29 січня 2024

Трагедія Крут: крізь призму минулого і сучасного

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно важлива подія в українській історії – Бій під Крутами.106 років тому юні герої Крут зробили майже неможливе ціною власного життя.   Зі сходом сонця 29 січня 1918 року на Чернігівщині відбувся бій під Крутами між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова 

За різними джерелами від 70 до 100 молодих українських хлопців віддали свої життя за рідну країну та на кілька діб зупинили більшовицьку армію, яка насувалася на Київ.

З метою належного відзначення Дня пам’яті Героїв Крут в міській бібліотеці-філії №3 для відвідувачів бібліотекарі провели  екскурс в історію, розповіли про події під Крутами та  представили книжкову виставку. 


З новою силою звучать застереження нашого великого  Уласа Самчука: "Молодь мусить розуміти, що історія кожної хвилини може подарувати нам нові Крути…". Події більш як столітньої давнини ідентичні реаліям сьогоднішнього дня, коли знову змушені виборювати та захищати свою незалежність українці. Серед Героїв сьогодення є багато і вчорашніх студентів та школярів. Вічна слава й пам’ять Героям, які полягли в бою за наше сьогодення та свободу України.





Немає коментарів:

Дописати коментар