своєрідною енциклопедією життя верховинців, написаний у модерному стилі – потоку свідомості, сповнений народними фразеологізмами, лексикою і, звичайно, народною мудрістю.
Головні дійові особи – два верховинські розбійники-антигерої, своєрідні бранці лісу, хащовики, а також поетичні, богобойні селяни, які понад усе люблять свої гори, де і розігралася трагедія...

Немає коментарів:

Дописати коментар