13 лютого 2018

Відомі особистості Виноградівщини - ювіляри лютого

11 лютого – 110 річчя від дня народження Михайла Дмитровича Поповича - закарпатського поета, публіциста, громадсько-політичного діяча, підпільника-антифашиста (1908 – 1956).
Народився він 11 лютого 1908 р. в селі Великі Ком’яти Виноградівського району у багатодітній селянській родині. Після навчання в народній школі, вступив до Мукачівської гімназії (1919 р.), яку закінчив у 1927 році. Як кращий гімназист М. Д. Попович вступив на юридичний факультет до Карлового університету в Празі, який закінчив у 1931 році. Після закінчення Празького університету працював практикантом в окружних судах Берегова й Ужгорода (1932 – 1934), суддею крайового суду в Берегові й Севлюші (тепер Виноградів)  (1934 – 1935).  У1935-1937 роках служив рядовим у чехословацькій армії. А після демобілізації з армії – до 1939 року суддею в  Севлюші й Хусті. У 1942-1944 роках був мобілізований в угорську армію і працював у Хусті в мобілізаційному пункті по набору в угорську армію. В 1943 році налагодив зв’язки з розвідгрупою «Закарпатці», яку очолював Ференц Патакі, і збирав для неї важливі дані військового характеру. 20 березня 1944 року Михайла Поповича заарештували й відправили в Мараморош-Сигет (тепер Румунія) в тюрму. Після звільнення з концтабору працював начальником канцелярії в Народній Раді, потім секретарем облвиконкому до 1953 року. Після цього  й до самої смерті очолював філію видавництва «Радянська школа» в Ужгороді. Він був одним з організаторів підготовки першого видання поезій Дмитра Вакарова і автором вступної статті про поета. Активно збирав архівні матеріали з історії Закарпаття й потім написав декілька праць. У 1945 р. в газетах «Закарпатська Україна» та «Закарпатська правда» надрукував свої спогади про участь у підпіллі та перебуванні в тюрмах і концтаборах під назвою «Записки людини» №125532». Цей документ започаткував висвітлення історії антифашистської діяльності патріотів краю у важкі роки другої світової війни.
За сумлінну працю був нагороджений орденом «Знак пошани» та медаллю «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945».
Ще в гімназії почав писати вірші російською мовою, які в 1928 році у видавництві товариства карпаторусинських студентів у Празі «Возрождение» вийшли окремою книжечкою «Первые стихи». Потім в 1937 році культурно-освітнє товариство ім. О.Духновича в Ужгороді видало книжечку «Хата». В 1938 році друкарня «Школьная помощь» випустила його баладу «Добрянский». Крім цього, в період 1933-1936 рр. в альманахах Товариства «Карпатський студент» у Празі «Воздрожение» було надруковано кілька творів поета, спрямованих на захист політичних, національних, соціальних і культурних прав закарпатоукраїнського народу. Друкувався також у «Литературном альманахе» (1943). Добірку його віршів уміщено в антології «Поети Закарпаття» (1965р.).
Лише у 1959 р. в Ужгороді вийшла посмертна збірка поетичних та прозових творів М.Д.Поповича  «Думы о Верховине», яка стала бібліографічною рідкістю .
Помер Михайло Попович дуже рано – 18 травня 1956 року в Ужгороді.

Більше дізнайтеся на сторінках друкованих видань у нашій бібліотеці:

·         Довганич, О. Поет, антифашист, патріот : [М. Д. Попович] / Омелян Довганич // Закарпат. правда.- 1991.- 6 липня.
·         Довганич, О. 95-річчя з дня народження Михайла Дмитровича Поповича, поета, громадського діяча (1908 – 1956) / Омелян Довганич // Календар краєзнавчих пам’ятних дат  на 2003 рік: Реком. бібліограф. посібник. – Ужгород: вид- во В. Падяка, 2002. – С.37 – 39.
·         Довганич, О. Д. Попович Михайло Дмитрович / Омелян Дмитрович Довганич // Довганич, О. Д. Трагічний фінал. Розвідгрупа «Закарпатці»: історія та люди./ Омелян Дмитрович Довганич. – Ужгород: Гражда, 2004. – С.231 – 236.
·         Хланта, І. В. Михайло Попович : поет / Іван Васильович Хланта // Хланта, І. В. Літературне Закарпаття у ХХ столітті : біобібліограф. покажч. / Іван Васильвич Хланта ; відпов. за вип. Л. З. Григаш. – Ужгород : Закарпаття, 1995. – С. 590-591: фото.


25 лютого – 90 річчя від дня народження  Івана Івановича Розгоні, доктора біологічних наук.
Іван Іванович Розгоні є прикладом поєднання унікального досвіду науковця-практика, педагога, наставника та організатора. Мудра і добра людина, вимогливий, але справедливий керівник, спеціаліст найвищого рівня, він щедро ділиться своїм досвідом та знаннями. І. І. Розгоні досяг усього в житті лише завдяки власній величезній працездатності, організованості, високій ерудиції та вимогливості до себе. Його людяність, доброзичливість, чуйність, вміння і бажання прийти на допомогу кожному поєднується з великою вимогливістю і до своїх колег. Іван Іванович Розгоні народився 25 лютого 1928 року в місті Виноградові Закарпатської області в сім’ї селян. У 1934 році вступив у перший клас початкової  коли. Після закінчення 5 класів вступив у перший клас Хустської гімназії, де закінчив шість класів. У 1945 році переведений в 9 клас Виноградівської середньої школи, яку закінчив у 1947 році. 1950–1955 роки навчався на ветеринарному факультеті Львівського зооветеринарного інституту, який закінчив з червоним дипломом у 1955 році і був скерований на посаду старшого ветеринарного лікаря Ракошинської МТС  мукачівського району Закарпатської області, де працював три роки. У 1958 році був зарахований аспірантом Відділу біохімії сільськогосподарських тварин Науково-дослідного інституту землеробства і тваринництва західних районів УРСР за спеціальністю «біохімія». Після закінчення аспірантури був скерований Міністром сільського господарства УРСР в Український науково-дослідний інститут фізіології і біохімії с.-г. тварин, де працює по сьогоднішній день (зараз Інститут біології тварин НААН).
В інституті у 1961 році І. І. Розгоні зарахований на посаду в. о. старшого наукового співробітника лабораторії біологічно активних речовин, а у 1970 році обраний на посаду завідуючого, на якій працював до 2000 року.
З 1997 року і до теперішнього часу І. І. Розгоні працює на посаді головного наукового співробітника.
З 1965 року під керівництвом І. І. Розгоні в лабораторії розпочались дослідження молекулярного механізму дії окремих гормональних препаратів — фолікулостимулюючого гормону (ФСГ), інсуліну, гідрокортизону і гонадотропіну сироватки жеребих кобил (ГСЖК) в організмі великої рогатої худоби з метою вивчення взаємодії гормонів із структурними компонентами клітин — ядрами, рибосомами, мітохондріями. У 1970 року проводиться робота з дослідження рівня біосинтезу нуклеїнових кислот і білків у тканинах новонароджених одно-, дво-, три-, шести- і дев’ятимісячних бичків та телят з порушеннями травних процесів (диспепсія телят). Для відновлення функції органів травлення телят у лабораторії розроблено премікс «Нуклеостимол», який підвищує вміст іРНК та рРНК в тимоцитах, гепатоцитах та еритроцитах.
Розроблений І. І. Розгоні гормонально- вітамінний препарат «Овоген» підвищує активність ядерцевої та цитоплазматичної РНК- полімерази і білок-синтезуючу активність в ендометрії телиць і свинок, підвищуючи при цьому окисне фосфорилювання.
Комплексні біохімічні дослідження біосинтезу нуклеїнових кислот і білків у репродуктивних органах тварин дозволили обґрунтувати і висунути теорію про необхідність забезпечення принципу полііндукторної регуляції процесів транскрипції генетичної інформації геному клітин, органів телят і репродуктивних органів корів.
У 2010 році І. І. Розгоні за значний доробок у розвитку науки був відзначений премією імені С. З. Ґжицького, що присуджується Інститутом біології тварин НААН «для відзначення науковців за високі досягнення у вирішенні актуальних проблем аграрної науки».
Втіленням наукового і педагогічного таланту Івана Івановича Розгоні є написані та захищені під його керівництвом 3 докторських і 8 кандидатських дисертацій.
Доктор біологічних наук, професор Іван Іванович Розгоні є членом спеціалізованої вченої ради з захисту кандидатських і докторських дисертацій при Інституті біології тварин НААН (м. Львів).
Колектив Інституту біології
тварин HААН

Джерело:


Немає коментарів:

Дописати коментар