27 березня 2019

Нова книга


Бегбедер, Фредерик. Французький роман / Ф. Бегбедер; пер. Л. Кононовича. – К.: КМ-БУКС, 2017. – 256 с.
Після арешту за вживання кокаїну Беґбедер потрапляє в поліційну дільницю, де першої ж ночі, щоб побороти напад клаустрофобії, обіцяє собі написати книжку. Він починає пригадувати походження своєї родини, знайомство своїх батьків і їхнє швидке розлучення, своє життя то з матір’ю, то з батьком. Незабаром за рішенням паризького прокурора його переводять до префектури, і другої ночі Беґбедер рятується тим, що пригадує власне розлучення, свої стосунки з донькою Хлоєю, переосмислює своє життя й виходить з в’язниці іншою людиною. Цей автобіографічний роман, який отримав літературну премію «Ренодо», вважається чи не найкращим у доробку автора.

Борхес Х. Книга Піску. Пам'ять Шекспіра. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2018. – 160 с.
Книжка включає дві збірки оповідань майстра інтелектуально- фантастичної прози ХХ ст. аргентинця Х. Л. Борхеса (1899–1986). Попри потужну філософську насиченість кожного оповідання, вони часто набувають пригодницької або детективної форми. «Книгу Піску» (1975) письменник вважав найкращою у своєму доробку; вона містить, зокрема, оповідання «Ульріка» — єдине на тему кохання у Борхеса. «Пам’ять Шекспіра» (1983) — найменш відома з книжок письменника, це його остання збірка власне оповідань.

Борхес Хорхе Луїс, Касарес. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді / Х. Л. Борхес; пер. С. Чубай, комент. М. Кіяновської. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 224 с.
У збірку пародійно-детективних оповідань «Шість головоломок для дона Ісидро Пароді» увійшли твори, написані Х. Л. Борхесом у спів­авторстві з його другом А. Б. Касаресом у 1941–1942 роках. Розслідуванням злочинів займається Ісидро Пароді — в’язень однієї з буенос-айреських тюрем. Водночас це не просто детективи. Почати б із того, що О. Бустос Домек — «автор» цих унікальних і неперевершених текстів — сам по собі теж є творінням Борхеса (і Касареса). Інтелектуал виявить у цих справді зовсім коротких оповідках цілу історію світової літератури й ознаки деконструкції жанру, а читач, який бажає насолодитися кримінальним сюжетом, — вповні ним насолодиться.

Даймонд, Джаред. Зброя, мікроби і сталь: Витоки нерівностей між народами/ Дж. Даймонд; пер. Т. Цимбала. – К.: КМ-БУКС, 2018. – 512 с.
Ця книга — погляд на історію людства під абсолютно новим кутом. Наприклад, чому європейці змогли підкорити космос, а корінні племена Австралії так і залишилися в палеоліті? «Зброя, мікроби і сталь. Витоки нерівностей між народами» веде нас по історії нашої планети, від моменту появи людини до сучасності. Ви нарешті зможете отримати відповідь на питання: чому одні отримали все, а інші нічого?

Дочинець, Мирослав. Зряче перо. Роман із аркушем / М. Дочинець. – Львів: Література та мистецтво, 2018. – 288 с.           
Це - щоденник духовної виправи, сповідь перед самим собою, занурення в таїни письма. Одним словом це - роман Зрячого пера з Аркушем. Освячений любов'ю до людини, до світу, до слова, до Бога. А ще це - книжка, що читається з будь-якої сторінки і в будь-якому керунку...

Дочинець, Мирослав. Книга надиху. Уроки світу, Неба і людей / М. Дочинець; ред.. О. Козоріз. – Ужгород: Карпати, 2018. – 240 с.
Нова книжка - про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини; про те, що робить істоту вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості; про особисте і вселюдське; про земне і небесне, що дарує надих. А ще в цій книжці нуртує розкіш мови - чар текстів, переплетених із таїнством змісту. Невтомне і невтоленне збирання зілля Слова.

Забужко, Оксана. Після третього дзвінка вхід до зали забороняється: оповідання та повість / О. Забужко. – К.: Видавничий діфм «КОМОРА», 2017. – 416 с.
«Після третього дзвінка вхід до зали забороняється» - збірка, яка складається з одинаднадцяти раніше друкованих оповідань та абсолютно нової повісті, яка й дала назву книзі. Персонажі Забужко, здається, приречені переміщуватися на двох ходулях, хитаючись і боляче падаючи; вони намагаються знайти третю точку, що дала б певність опертя, але марно. Напружене гукання з майбутнього, що мучить невідомістю. Що переважить: воля чи доля, або ж вони сплетуться у несподіваному поєднанні? Якою, наприклад, стала б Ганнуся з «Казки про калинову сопілку», якби обрала інший шлях – якщо вона взагалі могла його обрати?

Кіссинджер, Генрі. Дипломатія / Г. Кіссинджер; пер. з англ. М. Гоцацюка, В. Горбатька. – К.: КМ-БУКС, 2018. – 864 с.
Блискуча, широка історія дипломатії, яка містить особисті історії від колишнього державного секретаря, включаючи його приголомшливе відновлення стосунків з Китаєм. Плідна робота із зовнішньої політики та мистецтва дипломатії. Блискуча, суперечлива і глибоко різка, дипломатія є кульмінацією життя дипломатичної служби та гуманітарної освіти. Це життєво необхідне читання для всіх, хто цікавиться силами, які формують наш світ сьогодні та завдаватимуть на нього впливу завтра.

Лі, Гарпер. Вбити пересмішника: роман / Г. Лі; переклад з англійської Тетяни Некряч. — К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. — 384 с.
Роман «Вбити пересмішника» був одним із перших, які стали на сторожі рівності, які розкрили питання расової рівності — най навіть прийняття расової рівності, прийняття «інакшокожих» за частину свого соціуму. «Вбити пересмішника» став у фундамент тієї літератури, яка згодом увійшла у загальнонаціональну і навіть світову культуру рефлексування помилок суспільства. Роман відзначається душевністю і гумором, хоча й піднімає серйозні питання насильства і расової нерівності.

Мак’юен, Ієн. Амстердам / Ієн Мак’юен; пер. з англ. О.Смольницької. – К.: Видавнича група КМ-Букс, 2018. – 224 с.
Лютневого ранку Клайв та Вернон зустрічаються у лондонському крематорії, щоб попрощатися із Моллі Лейн. Результатом цієї зустрічі стане домовлення — якщо один із них втратить контроль над розумом, другий зобов'язується позбавити його життя...

Саган, Франсуаза. Охоронець серця / Ф. Саган; пер. В. Шовкун. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 416 с.
Нова книга об’єднує відразу три романи Франсуази Саган: «Охоронець серця», «Сигнал до капітуляції», «Невиразна усмішка» — всі три з інтригою та пристрастю. Французька письменниця вивела жанр жіночого роману на новий рівень, адже для неї не існує стандартних схем у відтворенні чуттєвого світу взаємин чоловіків та жінок, натомість її цікавлять любовні трикутники та чотирикутники, парадоксальність і багатогранність кохання.

Сняданко, Наталка. Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма: роман / Н. Сняданко. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 544 с.
 У новому романі авторка чергує у розповіді хронологічно віддалені уривки, охоплюючи мало не ціле ХХ століття.
Побут імператорської родини, дитинство з його розвагами, кращими й гіршими вчителями, врешті й зі строгим розпорядком та нудними обов'язками. Ігри, пустощі, феєричні свята, і вся ця барвиста розмаїтість приховує невідомі поки що дітям негаразди й скелети в шафах.
Наталка Сняданко відкрила блискучу біографію, заховану від історії. У наших архівах таких знахідок ще може бути немало.

Цаплієнко, Андрій. Стіна: роман / А. Цаплієнко; пер. С. Осока. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 576 с.
У фантастичному романі Андрія Цаплієнка перед читачем постають два постапокаліптичні суспільства, одне з яких упевнено торує прогресивний шлях розвитку, а інше — просто деградує. Автор переконаний, що ментальність і тяглість традицій дуже мало змінюються впродовж століть.

Чапай, Артем. The Ukraine./ А. Чапай. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2018. – 240 с.
У тексті The Ukraine зумисне порушено кордон між художнім і документальним: одні його частини буквально відтворюють реальність, інші є витвором уяви. Чи кожен читач зрозуміє, які з них які? І чи має це значення? Зрештою, художній твір буває правдоподібніший за абсурдну дійсність. Фрагменти The Ukraine пов’язані дотично, як у пазлі, – а з їхньої сукупності рельєфно виринають обриси України початку двадцять першого століття. Чи the України, як іронізують герої.





























































Немає коментарів:

Дописати коментар