30 січня 2019

Ільницький Олександр Юлійович

(130 – річчя від дня народження Апостольського протонотаріуса,
протоієрея Капітулу Мукачівської Греко-Католицької єпархії)

Народився Ільницький  Олександр Юлійович30 січня 1889 р. в сім'ї греко-католицького священика Юлія Ільницького і Мальвіни Бендас в с. Чорний Ардов (з 1946 р. — с. Чорнотисів) Виноградівського р-ну. Після закінчення церковнопарафіяльної школи батьки в 1900 р. віддали його в гімназію м. Сотмар (тепер Сату-Маре, Румунія), але остаточно середню освіту здобув у 1908 році в Ужгородській гімназії. Здобувши середню освіту виявив бажання віддатися священицькому покликанню і продовжив навчання у Пряшівській духовній семінарії.
У 1924 р. єпископ Петро Гебей доручає о. Олександру Ільницькому організувати ЦКОВ, призначивши його директором цієї Канцелярії. Основною ціллю Канцелярії було те, щоб видавати й розповсюджувати між русинським народом апологетичні (вірооборонні) статті, книги, християнську католицьку літературу, а також вести роз'яснювальну роботу поміж народом. За активну й віддану душпастирську діяльність уже 1921 р. єпископ Антон Папп відзначає о. Олександра титулом радника єпископської Консисторії.
Отець Олександр Ільницький, якого ніколи в минулому не цікавила політика  важко переживає ті смутні дні для Мукачівської єпархії, які настали після Віденського арбітражу 2 листопада 1939 р., коли наша єпархія розділилася на дві частини. Невдовзі, дякуючи Божому Провидінню, Мукачівська єпархія воскресла й об'єдналася (крім 42-х так званих "словацьких" парохій, які підпали під юрисдикцію Пряшівського греко-католицького єпископа).
Після смерті прелата-протоієрея Капітулу Мукачівської єпархії монсеньйора доктора  Василя Гаджеги (15 березня 1938 р. ) святий Отець Пій XII на вакантне місце протоієрея Капітулу Мукачівської єпархії призначив о. Олександра Ільницького , а єпископ Олександр Стойка в той час призначає його продиректором Ужгородської духовної семінарії. 23 грудня 1938 р. у с. Великі Лучки під головуванням Олексія Марковича були проведені сільські збори, на яких о. Олександр Ільницький був обраний почесним громадянином села.
30 червня 1939 р. о. Олександра Ільницького — людину без політичних заслуг у минулому — регент Угорщини Микола Горті призначає довічним членом верхньої палати Угорського парламенту . В кінці 1939 р. угорський Уряд призначає його головним радником регентського комісаріату Карпатської території (Підкарпаття). 1-го лютого 1940 р. на загальних зборах спортивного клубу "Русь" в Ужгороді його обирають головою цього клубу, того ж року був нагороджений Хрестом народної оборони. 3-го червня 1942 р. на загальних зборах "Подкарпатского общества наук" замість професора Антона Годинки було вибрано головою о. Олександра Ільницького. Функції голови названого товариства виконував до жовтня 1944 р. Апостольський Престол у 1940 р. присвоює йому звання папського протонотаря. Після смерті єпископа Олександра Стойки (31 травня 1943 р. ) члени Капітулу, згідно з церковними законами, 2 червня 1943 р. обирають о. Олександра Ільницького Капітулярним вікарієм, функції якого виконував до 12 лютого 1944 р.
У 1928 р. в Чехословаччині було утворено товариство "Папське Діло Ширення Віри" (ПДШВ), і Римська Центральна Рада ПДШВ призначає о. Олександра Ільницького національним директором для русинів Мукачівської і Пряшівської єпархій. На цій посаді, як і на всіх інших, він проявляє багатосторонню діяльність по розвитку місійного руху між русинами, по організації і збору добродійних пожертвувань для підтримки місійного руху і видавництву місійної літератури.
Після "визволення" м. Ужгорода 27 жовтня 1944 р. нові можновладці недобрим оком дивилися на директора ЦКОВ, активного борця з православ'ям, який може стати на перепоні в підпорядкуванні Мукачівської єпархії під юрисдикцію Московської патріархії. Працівники СМЕРШу 8 березня 1945 р. заарештовують о. Олександра Ільницького в Будапешті, привозять його в Ужгород і поселяють в одну із камер слідчого ізолятора Закарпатського обласного КДБ.
Після невдалих спроб намовити о. Олександра на віровідступництво, сфабрикувавши справу, у якій він обвинувачувався в тому, що був провідним ідеологом уніатства та угрорусинизму на Підкарпатті, 9-10 червня 1946 року був засуджений до 20 років каторжних робіт  з поразкою в правах на 5 років і конфіскацією належного йому майна.  На той час в СРСР найвищою мірою покарання служила каторга, де вищою межею було не 25, а тільки 20 років. Та вже через рік (у 1947 р. ) в м. Томськ за загадкових обставин о. Олександр Ільницький помер. Про цей тип таборів канонік о.Стефан Бендас згадує так: "... Я випробував на своїй шкірі, так як додому повернувся раніше строку з каторжного табору як непрацездатний інвалід. У цьому таборі замість імені я мав нашитий знак "СКК-46", де букви КК указували на цей тип таборів".   Отець Олександр Ільницький реабілітований 7 серпня 1990 р.

Джерело:


Немає коментарів:

Дописати коментар