05 травня 2020

Нова книга. Книги, що допоможуть розв’язати одну велику загадку – загадку душі.


Автори, психологи, філософи, науковці всебічно досліджують і описують все, що стосується почуттів, емоцій, поведінки, взаємодії людей. Люди хочуть зрозуміти себе та інших, зрозуміти сенс свого існування, полегшити відношення до проблем і визначити своє місце в житті.  Пропонуємо підбірку книг, в якій можливо вас щось зацікавить.

Ґордер, Юстейн. Світ Софії: роман про історію філософії / Ю, Ґордер ; ер. з норвезької Наталія Іваничук. – Львів : Літопис, 2019. – 536 с.
Головна героїня – чотирнадцятирічна дівчинка Софія знаходить у поштовій скриньці листа від загадкового філософа, в якому лише два запитання «Хто ти?» і «Звідки взявся світ?». Саме ці питання завжди цікавили людство. З них і почалася мандрівка дівчинки у світ філософії, починаючи від мислителів Стародавньої Греції і аж до філософів сучасності. Захоплююча мандрівка інтелекту і уяви дає чудову нагоду читачеві різного віку подорожувати слідами великих мислителів, відкриваючи таємниці загадкового та багатозначного світу Софії, Світу Мудрості.

Далай-Лама. Книга радості: вічне щастя в мінливому світі / Далай-лама, Туту Десмонд, Абрамс Дуґлас; перекл. З англ. Т. Микитюк, - Харків: Книжковий клуб» Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 400 с.
Світові духовні лідери, лауреати Нобелівської премії миру, Далай-лама і Десмонд Туту діляться секретами, що допоможуть поглянути на себе і власне життя по-новому. Автори навчать, як досягти духовної гармонії, розкажуть про причини виникнення негативних емоцій і про те, як давати їм раду.
Радість закладено в кожному з нас, це почуття не залежить від соціального статусу, матеріального добробуту, сім’ї чи кар’єри. Стань щасливішим уже сьогодні!

Кайку, Мічіо. Гіперпростір: наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір / Мічіо Кайку;пер. з англ. Анжели Кам"янець. - 2-е вид. - Львів: Літопис, 2019. - 400 с.
Чи існують ще виміри, крім звичних трьох просторових і одного часового? Чи можливо подорожувати в часі й змінити минуле? Чи існують паралельні світи? Багато з нас замислювалися над цим, однак донедавна науковці відкидали такі ідеї. Тепер усе змінилося, і ці питання стали темою інтенсивних наукових досліджень. “Гіперпростір” – це наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір, а також захоплива розповідь про пошук славнозвісної “теорії всього”, яка б об’єднала всі сили природи і розкрила таємницю походження Всесвіту.

Флорида, Річард. Homo creativus. Як новий клас завойовує світ / Річард Флорида ; Максим Яковлєв. — Київ : Наш формат, 2018. — 432 с.
«Homo creativus» — світовий бестселер, який здобув премію «Проривна ідея 2004 року» від Harvard Business Review і неодноразово потрапляв у топ-100 на Amazon. Уперше феномен креативного класу Річард Флорида описав ще 2002 року в книжці, яка сьогодні стала класикою. «Homo creativus» — доповнене й оновлене видання, у якому автор показує, як змінився світ із появою нового економічного класу, і яка його визначальна роль у подальшому розвитку суспільного життя.
…Наш світ, видавалося мені, змінювався так само радикально, як у часи початку Промислової революції. Річ не лише в інтернеті чи появі нових технологій і навіть не в глобалізації… Під цією поверхнею непоміченою для більшості працювала ще потужніша сила — як фундаментальний економічний рушій виникала та набирала обертів креативність…

Фокс, Кейт. Спостерігаючи за англійцями / Кейт Фокс ; пер. з англ. Марти Госовської. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 608 с.
«Вівсянка, сер», твідовий костюм, чай рівно о п’ятій, вишукані манери, аристократизм, снобізм, незворушність, гіперпунктуальність. Які ж насправді англійці?
Відома дослідниця Кейт Фокс створила дивовижно точний і напрочуд дотепний портрет англійського суспільства. Вона дослідила англійський національний характер під антропологічним мікроскопом і показала читачам дивну та чарівну культуру, що керується цілими кодексами негласних норм та поведінкових кодів. Правила розмов про погоду чи секс, споживання їжі чи флірт, чим відрізняється «іронічний садовий гном» від звичайного, закони облаштування оселі, видимі та невидимі класові індикатори, особливості славнозвісного англійського гумору — усе це та багато іншого про звички англійців, їхні примхи, виверти та дивацтва у ґрунтовній та веселій книжці Кейт Фокс.


Фромм, Еріх. Мистецтво любові  / Еріх Фромм ; пер. з англ. Віри Кучменко. - Харків : Кн. Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - 188 с.
«Мистецтво любові» — справжній шедевр психології, що сягає таємниць найзворушливішого людського почуття — любові...
Чи є любов почуттям, яке може опанувати кожен? Або ж це складне мистецтво, осягнути яке здатна лише зріла особистість? Чи насправді любов — результат плідної праці та неабияких зусиль? Книжка торкається навіть найдрібніших духовних проблем людини й досліджує різні форми прояву почуттів... Незвичайні відкриття, факти й приклади надихають своєю практичністю та точністю й навчать проаналізувати своє життя.

Харарі Ювал Ной. Людина розумна Історія людства від минулого до майбутнього / Пер. з англ. Я. Лебеденка. ‒ Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2016. ‒ 544 с.
Дослідження, яке ламає усталені уявлення про земну історію від появи людини і народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг би бути зовсім іншим. Долучіться до історичної розвідки і вас приголомшать неочікувані і сміливі припущення. У книжці ви не знайдете нудної хронології і сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні «Чому?».

Шаткін П. Дж.  Народжені бути вільними: чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек / Джесс П. Шаткін ; пер. Замойська О. – Київ : Книголав, 2019. – 304 с.
Підлітковий вік – страшне словосполучення для батьків, які пережили цей непростий період зі своїми дітьми чи тільки чекають на цей нього. Неконтрольована поведінка, конфліктність, загравання з небезпекою, вдавана байдужість – неповний перелік викликів, з якими татусям і мамусям доведеться жити, але в жодному разі не боротися. Чому? Бо у всього є свої причини. Розібратися у них, допоможе книжка Джесса П. Шаткіна.


Вюллер, Трюльс. Що таке час / Трюльс Вюллер ; пер. з норвез. Софія Волковецька. - Київ : Ніка-Центр ; Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. - 159 с.
До царини наукових інтересів норвезького вченого Трюльса Вюллера належать: фізична, філософська, екзистенціальна, соціальна та історична дійсність часу, і в своїй книжці він якомога різнобічніше висвітлює питання: «що таке час?» Але відверто попереджає: не варто чекати на нього однозначної, ба навіть чіткої відповіді.

Райх, Девід. Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК. / Д. Райх. – Київ : Наш формат, 2019. — 368 с.
Історія науки показує, як небезпечно бути переконаним у тому, що знаєш істину. Усі помилки — починаючи від уявлення, що Земля пласка, а Сонце обертається навколо неї — мають стати для нас попередженням і навчити піддавати сумнівам інформацію та не довіряти стереотипам. Генетик Девід Райх переконаний: геномна революція стрімко ламає наші уявлення про минуле. Чим ми відрізняємось одне від одного? Що таке ідентичність? У своїй книжці дослідник описує сучасні відкриття, пов’язані з вивченням і порівнянням стародавньої та сучасної ДНК.

Батлер-Боудон, Том. 50 видатних творів. Філософія. Ваш короткий шлях до найважливіших ідей буття, істини та сенсу / Том Батлер-Боудон; пер. з англ.Н. Лавської. - К.: Вид. група КМ-БУКС, 2019. - 456 с.
Понад 2000 років філософія була найкращим провідником у досвід людського буття та справжньої природи реальності. Від Аристотеля, Платона, Епікура, Конфуція, Цицерона та Геракліта в античні часи до раціоналістів XVII століття — Декарта, Лейбніца та Спінози, від великих діячів XX століття — Жана-Поля Сартра, Жана Бодріяра та Симони де Бовуар до сучасних мислителів — Майкла Сендела, Пітера Сінгера та Славоя Жижека, книга знайомить з основними працями, які сформували філософію як дисципліну та справили відчутний вплив на реальний світ.

Батлер-Боудон, Том. 50 видатних творів. Політика. / Том Батлер-Боудон; пер. з англ. Роман Клочко. - К.: Вид. група КМ-БУКС, 2018. - 480 с.
Книжка "50 видатних творів. Політика" дає уявлення про твори провідних лідерів від Авраама Лінкольна й Вінстона Черчилля до Маргарет Тетчер, а також про твори, які змінили уми людей і світ.
Вона охоплює часовий проміжок у 2500 років, правих і лівих, мислителів і діячів, економістів (Мансур Олсон) і активістів (Саул Алінський), воєнних стратегів (Клаузевіц), лідерів зі стратегічним мисленням (Сунь Ятсен), філософів свободи (лорд Актон, Ісая Берлін, Роберт Нозік), пропагандистів ідей лівих (Жан-Жак Руссо, Емма Голдман, Мері Волстонкрафт) і консервативних (Едмунд Берк). Також у ній розглядається лібералізм - політична філософія, що наголошує на особистій свободі як найвищій цінності разом з відкритими суспільствами й ринковою економікою.


















Немає коментарів:

Дописати коментар