13 березня 2016

Нова книга

Антологія «Україна – Європа»/упорядкув. та вступ. ст. О. В. Красовицького; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Бібколектор, 2015. – 573 с.
Рік тому, коли Видавництво «Фоліо» презентувало на Львівському Форумі Видавців антологію «Україна очима письменників», ми оголосили про наступний проект — антологію «Україна-Європа». Ми жили в зовсім іншій країні, ніж живемо зараз. За цей рік країна пройшла нескінченно довгий шлях — від досить ситої і стабільної авторитарної держави з негативним економічним прогнозом, що поступово віддаляється від усе ще очікуваного європейського шляху, до країни, яка пережила тримісячну мирну революцію з трагічним, але переможним фіналом, втрату частини своєї території, піврічну війну на Сході, яка стала частиною плати за те, що народ відстояв європейський вектор. Зараз у нас абсолютно інша країна. Й інший народ. Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуто до Європи. В оповіданнях та уривках з іще не виданих романів — тема європейського минулого та майбутнього України. Тут же і трагічна сучасність — в антології є і складні міжнаціональні стосунки на території нашої країни, і тема Майдана, і навіть збитий Боїнг.

Багряний, І. Сад гетсиманський. Тигролови: романи/ Іван Багряний. – К.: Україна, 2015. – 869 с.
Пропонуємо увазі читачів книжку, до якої увійшли два найзнаковіші романи відомого українського письменника, політика і громадського діяча Івана Багряного (1906–1963). Це «Тигролови» (1943) та «Сад Гетсиманський» (1948–1950) — твори, в яких автор, засновуючись на власному життєвому досвіді, яскраво і правдиво засвідчує весь жах сталінської машини терору. Видання стане у пригоді школярам, студентам, їхнім батькам, бабусям і дідусям, бо ж якісна художня література не знає вікових обмежень, а пізнавати історію своєї країни ніколи не пізно.

Базів, В. Армагеддон на Майдані/ Василь Базів. – К. : Український пріоритет, 2014. – 160 с.
Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепоглинальне за своїм гостросюжетним магнетизмом Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Майдану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історія про те, що і як призвело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. Водночас всенародний Бунт Гідності став прологом до визвольної війни - у супрязі з усім прогресивним світом - древньої Нації проти планетарної загрози земній цивілізації, яка постала перед очманілим людством осатанілими ордами московських варварів, що виринули на полях глобальної епохи із темних віків.

Гюнтенкін Р.Н. Листопад: роман/Решат Нурі Гюнтенкін. – Харків: Фоліо, 2015. – 157 с.
Решат Нурі Гюнтенкін – відомий турецький письменник і драматург. Алі Риза-бей був упевнений, що щастя не у багатстві, а у великій дружній родині. Та одного разу він постав перед вибором: залишитися чесним і гордо піти з посади або промовчати й далі, як і раніше, працювати з усвідомленням того, що покриваєш якісь темні справи. Будучи людиною принциповою, Алі Риза-бей покинув роботу і пішов на пенсію, сподіваючись на підтримку і розуміння близьких. Та він ніколи й гадки не мав, що доживе до тих днів, коли власні діти докорятимуть йому за чесність і порядність. Однак усе в його родині перемінилося: милі бесіди затишними вечорами перетворилися на міжусобні війни, рідні люди стали чужими,  а сам Алі Риза-бей опинився у цілковитій ізоляції і на схилі віку раптом зрозумів, що життя схоже на неминучий листопад, за яким іде холодна зима…

Дереш Любко. Остання любов Асури Махараджа: роман /Любко Дереш. – К.: Нора-Друк, 2013. – 226 с.
«Остання любов Асури Махараджа» — алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Протистояння напівбогів і демонів, демонстрації на Уолл-стріт і харизматичні проповідники, метафізичні запитання і смачні історії з лівообертальних світів (толерантна назва пекельних планет) — все це у новому романі Любка Дереша про любов, від якої тане серце.

Дорошенко, О. Василь Стус / О. Дорошенко. – Х.: Антологія, 2015. – 128 с.
Трагічна доля судилася Василю Стусу (1938-1985) — талановитому українському поету, прозаїку, перекладачу, літературознавцю, правозахиснику, одному з найактивніших представників українського культурного руху 1960-х років.
Він був людиною, не здатною на компроміси, яка завжди йшла шляхом правди і заплатила за це власним життям, людиною, яка з гідністю казала про себе: «…Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».

Іваничук, Р. І. Вода з каменю; Саксаул у пісках : романи / Роман Іванович Іваничук; Худож.-іл. С. В. Кривенченко; Худож.-оформ. А. С. Ленчик. – Харків : Фоліо, 2007.– 416 с.
Роман Іваничук — автор близько п’ятнадцяти історичних творів, в яких він намагається заповнити білі плями в нашій історії, розповідає про видатних діячів України минулих років. Роман «Вода з каменю» присвячений Маркіяну Шашкевичу (1811–1843) — українському поетові та громадянському діячеві, засновникові нової української літератури у Західній Україні. Автор розповідає, як Шашкевич захищав право на існування української мови, боровся проти введення польського алфавіту в Галичині, робив все, щоб, зберегти рідну мову та культуру. Його справу продовжив Іван Вагилевич — герой роману «Саксаул в пісках».

Когтянц, К. А. Монети для патріарха: роман / К. А. Когтянц; худож.-оформлювач О. М. Іванова. – Харків: Факт, 2015. – 217 с.
Новий роман К. Когтянца «Монети для патріарха» отримав спеціальний приз як кращий історико-патріотичний твір на «Коронації слова-2013».
Чи часто ви читали фентезі, в якому всі історичні факти, до найдрібніших подробиць, викладені напрочуд точно?! Навіть така дивовижна подія, як громадянська війна між червоними та білими у Єгипті та Сирії на межі XVII–XVIII століть…
Сердюк Мусій Ільченко на прізвисько Пройдисвіт отримує завдання – доставити Антіохійському патріархові дивні монети, знайдені під час зведення укріплень Києво-Печерської лаври… А що із цього вийшло, дізнаєтеся із нового роману Костянтина Когтянца.

Кокотюха, А. Привид із Валової: роман / Андрій Кокотюха; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 285 с.: іл..
Початок ХХ століття, 1909 рік. Успішний київський адвокат Клим Кошовий від переслідувань царської охранки тікає до  Львова, де стає лише скромним помічником старого нотаря. Його нудні злиденні будні порушує візит комісара кримінальної поліції: у кишені трупа, знайденого у будинку на вулиці Валовій, виявили візитівку Клима. Сам чоловік загинув за досить дивних обставин, хоча офіційно це нещасний випадок. Але той дім має у Львові недобру славу. Кажуть, у ньому вже сто років блукає привид Чорної пані. Всякого, хто зустрінеться з нею, чекає погибель. І така смерть на Валовій - не перша. У гонитві за привидом Кошовий та його відданий друг Йозеф Шацький змушені зануритися у львівські нетрі та спуститися на міське дно. Ризикуючи життям, вони таки дізнаються правду про привида. І вона дуже не подобається загадковій та впливовій красуні Магді Богданович...

Коляда, І. Пилип Орлик / І. А. Коляда, С. Ю. Коляда, О. Ю. Кирієнко; худож.-оформлювач Є. В. Вдовиченко. – Харківа: Фоліо, 2015. – 121 с.
Впродовж багатьох років ім'я Пилипа Орлика таврувалось як зрадника українського народу і пов'язувалось із постаттю І. Мазепи. В офіційній дореволюційній та радянській історичній літературі його згадували дуже мало. Ставши гетьманом, уклав зі старшиною і представниками запорожців угоду, яка дістала назву Пакти і конституція прав і вольностей Запорозького Війська, яку пізніше називали Конституція Пилипа Орлика та Бендерська Конституція . Документ складався зі вступу й 16 статей, у яких проголошувалася незалежність України від Московії та Речі Посполитої. Проголосивши Україну фактично незалежною республікою, Конституція Пилипа Орлика стала найвищим досягненням тогочасної політичної думки не тільки в Україні, а й у Європі.

Кононенко, Є. Кат: Новели /Євгенія Кононенко. – Львів: вид-во Анетти Антоненко, 20114. – 124 с.
У новій книзі Євгенії Кононенко об’єднано новели й мініатюри, так чи інак дотичні до теми творчості й книжок. Це не спогади, а специфічний досвід письменниці, яка знає таємниці, як зачинаються, народжуються і живуть власним життям тексти. Як до цього ставляться ті, хто поряд, і ті, хто далеко. Чи справді літературний текст може вбити? І чи може він урятувати? І чи може спасти?

Котляревський, І. Енеїда. Наталка Полтавка. Москаль-чарівник: перевид., перероб., допов./ І. П. Котляревський; передмови Р. П. Іванченко. – К.: Дніпро, 2015. – 248 с.
До книжки ввійшли бурлескно-травестійна поема «Енеїда» та п’єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», що належать перу видатного класика української літератури Івана Петровича Котляревського. Ці твори вплинули на подальший розвиток вітчизняної літератури. Козаки-троянці стали втіленням національного духу й лицарської слави, а їхні пригоди — зображенням поневірянь запорожців після зруйнування Січі. Наталка Полтавка і москаль-чарівник — улюблені персонажі  українського національного театру.
Видання розраховане на широкий загал шанувальників українського слова.

Лаврик О. 1000 цікавих фактів про Україну / Оксана Лаврик. - Харків : Віват, 2015. - 256 с.
У книжці Оксани Лаврик «1000 цікавих фактів про Україну» зібрано кілька сотень цікавих фактів про все, що стосується України. Культура, історія, археологія, географія, побут, природа. персони - усе це та ще багато іншого пропонується увазі допитливого читача, який цікавиться історією та народознавством України.

Литовченки Т. і О. Фатальна помилка: авантюр.-іст. Роман/ Тимур і Олена Литовченки; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Факт, 2015. – 319 с.
Роман «Фатальна помилка» присвячено 355-й річниці Конотопської битви та трагічній загибелі полковника Юрія Немирича — мрійника, романтика, авантюриста, україн­ського інтелектуала XVII століття, відомого благодійника, адепта європейського вибору. Адже ще 355 років тому Україна мала цілком реальний шанс стати справжньою, як для XVII століття, європейською державою — незалежною, міцною і прогресивною. Державою православною, але без несамовитої азійської дикості Московського царства, з модерновою системою державного управління — на відміну від Речі Посполитої, де сейм міг обрати слабкого безвільного короля і де час від часу наставали періоди безкоролів’я. Проте скористатися такою історичною можливістю не вдалося…

Лукашенко, Т. Українські обереги своїми руками/ Тетяна Лукашенко. – Х.: Віват, 2015. – 224 с.
Наші прадіди-слов'яни здавна виготовляли обереги, бо добре знали про їхню дивовижну магічну силу. Нерідко за обереги правили символічні тварини, такі як їжак, зозуля, ведмідь, а також рослини на кшталт звіробою та папороті. Із плином часу нічого не змінилося - ми, як і раніше, шукаємо захисту у надприродних сил, хіба що форма оберегів трохи зазнала змін. Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українця? Як зробити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу? Відповіді ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.

Луценко, Юрій Віталійович. По обидва боки колючого дроту : [розмова-повість] / Ю. В. Луценко ; у записі М. Найєм ; ред. О. Ірванець . – 2-е вид. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 208 с.
Розмова журналіста Мустафи Найєма з Юрієм Луценком відбувалася протягом липня 2013 року, майже відразу після виходу політика з ув’язнення.
Ох і дали шпрейсу ці два феєричні шукачі справедливості — Юрій Луценко і Мустафа Найєм! Ох і поговорили! Про зустрічі тет-а-тет з Януковичем, Юлією Тимошенко, Ющенком, про школу виживання з тюремними авторитетами і кінченими ментами. Юрій Луценко не лише чудовий оратор, він ще й блискучий оповідач. Його чіпка пам'ять утримує найдрібніші деталі розмов і спостережень. Тут є все — від грубуватих жартів до найніжніших одкровень.
Це одна з найвідвертіших книжок про українські політичні і тюремні авгієві стайні. Це розмова, що тягне на повість.

Лущик, П. М. Тамплієри короля Данила:  роман / Петро Лущик; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2014. – 286 с.
Петро Лущик народився 1963 р. на Львівщині. Закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка. Працює вчителем фізики та інформатики у Сопошинській школі. Лау­реат конкурсів «Коронація слова-2003» (роман «Полювання на дрохв») та «Коронація слова-2014» (роман «Тамплієри короля Данила»).
Дія роману відбувається у XIII столітті. Папа Римський Інокентій IV відправляє до галицького князя Данила Романовича свого посла. Охороняти важливу особу доручено загону воїнів-тамплієрів на чолі з командором Гійомом де Пардо. Храмовникам доведеться всту­пити у сутичку не лише з монголами, що захопили руські землі , але й зі своїми одвічними суперниками госпітальєрами і навіть з ассасинами.

Мицик, Ю.Д. Св. Петро Могила / Ю. Мицик; худож.-оформлювач О. М. Іванова. – Х.:Бібколектор, 2015. - 119 с.
Значення діяльності святого Петра Могили — одного з найвидатніших церковних, культурних і політичних діячів України — важко переоцінити. Недарма час, протягом якого він був митрополитом, називають Могилянською добою. Київська митрополія при Петрі Могилі набула найбільшої самостійності та авторитету за весь період XIII — XVIII ст. 1996 року Петра Могилу було причислено до лику святих Православної Церкви.

Орел, Л. Українська родина: Обряди і традиції – К.: Видавництво імені Олени Теліги, 2015. – 512 с.
Книга висвітлює звичаї та обряди українського народу, які здавна були збережені і передавалися від покоління до покоління впродовж його життя та побуту: родини, хрестини, пострижини, виховання дітей, молодіжні вечор­ниці та досвітки, весільні обряди, ярмаркування тощо. Подано відомості про народне будівництво (хата, громадські будівлі, вітряки). Це етнографічні на­риси, наукові розвідки та польові дослідження.
Видання має календарні та родинно-побутові пісні з нотами, ілюстроване кольоровими та чорно-білими світлинами. Адресовано етнографам, фоль­клористам, краєзнавцям, педагогам і всім шанувальникам народної культури українців.

Реєнт О.П. Україна між світовими війнами (1914-1939):  події, люди, документи: нариси історії: навчальний посібник / О.П. Реєнт, І.А. Коляда. – Київ : Школа, 2004. – 542 с. : портр.
Цей навчальний посібник присвячений одному з найдраматичніших періодів в історії України в її боротьбі за державність і незалежність. Автори не тільки висвітлюють основний перебіг подій, а й подають їх оцінку сучасниками, істориками різних шкіл та напрямів. Розрахований на широке коло читачів: учнів старших класів шкіл, гімназій та ліцеїв, слухачів підготовчих відділень, студентів, усіх, хто цікавиться історією України.

Рудневич, М. Я з Небесної Сотні: повість/ Марко Рудневич. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 182 с.
Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.
Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...

Савченко, Н. В. Сильне ім’я Надія/ Надія Савченко. – К.: Видавнича організація «Юстіан», 2015. – 327 с.
Видання є великим і живим зверненням до українців. Написана в формі листа. Ким насправді є наша землячка? Якою вона є? Що є правдою про неї, а що - лише хорошою фантазією дописувачів? Надія особисто розставляє всі точки над І. Книжка написана в особливій, притаманній лише авторці, емоційній манері. В ній українська льотчиця висловлює протест проти несправедливості свого ув’язнення та засуджує насильство, що посіяла Росія по відношенню до її країни. Це правдива та дуже щира розповідь про війну, полон, викрадення, тюрму, голод, власне бачення сучасної української армії, спогади про миротворчу місію в Іраку, події в Криму та перші дні АТО. В книжці є те, чого ніколи не покажуть по телебаченню та про що не напишуть в звичайних газетах. Як говорила сама Надія: "Її (книжку) потрібно переводити і читати на Заході, щоб там розуміли, що відбувається тут, щоб вони це побачили очима" бойової "одиниці, а не політика чи літературознавця". «Сильне ім’я Надія» - велична історія однієї звичайної українки, що вже стала уособленням сили та незламності українського народу.

Самійленко В. Слова і думки : поет. твори, ст., автобіогр. нотатки та спогади / В. Самійленко ; упоряд., передм. та прим. М. Чорнопиского. – Київ : Веселка, 2014. – 334 с.
 У збірнику містяться ліричні й сатиричні вірші письменника,патріотична лірика й філософські роздуми, проблеми суспільного життя та історії живі й актуальні для нашого сьогодення, а також уперше публікуються невідомі раніше твори, зокрема французький автопереклад заголовного емблематичного твору «Україні» – «L’Oukraine».

Смоленчук М. Білі банкети: іст. роман / Микола Кузьмич Смоленчук.– Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2015.– 451 с.
Європа XVI сторіччя — сповнена багатьох політичних протиріч, релігійних протистоянь та військових баталій. Одним із епіцентрів цих подій була Україна, що на той час входила до складу Польської держави — Речі Посполитої. Роман Миколи Смоленчука «Білі бланкети» висвітлює одну з яскравих, але маловідомих широкому загалу сторінок вітчизняної іс­торії — народного повстання під проводом Криштофа Косинського.
Це повстання охопило майже всю Велику Україну та стало першим кроком на шляху до становлення козацтва як нової верстви українського суспіль­ства, а також формування військового руху на чолі з одним із найталановитіших козацьких полководців середньовіччя Северина Наливайка. Головні герої роману, козаки Карпо Розтопча, Тиміш Тарануха та монах-воїн отець Танас, виконуючи таємну духовну місію, проведуть Вас незвіданими шляхами селянських та козацьких садиб, будинками міських ремісників і палатами високих можновладців, розкриваючи перед Вами дивовижні пласти культури побуту середньовічної України. У книзі описані захоплюючі сюжети палкого кохання, трагічних втрат, підступної зради й героїчного подвигу в морі політичних інтриг конкретних історич­них осіб та реальних військових баталій.

Таран, л. Прозорі жінки / Людмила Таран. – Чернівці: букрек, 2015. – 316 с.
Людмила Таран – один із важливих голосів сучасної української літератури з часів її становлення. «Прозорі жінки» – нова книжка малої прози Людмили Таран. Авторка з іронією та любов’ю досліджує жіночу тілесність у різних її виявах. Упізнавані ситуації й деталі, буденне та містичне переснувалися в її прозі, як це буває і в житті. Тексти збірки сфокусовані на Києві, хоча назва міста тут не має великого значення. Важливий міський пейзаж і життя городянки в принципі. Героїні Людмили Таран – жінки різного віку та різних професій. Ця книжка загалом дозволяє побачити доволі широкий суспільний контекст. Хоча внутрішній світ і внутрішні монологи кожної з героїнь мені виглядають як фрагменти однієї великої розмови».

Тома, Л. В. Данило Апостол / Л. Тома; худож-оформлювач Є. В. Вдовиченко. - Х.: Бібколектор, 2015. - 88 с.
Данило Апостол (1654—1734), ставши гетьманом Лівобережної України у скрутний для країни час, незважаючи на свій більш ніж поважний вік (73 роки), зумів залишити помітний слід в історії України: саме за його петицією Анна Іоаннівна у так званих «Решительных пунктах» підтвердила - хоч і обмежену — козацьку автономію. Не маючи змоги вести самостійну зовнішню політику, Апостол кинув усі сили на піднесення економіки, взявся за викорінення корупції, впорядкування земельних відносин. І, звичайно, старий гетьман постійно зміцнював безпеку України: за часів його правління будується Українська оборонна лінія від Дніпра до Сіверського Дінця, завдяки його сприянню в Україну повертаються запорозькі козаки і засновують Підпільненську Січ.

Ульяненко, О. Сталінка. Дофін Сатани: романи / О. Ульяненко; худож.-оформлювач Д. О. Самойленко. – Харків: Бібколектор, 2015. – 507.
Олесь Ульяненко — мабуть, найрадикальніший і найжорсткіший сучасний український прозаїк, скандальний і непередбачуваний майстер слова. «Сталінка» — найбільш резонансний твір письменника, один із перших культових українських романів нового часу. Саме він здобувся на нищівну критику, саме за нього автор згодом отримав малу Шевченківську премію. Письменник змальовує життя в божевільні, де люди перетворюються на рослини. Але ж не всі. Головний герой Йона намагається втекти на волю, але що таке воля в «країні вічних дурнів і катів»? — Хаос, обман, розпуста, злочини… І тільки віра в Бога допомагає людині вистояти в цьому божевільному світі.
У цій книжці також представлений новий роман майстра жорстокого реалізму «Дофін Сатани», де за привабливою постаттю рафінованого інтелігента ховається жахлива сутність нелюда-вбивці.

Цілик, І. Червоні на чорному сліди: Оповідання / Ірина Цілик. – К. КОМОРА, 2015. -152с.
Книжка Ірини Цілик – прозаїка, поетки, кінорежисерки. У фокусі уваги авторки, завжди й незмінно, – історії “маленьких людей” у великих містах, і саме з таких оповідань, написаних у різні роки, складається книжка “Червоні на чорному сліди”. Старий, дитина, інвалід, прибиральниця, вулична торговка, патронажна сестра… Улюблені герої Ірини Цілик – непримітні кияни, що мовчки двигають на собі тягар життя, і чиї обличчя зазвичай не потрапляють у поле зору телекамер… Кожен із них з дня на день провадить свою персональну війну – за територію людяності круг себе, і їхні історії, як вихоплені авторкою з темряви лірично-щемні «короткометражки», допомагають читачеві розширити цю територію і довкола себе також.
  
Шевельов, Ю. З історії незакінченої війни. – Вид. 2-е, переробл./ Юрій Шевельов / Упоряд. Оксана Забужко, Лариса Масенко. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2015. – 471 с.
У книзі вибраних есеїв і розвідок Юрія Шевельова – найвидатнішого українського гуманітарія ХХ століття, славіста зі світовим ім'ям – автор постає передусім як політичний мислитель, блискучий аналітик своєї доби. Ця збірка є хронікою вивільнення непересічної особистості з випарів найядучішої системи радянського тоталітаризму, історія особистого вибору позиції інтелектуального опору в епоху пристосуванства, поєднана з проникливим аналізом колективної долі українців в імперській системі всеохопної соціальної й національної уніфікації та державного терору.
До збірки ввійшли есеї й розвідки Ю. Шевельова, написані впродовж тривалого часу – від 1940-х років, початків його еміграційного життя на Заході, до 1990-х, коли ім'я і творчий доробок автора стали відомими в Україні. Культурологічну й політологічну тематику останніх його розвідок, опублікованих уже на батьківщині, можна загально окреслити підзаголовком одного з есеїв, хоча й присвяченого іншій країні, – "Незалежність – і що завтра?".

Шундря, М. Лицарі булави. Розповіді про українських гетьманів / Микола Шундря – К.: Велес, 2015. – 240 с.
До збірки входять історичні розвідки Заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Миколи Шудрі про українських гетьманів. Автор дає відповідь на запитання «Хто вони?» — родовід, освіта, вдача. Вказує місця народження, поховання та інші маловідомі факти з життя Байди Вйшневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших. Подаються й історичні довідки та уривки відомих творів, які допомагають краще розкрити образи славних синів України.
 
Шундря, М. Яблуко в зерняті: есеї, розвідки / М. А. Шундря; упор. Та передм. В. О. Жадька. – К.: Український письменник, 2015. – 720 с.
 Миколи Архипович Шудря – це зразок того як в одній людині може поєднуватися непересічний талант вченого, письменника і журналіста. Борис Олійник називав свого земляка і однокурсника «…вродженим науковцем, шукачем, безмежно талановитим слідопитом і народознавцем».
Він філігранний майстер художньої деталі, влучного штриха. Творчій манері Миколи Шудрі притаманні свіжарельєфність характеру, гострозорість, тонке відчуття стилю та форми. Кожен з персонажів, що потрапили під його вправне перо, ніби отримує нове життя – життя в слові.
До книги «Яблуко в зерняті» увійшли найкращі есеї та розвідки М.Шудрі про видатних діячів української історії та культури.

Новини краєзнавчої літератури

Гайдабура В. Театр, розвіяний по світу. Феномен сцени повоєнної української діаспори (Німеччина, Франція, США, Канада, Австралія)./ Валерій Гайдабура. – К. Вид. Дім «Києво-Могилянська академія, 2015. – 256 с.
Автор книги, член-кореспондент Академії  мистецтв України, доктор мистецтвознавства Валерій Михайлович Гайдабура, відомий своїм монографічним дослідженням про сценічне мистецтво в Україні періоду німецько-фашистської окупації (1941-1944), на цей раз першим у вітчизняному театрознавства звернувся до узагальнення багаторічної практики післявоєнного театру української діаспори та його тлумачення як невід'ємної частини комплексної історії національного мистецтва ХХ століття.
Феномен сцени української повоєнної діаспори автор досліджує в науково-популярній формі; в методології привертає звернення до персоналістики і психоаналітичним можливостям епістологіі.
У книзі зібрані матеріали, документи, персоналії, спогади, листування, а також представлені авторські рефлексії.

Закарпаття: місцеве самоврядування/ Ред. Рада: Балога І. І., Попович М. А., Густі В. П., Федака С. Д., Мигалина Н. П., Микита В. І., Ребрик І. М.  – Ужгород, Гражда, 2012. – 240 с.
Пропоноване видання є своєрідним підсумком незаперечних здобутків органів самоврядної влади в унікальний період – 20 років суспільних перетворень, які демонструють національну і політичну волю співвітчизників, наших краян.

Ісаєвич І. Осіння сюїта: Поезія / Іван Ісаєвич; післямова В.Зубача.- Ужгород: Вид-во В.Падяка, 2005.- 88 с: фото.
Поетична збірка є природним продовженням ліричних настроїв та роздумів, започаткованих автором у його першій книзі “Вересневінь”. Привертають увагу й художні переклади українською мовою кращих зразків російської мовою.

Костак-Боржавський, В. На крутих поворотах історії: драма/ Василь Костак-Боржавський. – Виноградів: Бібліотека газети «Слово», 2009. – 40 с.
Малик, Галина Миколаївна. Мій срібний князю... : сонетна поема-монолог / Г. М. Малик ; худож. О. Долгош. - Ужгород : ВАТ "Видавництво "Закарпаття", 2002. - 60 с.
Авторці першої в історії української літератури сонетної поеми-монологу влістиві вільнодумствоі непередбачуваність. У своїй новій книжці поетеса з Срібної землі, Галина Малик, пише про Срібного князя. Вірніше не так про нього, як про свої почуття. Почуття настільки, щирі, що не бояться нічого... окрім фальші.

Між Карпатами і Татрами . Вип. 18: Сучасна словацька поезія в перекладі Петра Скунця / пер. П. Скунць ; упоряд. Т. Ліхтей. - Ужгород : Ліра, 2012. - 72 с. : іл.
Хуст, А.Новели/ Александер Хуст/ Ужгород, 2015. – 128 с.
У своїх автобіографічних новелах русинський прозаїк Александер Хуст висвітлює цікаві випадки, що зустрічалися на його життєвій дорозі. Історії сприймаються читачем через авторський суб’єктивний погляд,  сприйняття світла довкола нас. Побаченого новелістом, з всіма його радостями і трагедіями.

Пальок, В. Ф. Королівська родина [Текст] : нариси / Володимир Федорович Пальок ; післяслово І. Ю. Коршинський. – Ужгород : Ґражда, 2009. – 138 с. : фото.
Мета цієї книги – ознайомити читача з життєвими долями визначних представників нашого суспільства, з яскравими сторінками багатостраждальної української історії, в цілому складної та трагічної. Автор намагався послугуватись лише перевіреними фактами з надійних джерел, первинними документами, архівними матеріалами, спогадами очевидців. Його особисті переживання іноді спонукають до ліричних відступів, до суб'єктивного обгрунтування особистої точки зору, на яку, звісно, автор має повне право.
Люди, про яких ідеться, жили у період духовного мороку, коли майже не вірилось, що настане час – і здійсниться їх мрія, а справа, за яку борються, врешті-решт переможе. Справжнім і точним мірилом подвигу, який вони здійснили, є сума подоланих ними життєвих перешкод. Тож нема нічого, хвилюючого більше, ніж зараз ще раз пройти подумки їхніми нелегкими життєвими стежками.

Шутко Маріанна. Сонцехолод: збірка поезій/ М. Шутко. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2013. – 120 с.

Любов і зрада, печаль та ейфорія від щастя, духовні пошуки, очікування кохання, внутрішня драма ліричної героїні, ліричні інтерпретації відомих казок, емоційний вибух і надрив, крайній песимізм, розчарування і зневіра, піднесення, відродження, віра у справжні почуття, безмежна щирість і гранична відвертість – це далеко не все, що ховається у цій поетичній збірці Маріанни Шутко.

Немає коментарів:

Дописати коментар