14 жовтня 2014

Нова книга


63.3
З 14
Загребельний М. П. Павло Загребельний [Текст] /  М. П. Загребельний. – Харків: Фоліо, 2013. – 121 с.

          Павла Загребельного ще за життя називали класиком – і заслужено. Він працював в українській літературі понад сорок років, створивши більше 30 романів, гостросюжетних повістей і кіносценаріїв. Життя Загребельного завжди було непростим – на його долю випали війна, полон, утиски з боку влади. Людина виняткової освіченості та енциклопедичних знань, він був одним з найпопулярніших українських письменників і залишається таким й понині. Цю книгу написав син Загребельного, який краще за всіх знав Павла Архиповича.




63.3
І 49
Ілюстрована історія Києва [Текст] / гол. ред. ради О. Попов; відп. Ред. В. Смолій – К.: Фенікс, 2012. – 424 с.: іл.
Київ – одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста.
Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії російського та білоруського народів. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв'язки двох Європ з різною політичною долею – Східної і Західної.
Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва – політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України. Книга розрахована на широке коло читачів

84
К 79
Крехович, Н. Футбольні коломийки [Текст] / Н. Крехович. – К. : Преса України. 

У книзі представлено понад півтори тисячі куплетів у стилі коломийок про футбольний м’яч і все, що його стосується, навіть вигадки.Прочитайте, задумайтесь – і зрозумієте, що м’яч у нашому житті має особливе значення. М’яч цікавить дітей і дорослих. Він бадьорить і згуртовує та заслуговує того, щоб про нього співали.

63.3
М 17
Мак’явеллі, Нікколо. Флорентійські хроніки; Державець [Текст] / Н. Мак’явеллі; пер. з іт. А. Перепаді. — Харків: TOB «Будинок друку», 2013. — 472 с.

Італійський політик, філософ, історик, письменник, поет і ко¬медіограф Нікколо Мак’явеллі (1469–1527) особливої слави зажив своїм знаменитим твором «Державець» (1513), в якому він зробив спробу сформулювати загальні закони політичного життя, викласти суть «ремесла політика», а також визначити роль і місце державця в Європі та Італії XVI століття. У наші дні ці питання набули над¬звичайної гостроти та актуальності. Також до видання увійшли «Флорентійські хроніки» (1520— 1525), в яких відтворено історію Флоренції від Давнього Риму і до встановлення синьйорії Медічі 1434 року.
63.3
П 16
Панасенко, Т.М. Іван Франко [Текст] / Т.М.Панасенко. – Харків: Фоліо, 2013. – 122 с.

Видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, етнограф… Його творчий доробок становить понад 50 томів, серед його праць – твори на кількох європейських мовах. Тому не дивно, що в листопаді 1915 року віденський науковець Йосиф Застирець звернувся до Нобелівського комітету з пропозицією відзначити діяльність «найбільшого українського і одночасно слов’янського поета і вченого», «великого провідника свого народу, міжнародного генія» Івана Франка Нобелівською премією. На жаль, через півроку Івана Яковича не стало – смерть виявилася прудкішою за світове визнання.

83.3
С 37
Симоненко Р. Г. Тарас Шевченко та його доба [Текст]: докум.- хрестомат. висвітлення життя й діяльності видатного сина України та найближчих у часі спадкоємців і продовжувачів його справи І. Я. Франка, Лесі Українки, М. П. Драгоманова : у 3 т. / Р. Г. Симоненко, В. А. Берестенко. — Х. : Фоліо, 2013.

Тритомник "Тарас Шевченко та його доба" - це документально-хрестоматійне висвітлення життя й діяльності видатного сина України - великого Кобзаря. В ньому зібрано ретельно перевірені документи, що збереглися, автентичні спогади сучасників - друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження що базуються на об'єктивному відборі фактів, грунтовному і неупередженому викладенні.

63.3
У 25
Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода [Текст] / Л. В. Ушкалов. – Харків: Фоліо, 2013. – 123 с.

Григорій Савич Сковорода (1722 - 1794) – один з найбільших і найзагадковіших християнських філософів світу, чиї твори й зараз привертають увагу читачів, що намагаються наблизитися до глибинних витоків «мандрівного філософа» й осягнути всю незбагненну мудрість його містики.

63.3
   Я 60
Яневський, Д. Проект «Україна». Відомі історії нашої держави [Текст] / Д.Б.Яневський; худож.-оформлювач О.Д.Кононученко. – Харків: Фоліо, 2014. – 287 с.

У новій книжці телеведучого, журналіста Hromadske.TV, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім — до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасноїї України від Дніпра до Збруча.  
У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України — це складова історії країн Центральної та Східної Європи.

Новини краєзнавчої літератури

К 84
 Б 20
Балега, Ю Бумеранг:  маленькі повісті та оповідання [Текст] /: Ю. Балега. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. - 200

Маленькі повісті та оповідання збірки "Бумеранг" створюють мозаїку нашої карпатоукраїнської Долі. Деякі з них гірчать полиново, але не через відчай, а від правди, від досади, що так воно у нас є. Бумеранг сягає глибоко і далеко, розсікаючи час і виявляючи на зрізі все, що лишилося у серці спогадом, світлом, болем, утіхою. А ще змушує замислитися над причинами нашої украй заклопотаної прагматичної дійсності, відчути себе вартим кращого життя і здатним таким його зробити.

К 85
Б 20
Балог, К.Ф. Танці Закарпаття: Репертуарний збірник[Текст] /: Клара Федорівна Балог. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2013. – 168 с., 20 с. іл..
До книги увійшли кращі народні та сюжетні танці, хореографічні картинки, поставлені народною артисткою України Кларою Федорівною Балог у державному заслуженому Закарпатському народному хорі (м. Ужгород).
Видання розраховане на керівників танцювальних колективів.

К 85
К 55
Божий Син днесь народився: Різдвяні пісні [Текст] /: нотування мелодій та гармонізація В. І. Марушки. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2013. – 64 с.
До книги увійшли 35 найпоширеніших коляд, переписаних Михайлом Івановичем Гвоздьо, жителем села Підвиноградів, з різних джерел.
Нотування мелодій, переклад та гармонізацію здійснив Віктор Іванович Марушка.



К 77
З 18
Заклади культури клубного типу Закарпатської області. Посада – методист: Інформаційно-аналітичний збірник [Текст]/: ред.. Л.Яцишин. – Ужгород: КП «Ужгородська міська друкарня», 2013. – 168 с., 8 с. вкл..

В інформаційно-аналітичному збірнику подано матеріали та нормативно-правові документи, що висвітлюють діяльність закладів культури клубного типу Закарпатської області, зокрема, методичної служби.

92
К53
Книга Закарпаття: анотований каталог видань 2013 року [Текст] /: (З фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім.. Ф. Потушняка) / Закарпат. Облас. Універс. Наук. Б-ка; уклад. Л.О.Ільченко; відп. За вип.. О.М.Канюка. – Ужгород: Вид-во В.Падяка, 2014. – 84 с.:іл..
Видання вміщує короткі інформації про книжки та іншу друковану продукцію, що протягом 2013 року вийшли на Закарпатті. Бібліографічний опис та анотація  супроводжуються репродукцією обкладинки книжки.

       
К 55
Кобаль, В. В. Батя : нариси про життя і творчий шлях видатного балетмейстера Срібної Землі - Закарпаття нар. артиста України Михайла Львовича Суслікова - худ. кер. засл. ансамблю танцю України "Юність Закарпаття" обласного Будинку культури профспілок [Текст] /:  Василь Васильович Кобаль ; [вступ. сл. Ю. Ф. Глеба]. - Ужгород : Ужгородська міська друкарня, 2011. - 208 с.  

Це видання глибоко відтворює 90-річний життєвий і творчий шлях патріарха української хореографії, народного артиста України, засновника і керівника єдиного в Закарпатській області заслуженого ансамблю танцю України "Юність Закарпаття" обласного Будинку культури профспілок Михайла Львовича Суслікова.
Книжка "Батя" стане цінним джерелом пізнання для викладачів та спеціалістів хореографії навчальних закладів області, для учнів і студентів, для всіх, хто любить мистецтво танцю і прагне знати історію його розвитку у нашому краї.

К84
П 78
Продан, П. С. Од отчого порога [Текст]/ передмова О. Д. Довганича. – Ужгород: Гражда, 2006. – 178 с.: іл..

Пропоноване видання має автобіографічний характер. Зупиняючись на окремих фактах життя, автор згадує події, свідком яких був сам.
До книги ввійшли оповідання й літературні спогади, в яких письменник виводить образ рідного села 1920 – 1930-их років. Він детально розповідає про роки навчання спочатку в Хустській гімназії, потім в Будапештському університеті, а згодом згадує роки педагогічної праці, що тривала чотири десятиліття

Новини художньої літератури

84
З 13
Завадський, О. Заполоч [Текст] /Олег Завадський. – К. Задуга, 2014. – 128 с.

Читачі знають поезію Олега Завадського за його книжками: «За браком вічності, «Рай прихованих надій», «Пощо слова». Це четверта книжка як своєрідний підсумок творчих пошуків за два десятиліття.




84
К 79
Крехович, Н. Футбольні коломийки [Текст] / Н. Крехович. – К. : Преса України.
У книзі представлено понад півтори тисячі куплетів у стилі коломийок про футбольний м’яч і все, що його стосується, навіть вигадки.Прочитайте, задумайтесь – і зрозумієте, що м’яч у нашому житті має особливе значення. М’яч цікавить дітей і дорослих. Він бадьорить і згуртовує та заслуговує того, щоб про нього співали.

84
М 48
Мельник, І. С. Віками зшиті слова [Текст] : поезії / Ірина Сергіївна Мельник; передм. Л. Рибенко ; худож. X. Левицька. —Тернопіль : Терно-граф, 2012. — 123 с. : ілюстр.
До першої збірки талановитої поетеси увійшли , зокрема, верлібри, вірші-казання та римовані вірші.
Різножанровим творам громадянської та інтимної лірики характерні щирість і відкритість, чутливість та емоційність, драматизм і напруга. Авторка ламає стереотипи, прагне розуміння, відвертості, всю свою душу виливає його величністю Словом на папір.

84
П 64
Похід через засніжений перевал [Текст] :  Українське соціальне оповідання ХХІ століття (2000 — 2012) / упор. В.Даниленко, післям. В. Шнайдера. - К.: Преса України, 2013. - 384 с.

До збірки “Похід через засніжений перевал” увійшли оповідання тридцяти українських авторів ХХІ століття, написані на соціальну тематику. Всі зібрані оповідання — про головні проблеми, з якими зіштовхнулося українське суспільство після здобуття незалежності: прірву між мільярдерами і народом, корупцію, цинізм та продажність великої буржуазії, роз’єднаність суспільства за мовою і світоглядними цінностями, деградацію села. Та при хаосі й відсутність справжніх національних лідерів у кризових ситуаціях герої більшості оповідань показують благородство, співчуття до болю ближнього, патріотизм та інші найкращі людські якості. Серед оповідань — відомі майстри короткої прози та невідомі автори з різних куточків України, талановита молодь, яка незабаром буде визначати якість сучасної української літератури.

84
П 85
Пруст М. Альбертина зникає. У пошуках утраченого часу [Текст]:  роман  / пер. з фр. та прим.  А. Перепаді. – К. : Золоті ворота, 2013. – 254 с.

Марсель Пруст (1871—1922) — видатний французький письменник, родоначальник сучасної психологічної прози.
У романі «Альбертина зникає», опублікованому в 1925 році, М. Пруст спробував проаналізувати механізм любовного почуття. Щойно колишня кохана Марселя, яку він уже розлюбив і спільне життя з якою почало його обтяжувати, йде від нього, як кохання і ревнощі з новою силою спалахують у його серці.

 84
С 60
Соловйов, С. Г. Солом'яний двір [Текст]:  роман/ С. Г. Соловйов. - Київ : Преса України, 2013. - 224 с. - (Літературна агенція "Банкова, 2").

 Роман Сергія Соловйова – це одна велика пригода, в якій переплетені детектив, іронія, зречення від буденності й постійне відкриття героєм свого життя, невіддільного від сучасних українських реалій.
Сергій Соловйов – переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат літературної премії «Благовіст».


84
У 48
Улицька Л. Є. Даніель Штайн, перекладач [Текст]:  роман / Л. Є. Улицька. – Харків: Фоліо, 2013. – 638 с.

Роман Л. Улицької «Даніель Штайн, перекладач» побачив світ у 2006 році й одразу став бестселером. У центрі твору — дивовижна історія життя єврея Даніеля Штайна, який, працюючи у гестапо, рятував людей, зміг вижити і згодом став католицьким священиком. Це людина, яка намагалася зрозуміти всіх і жити з усіма у мирі й злагоді, допомагати всім і нікого не засуджувати, до останнього залишаючись милосердною. Роман — не лише розповідь про митарства єврейського народу. В єдиному соціальному організмі тут співіснують євреї і німці, латиші й поляки, американці й росіяни. Картина світу, що виткана автором з поодиноких людських доль, розкриває загальні закономірності буття.

 84
Ц 16
Цао Сюецінь. Сон у червоному теремі [Текст]:   роман: розд. 1–40 / Цао Сюецінь; переклад В. С. Бойка; передмова та прим. В. П. Чорнобая. — Харків: Факт, 2013. — 572 с.

У кожного народу є літературний твір, який з найбільшою повнотою відтворює особливості та своєрідність національного життя і національного характеру. В китайській літературі таким всеохоплюючим енциклопедичним твором став роман письменника Цао Сюеціня (1724–1764) «Сон у червоному теремі» — епічна розповідь про життєві події і долю кількох поколінь великої арис-тократичної сім’ї, про її злет і падіння






Немає коментарів:

Дописати коментар